Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 29 марта 2024
15:27

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

ДраміКом запрошує до Зони відчуження

|«« «« »» »»|

У Дніпровському академічному театрі драми та комедії відбулася прем'єра глибокої та актуальної вистави за «радіоактивною» п'єсою сучасного українського драматурга Павла Ар'є «На початку та наприкінці часів».

У Дніпровському академічному театрі драми та комедії відбулася прем'єра глибокої та актуальної вистави за «радіоактивною» п'єсою сучасного українського драматурга Павла Ар'є «На початку та наприкінці часів».

Міський сайт уже розповідав про підготовку цієї прем'єри.

Нагадаємо, що цього, 96-го театрального сезону ДраміКом радикально переглядає репертуар, прибираючи з афіші понад 20-ти спектаклів, пов'язаних із радянською та російською драматургічною спадщиною.

Натомість глядачів порадують цілою низкою нових робіт. Як нагадав напередодні прем'єри директор-художній керівник ДраміКому Сергій Мазаний, зараз у роботі – одразу 7 прем'єр.

Першою з них стала інверсивна вистава за п'єсою Павла Ар'є «На початку та наприкінці часів». Дія цієї психологічної драми розгортається у фойє театру, що сприяє максимальному зануренню глядачів у те, що відбувається на сцені. Режисер цієї вистави – Артур Опрятний, сценографія – Сергій Зубець. У головній ролі баби Прісі – народний артист України Віктор Гунькін. У ролях – Олена Попова (дочка Слава), Маргарита Савенко (онук Владик), Єгор Герасимов (дільничний Василь).

В основу сюжету лягла історія сім'ї, яка відмовилася залишати Чорнобильську зону відчуження. Для драматурга Павла Ар'є ця тема близька – мати була ліквідатором наслідків цієї аварії. Спочатку саме їхньому подвигу Павло хотів присвятити нову п'єсу. Для глибшого занурення у матеріал він вирушив у зону відчуження, і задум п'єси трансформувався. Її головними героями стали люди, які відмовилися залишати рідну землю – попри всі обставини, відсутність елементарних зручностей та товарів, включаючи продукти та медикаменти. А також – всупереч ворожій налаштованості людей, що оточують їх і приходять до цієї зони.

П'єса побачила світ у 2013 році. І першим театром, який її поставив, став Дніпропетровський театр імені Шевченка, де знакову роль баби Прісі виконав народний артист України Віктор Гунькін. Для нього та театру Шевченка ця постановка принесла цілу низку найпрестижніших театральних нагород: Гран-прі Січеславна та отримав 8 нагород театральних фестивалів.

– Я був першим в Україні, який зіграв цю роль, – згадує Віктор Гунькін. - Це зовсім особливий образ, що вимагає занурення в нього душею та серцем. Вистава – не лише про Чорнобильську трагедію. Головне посилання співзвучне нашому часу: не можна забувати про події минулого, треба берегти свою землю, яка тебе народила, виховала.

Нинішнє прочитання п'єси та вистава – інші. Ще два роки тому, під час ковидної пандемії, п'єса про вимушену ізоляцію та відчуженість людей набула нового звучання. Як визнають головні герої постановки ДраміКому, ці посилки є дуже актуальними і для нашого часу, в якому Україна протистоїть сильному та агресивному ворогові.

Цікавою та знаковою стала ця робота і для її режисера Артура Опрятного. Він вже знайомий дніпровським театралам постановками «Всі чоловіки зраджують», «Номер 5» та «Саша, винеси сміття».

– Цей матеріал мені був відомий ще з 2013 року, але нинішні події змінили на нього погляд кардинально, – розповів він. – У цій виставі мені хотілося показати трагедію людських доль. Кожен герой тут надламаний, життя кожного з них тяжке. І виникають запитання: чи можна знайти вихід і чи мають ці люди щастя?Ця п'єса – про людей, які не хочуть залишати свою рідну землю. Роботу над п'єсою розпочали у квітні, регулярно контактуючи з її автором Павлом Ар'є. Зважаючи на те, що п'єса вже ставилася в Дніпрі, хотілося знайти свою індивідуальність. Вірю, що це нам вдалося.

Як і колишніх своїх роботах, Артур переосмислив вихідний матеріал, розставив свої акценти і по-новому мотивував героїв.

Ще до початку вистави супутній антураж переносить глядачів у зону відчуження. На вході у фойє, що стало сценою та залом для глядачів, пара дозиметристів обстежує відвідувачів на предмет радіаційного фону. Максимальна наближеність глядачів до того, що відбувається, сприяє їх повному зануренню в драму людей, що живуть у зоні відчуження людей.

Тонку і глибоку драматургію того, що відбувається, роблять ще складніше і цікавіше два перетворення героїв.

Жіночу роль бабки-ведучі Прісі виконує народний артист України Віктор Гунькін. Визнаний майстер сцени, що вже має досвід роботи з цією героїнею, глибоко занурюється в образ колишньої героїні-партизанки, яка голими руками знищила загін німців-фашистів. Глибину образу своєї героїні актор передає у кожному репліці, кожному жесті, змушуючи глядачів співпереживати часом неоднозначним вчинків його образу.

З глибоким драматичним зануренням у образ не дуже щасливої ​​у цьому житті жінки втілила свою роль Слави (дочки баби Прісі та матері Влада) актриса ДраміКому Олена Попова. Вона жила в постійному страху - спочатку від норовливої ​​матері, потім від деспотичного чоловіка і в переживаннях про долю своєї нещасної дитини. Вимушена повернутися в будиночок матері до зони відчуження, вона не може змиритися з цим важким життям. Але готова всім пожертвувати заради здоров'я своїх рідних.

Образ дівчинки Влади, яка стала волею обставин хлопчиком Владиславом, талановито виконала актриса ДраміКома Маргарита Савенко. Образ персонажа іншої статі втілений нею дуже органічно і з психологізмом, який розкриває глибокий внутрішній конфлікт цього підлітка, який мріє про звичайні людські радощі: поїхати до Києва, прогулятися Хрещатиком, спробувати відомий напій і пізнати кохання.

Безумовною удачею стала роль дільничного Василя для актора ДраміКому Єгора Герасимова. Палітра почуттів та емоцій цього персонажа, який став заручником обставин, дуже широка. З одного боку, він співчуває мешканцям зони відчуження. З іншого – змушений покривати сильних світу цього, чиї дії призводять до цілої низки незворотних подій.

Фінал вистави – дуже драматичний. Не розкриваючи всіх його секретів, зазначу лише таке. Самовіддана боротьба маленьких людей за своє існування надихає кожного українця в наш страшний час протистояння ворогові.

Переглянути нову виставу ДраміКому глядачі зможуть 26 серпня (початок о 18 годині).

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте также:

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
45
стихійних сміттєзвалищ ліквідували у Дніпрі за 2022 рік

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте