Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 27 сентября 2024
02:20

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

На Днепропетровщине завершился Международный театральный фестиваль

На Днепропетровщине завершился Международный театральный фестиваль

Шесть дней жителей и гостей города Каменское радовал международный фестиваль моноспектаклей «Відлуння».

Городской сайт уже рассказывал о ярком открытии этого фестиваля.

Не менее интересными и насыщенными оказались и все остальные дни его программы.

Об итогах фестиваля и его торжественном закрытии рассказали на сайте ktoday.com.ua:

«17 вересня у Кам’янському офіційно було завершено XXVI Міжнародний фестиваль моновистав “Відлуння”. Упродовж шести днів, з 12 по 17 вересня, на Основній і Малій сценах  Театру ім. Лесі Українки кам`янчани й гості міста змогли подивитись одинадцять моновистав у виконанні акторів з України, Чорногорії, Ізраїлю, Косово, Польщі й Грузії.

З огляду на воєнний стан в країні, організаторами фестивалю було прийнято рішення, що цього року закордонні учасники не будуть запрошуватися в Україну, а їх вистави були представлені глядачам через відео на великому екрані. Всі українські вистави були показані наживо.

Треба зазначити, що однією з принципових умов фестивалю є те, що вистави закордонних виконавців обов’язково виконуються мовою їх країн. З огляду на це, відеотрансляція цих вистав супроводжувалась титрами українською мовою. Тому інколи, через існування мовного бар’єра, глядачам було складно сприймати емоційне та смислове посилання вистав у виконанні закордонних акторів.

Проте незважаючи на це, у переважної більшості відвідувачів театру залишилися позитивні і яскраві враження від акторських робіт учасників фестивалю. А вистави українських акторів викликали справжній захват у театралів міста. По це свідчать і повні зали, і щирі оплески глядачів, і їх схвалені відгуки соцмережах.

Я би відзначив блискучу пластику виконавця і майстерне володіння психологічним жестом. В цілому вистава на диво, як буває у таких випадках, не вийшла виставою-рефлексією за видатною особистістю з трагічною долею, а стала поживою для розуму, коли актор не ставить глядачу запитання зі сцени, а змушує глядача поставити незручні запитання собі, – так прокоментував один з глядачів  гру Петра Миронова у його авторській моновиставі про життя і творчість Василя Стуса “Чорний птах з білою відзнакою”.

В останній день фестивалю глядачі змогли подивитись дві вистави, які поставили яскраву крапку у цьому шестиденному святі театру й акторської майстерності.

Актор Державного театру ім. Сандро Ахметелі з Тбілісі (Грузія) Жоржи Двалішвілі у моновиставі “Хтось інший” за п’єсою Ангеліни Рошка-Іхім вразив глядачів неймовірною історію П’єра Бурдена, відомого як “Хамелеон із Нанта”. Позбавлений материнської любові, змінюючи притулки та школи, П’єр Бурден знайшов для себе особливий шлях у житті та почав перевтілюватися в різних людей. Він знав 5 мов і жив у 15 країнах, прикидаючись іншими людьми.

А у моновиставі “Танець з контрабасом” за п’єсою Патріка Зюскінда, заслужений артист України, актор Дніпропетровського академічного молодіжного театру Ігор Тітов, органічно перевтілився у маленького самотнього чоловіка середніх років, який живе тільки музикою та почуття нерозділеного кохання до солістки оркестру у якому він працює контрабасистом. Герой Ігоря Титова вийшов смішним, зворушливим, живим, а тому його відвертий монолог викликав щире співчуття у глядачів.

По завершенню цієї вистави відбулася церемонія закриття фестивалю, під час якої голова міжнародної експертної ради,  професор, кандидат мистецтвознавства, заслужений діяч мистецтв України, лауреат Державної Премії ім. Котляревського Василь Неволов вручив учасникам фестивалю дипломи у різних, визначених експертами номінаціях. У своїй промові він звернув увагу на цікавий збіг обставин, які мають пряме відношення до цього фестивалю і театрального життя України.

Вересень 2024 року видався не лише багатим на вибухи, на ворожі “прильоти”. Він також виявився багатим і на театральні фестивалі. Це і «Мельпомена Таврії», яка засвітилася у Херсоні. Це і «Монологи над Ужем», які на протилежному боці засвітилися в Ужгороді. І в Кам’янському засвітилася зірка міжнародного театрального фестивалю «Відлуння». Хочу звернути вашу увагу в драматургію цих трьох фестивалів вплелися три дивовижні цифри. 9 вересня ми з вами святкували 255 років від дня народження Івана Петровича Котляревського. 10 вересня відзначалось 130 років Олександру Петровичу Довженку. А сьогодні, коли 26-й міжнародний фестиваль “Відлуння” готується піти в історію, ми відзначаємо день народження Михайла Михайловича Коцюбинського – зазначив Василь Неволов.

Директорка XXVI Міжнародного фестивалю моновистав “Відлуння”, директорка-художня керівниця Театру ім. Лесі Українки Маргарита Кудіна також привітала всіх присутніх з завершенням фестивалю і вручила сувеніри і дипломи членам експертної ради фестивалю.

Я щаслива, що цей фестиваль вперше відбувся у нашому місті, що наші глядачі мали можливість побачити найкращі моновистави українських і закордонних виконавців. Я дякую всім хто долучився до організації і проведення цього фестивалю, – сказала у своїй промові Маргарита Кудіна.

Переглянувши всі представлені в фестивальній програмі вистави, відзначаючи високий виконавський рівень цілорічних конкурсантів, експертна рада одностайно прийшла до рішення  відзначити наступних учасників цієї міжнародної імпрези:

в номінації  ЗА ВДАЛЕ ХУДОЖНЬО-ПСИХОЛОГІЧНЕ ОСМИСЛЕННЯ ТЕМИ ДОЛІ МИТЦЯ актрису Світлану Сушко (м.Кам’янське, Україна) за виставу «МЕРИЛІН МОНРО. СОЛОДЕНЬКА». за п’єсою Маргарити Ненашевої;

в номінації  ЗА ГЛИБОКЕ ОСЯГНЕННЯ СЕНСІВ  ПОЕМИ ЛЕСІ УКРАЇНКИ І ТАЛАНОВИТЕ ВТІЛЕННЯ актора Сергія Михайловського (Херсонський академічний театр ім. Миколи Куліша, Україна) за виставу  «ЮДА»   за поемою Лесі Українки «На полі крові»;

в номінації  ЗА ВДАЛИЙ  АВТОРСЬКИЙ ПОШУК РОЗКРИТТЯ ТЕМИ ТА ПЕРЕКОНЛИВІСТЬ  СЦЕНІЧНОГО  ВТІЛЕННЯ актора Кирила Булкіна (Київ, Україна)  за виставу «БУВАЛЬЩИНА І НЕ-. (Із записника збирача монологів);

в номінації  ЗА ПРИСТРАСНЕ СЦЕНІЧНЕ УСЛАВЛЕННЯ ЛЕГЕНДАРНОЇ ОСОБИСТОСТІ актрису Марину Юрченко (Академічний театр ім. Лесі Українки, м.Кам»янське, Україна) за виставу «МАРУСЯ ЧУРАЙ»  за Ліною Костенко;

в номінації ЗА ВИСОКОПРОФЕСІЙНЕ І БАГАТОГРАННЕ РОЗКРИТТЯ КУЛЬТОВОЇ ПОСТАТІ ВЕЛИКОГО УКРАЇНСЬКОГО ПОЕТА  актора Петра Миронова (Академічний театр «КОЛЕСО», Київ, Україна) за авторську моновиставу «ЧОРНИЙ ПТАХ ІЗ БІЛОЮ ВІДЗНАКОЮ»;

в номінації ЗА ЕЛЕГАНТНІСТЬ, ВИНАХІДЛИВІСТЬ  ТА ШАРМ АКТОРСЬКОГО ІСНУВАННЯ відзначити актора Ігоря Тітова (Молодіжний театр, Дніпро, Україна) за виставу «ТАНЕЦЬ З КОНТРАБАСОМ» Зюскінда;

в номінації ЗА  СПОВІДАЛЬНЕ ДРАМАТИЧНЕ РОЗКРИТТЯ ГЛИБИН ЛЮДСЬКОЇ ДУШІ актора Слободана Маруновича (Національний театр . Подгориця, Чорногорія) за виставу«СПОВІДЬ КРСТО ЦРНОВА» за п’єсою Моміра Марковича;

в номінації ЗА ПЛАСТИЧНУ ВИРАЗНІСТЬ ТА ПСИХОЛОГІЧНУ ГЛИБИНУ ТВОРЧОГО ПОШУКУ актрису Тетяну Хазановську (Ізраїль) за виставу «ЖІНКА З  ВУЛИЦІ АБРЕВУАР» за новелою Марселя Еме;

в номінації: ЗА ВИСОКИЙ РІВЕНЬ АКТОРСЬКОЇ МАЙСТЕРНІСТІ ТА ЗА ВІРНІСТЬ МОНОМИСТЕЦТВУ актора Ментора Зімберая (Будинок театру та кіно МІТ, Приштина, Косово) за авторську моновиставу «СКРИНЯ»;

в номінації ЗА СТВОРЕННЯ ВИРАЗНОЇ СЦЕНІЧНОЇ ОПОВІДІ У ДОСКОНАЛОМУ АКТОРСЬКОМУ ВТІЛЕННІ актора Шимона Цемпуру (Театр драми ім. Єжи Шанявського, Плоцьк, Польша) за виставу «ПЛОЩА  СВЯТОЇ  ТРІЙЦІ» за п’єсою Олександра Оверчука за творами Бруно Шульца;

в номінації ЗА  ВИСОКУ ТЕХНІКУ ВТІЛЕННЯ  РІЗНИХ ОБРАЗІВ В ОДНІЙ МОНОВИСТАВІ актора Йоргі Двалішвілі (Державний театр імені Сандро Ахметелі, Тбілісі, Грузія) за виставу «ХТОСЬ  ІНШИЙ» за п’єсою Ангеліни Рошка.

За сумлінну роботу в підготовці фестивалю та артистичне ведення фестивалю дипломи та призи від його організаторів отримали також ведучі та перекладачі Валентина Червоняк та Кирило Булкін.

Нагадаємо, що Міжнародний театральний фестиваль моновистав “Відлуння” був започаткований у 1999 році Віцепрезидентом Всесвітнього Форуму Театру Одного Актора  (Міжнародний інститут театру, ЮНЕСКО), членом виконавчого комітету Ради директорів Міжнародної асоціації моно фестивалів Ніною Мазур. Цей фестиваль – єдиний член від України  Міжнародного Форуму Монотеатру (при МІТ, ЮНЕСКО), до якого входять лише десять фестивалів з усього світу.

Метою фестивалю є ознайомлення широкого глядацького загалу з кращими досягненнями в галузі світового театрального мономистецтва, розвитку цього жанру в Україні та сприяння більш активній інтеграції українського театру в європейський культурний контекст».

Фото сайта ktoday.com.ua.








Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
74
детские и спортивные площадки отремонтируют в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте