Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пн, 29 апреля 2024
12:55

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Тайны истории: Первые пожарные команды Екатеринославской губернии

Тайны истории: Первые пожарные команды Екатеринославской губернии

Вот уже почти 180 лет пожарное дело системно развивается на территории нашей области.

Первая пожарная команда в Екатеринославской губернии была создана в 1845 году.

Как легко догадаться, это произошло в Екатеринославе. В ее состав входили: брантмейстер и его помощник, сигналист, ветеринарный врач, фельдшер, 33 пожарника, 34 лошади и вспомогательная техника.

О развитии пожарного дела в Екатеринославе в свое время Городскому сайту подробно рассказывал известный днепровский историк Максим Кавун.

А вот о том, когда и в каких городах нашей области начало развиваться пожарное дело, мало кто знает.

Прекрасным материалом на эту тему в группе «Рідна Новостепанівка (Цікавинки з історії Новомосковського краю)» поделился исследователь истории нашей области, администратор этой группы Игорь Лысенко:

«Про перші пожежні команди міст Катеринославської губернії.

В Новомосковську перша пожежна (поліцейська) команда з`явилась, скоріш за все, в 1870-х роках. В 1891 році до її складу входив брантмейстер, два помічника брантмейстера та 12 пожежників. На жаль, форменного обмундирування команда не мала.

Господарська частина пожежної команди складалась з трьох пожежних труб, 4 насосів, 12 діжок для води, одного пожежного обозу та 12 упряжних коней.

Статистика міських пожеж чомусь не велась. Хоча команда обслуговувала територію з населенням в 18 250 душ.

Новомосковський повіт був забезпечений пожежними командами значно краще інших повітів. Керувались ці команди волосними старшинами та сільськими старостами, а подекуди спеціальними пожежними старостами. Спеціальний штат повітових пожежників не утримували, але пожежна служба була одним з громадських обов`язків сільського населення. Тому в кожному волосному селі чергували люди, які завжди були напоготові виїхати на пожежу. Загальний інвентар по всьому повіту складався з 73 пожежних труб, 48 насосів та 296 пересувних діжок з водою.

В Катеринославі міська пожежна команда була заснована в далекому 1845 році. До її складу входив брантмейстер, помічник брантмейстера, сигналіст, ветеринарний лікар, ветеринарний фельдшер та 33 пожежника.

Господарська частина пожежної команди складалась з 1-ї лінійки, 8 пожежних труб, 12 діжок для води, одного пожежного обоза та 34 упряжних коней.

Статистика пожеж почала вестись з 1877 року. За 14 років роботи команди, станом на 1891 рік, було зареєстровано 350 пожеж. В середньому на рік в місті відбувалось близько 25 пожеж. В межах території було до 6 тисяч будинків з населенням в 50 тисяч душ.

В Павлограді міська пожежна команда була заснована в 1872 році. До її складу входив машиніст та 11 пожежників. Форменного одягу не було. Інвентарь складався з 4 пожежних труб, 14 діжок, 1 пожежного обоза та 10 коней. Статистику пожеж не вели, на обслуговуванні було 1263 будинки з населенням 12500 душ.

У Верхньодніпровську невеличка пожежна команда була організована в 1871 році. Вона складалась з одного брантмейстера та 5 пожежників. Спеціальної форми у них також не було. Обслуговували вони 820 будинків і 4 тисячі жителів. На озброєнні були 4 пожежні труби, 8 діжок, 1 пожежний обоз та 8 коней.

В Нікополі з 1880 року місто (696 будинків і 10 тисяч населення) обслуговувала сільська пожежна команда. Складалась вона всього з чотирьох пожежників, якими керував пожежний староста.

В Камянському пожежну команду створили в 1890 році на базі Дніпровського металургійного завода. Вона складалась з чотирьох частин і була найбільшою в Катеринославській губернії.

До складу входив начальник команди, брантмайор, 4 брантмейстера, 1 сигналіст та цілих 64 пожежника.

Команда була укомплектована фірмовим обмундируванням, а з інвентаря були 5 пожежних труб, 4 діжки, один пожежний обоз та двоє коней. Напевно це була перша в губернії пожежна команда, яка використовувала для гасіння пожеж водопровід (на заводі для потреб пожежників було встановлено 34 пожежних крана).

Крім того в губернії пожежні команди були організовані в

Олександрівську (Запоріжжі) в 1860 році,
Бахмуті в 1864 році,
Луганську в 1889 році,
Слов`яносербську в 1853 році
та Маріуполі».





Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (15)

•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (15)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (14)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (10)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (10)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (6)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
54
долгожителя проживает в Днепропетровской области. 47 женщин и 7 мужчин, отметивших свое 100-летие.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте