Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 05 октября 2024
07:23

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Відбудеться урочисте зібрання до 100-річчя Олени Теліги

У залі Діорами «Битва за Дніпро» Дніпропетровського державного історичного музею ім. Д.І. Яворницького 29 липня о 10.30 відбудеться урочисте зібрання присвячене 100-річчю видатної поетеси України Олени Теліги «Вітрами й сонцем Бог мій шлях намітив». Про це інформагентству «Придніпров’я» повідомила голова Дніпропетровської обласної організації Всеукраїнського жіночого товариства ім. Олени Теліги Тамара Шаравара.

За словам Тамари Шаравари, на засідання запрошені члени осередків у містах та селах Дніпропетровської обласної організації Всеукраїнського жіночого товариства ім. Олени Теліги; письменники, поети, молодь Дніпропетровщини, представники Дніпропетровської обласної державної адміністрації та Дніпропетровської обласної ради та творчої інтелігенції.

Як зазначила Тамара Шаравара, на засіданні прозвучать розповіді про життєвий та творчий шлях Олени Теліги, молодь з різних куточків нашої області представить свої творчі доробки, присвячені видатній поетесі України (літературні композиції, поезії, поеми та ін.).

Організаторами урочистого засідання виступили: Дніпропетровська обласна організація Всеукраїнського жіночого товариства ім. Олени Теліги, Дніпропетровська обласна бібліотека для молоді ім. Михайла Свєтлова та Дніпропетровська обласна організація Національної спілки письменників України.

Довідка: Олена Телiга (1907 — 1942, дівоче прізвище — Олена Шовгенова) — вiдома поетеса, літературний критик, дiяч української культури. Олена Теліга розвивала кращі традиції української літератури, передусім, Лесі Українки. Роль жінки у суспільстві, у житті нації — одна з головних тем лірики письменниці. За свої 35 років поетеса не встигла видати жодної власної книжки, усі вони вийшли посмертно («Душа на сторожі» (1946 рік); «Прапори духа» (1947); «На чужині» (1947); збірник «Олена Теліга», (1977); більша частина її віршів загубилася.

Олена Теліга була розстріляна німецькими окупантами в Києві у Бабиному Яру 21 лютого (за іншими джерелами — 13 лютого) 1942 pоку.
Gorod.dp.ua на Facebook.


Dzhmil  (27.07.06 10:05): Не хвилюйся, кацапчику. Ми і в Карпатах, і в Січеславі, і в Києві, і в Харкові - і всюди, де Україна. А таким, як ти, нацменам, незабаром доведеться тюпати по шпалах у бік східного кордону на історічну "родіну". Бо квитків вже для вас не буде. Ответить | С цитатой
Dрон  (26.07.06 19:53): Dzhmil, вы слышите меня, бандерлоги? © Каа
размечтались, одноглазые! вон в свои карпаты, там свои аулы переименовывайте! бугаггага!!!
Ответить | С цитатой
Dzhmil  (26.07.06 16:27): Про одну важливу річ забуто (навмисно): Олена Теліга була членкинею Організації Українських Націоналістів. Те, що вшанування пам'яті поетки відбудеться в приміщенні "діярами" (що присвячена совєтським "подвигам") - чергова ознака того стану ментальної шизофренії, в якому перебуває морально й культурно деґрадований схід України.
Найкращим заходом з вшанування пам'яті Олени Теліги було б перейменування якоїсь з вулиць нашого міста на її честь: а таких, що надаються, багато - всякі "дзєржинські", "цеткіни", "лєніни", "лібкнєхти", "артьоми" тощо.
Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
70
аварийных детских и тренажерных площадок планируется отремонтировать в 2024 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте