Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 19 травня 2024
21:14

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Таємниці історії: знайдено зображення іконостасу храму, який давно зник

Таємниці історії: знайдено зображення іконостасу храму, який давно зник

Ікони із цього Свято-Миколаївського храму села Воронівка-Куцеволівка Верхньодніпровського району прикрашають колекцію Художнього музею Дніпра.

За радянської влади у Дніпропетровській області було зруйновано сотні храмів. Серед них – і старовинна Свято-Миколаївська церква в селі Воронівка-Куцеволівка Верхньодніпровського району. Але історію цієї церкви та пов'язані з нею таємниці зміг вивчити відомий дніпровський історик, краєзнавець, письменник, доцент Придніпровської державної академії будівництва та архітектури Олександр Харлан. Про його дослідження, книги, відкриття Міський сайт неодноразово розповідав.

Зокрема, нещодавно ми писали про його дослідження історії старовинного та теж зруйнованого дерев'яного храму у селі Саксагань Верхньодніпровського району.

У цьому ж районі, в селі Воронівка-Куцеволівка, була старовинна Свято-Миколаївська церква. Ряд ікон з її іконостасу вдалося зберегти, тепер вони перебувають у колекції Дніпровського художнього музею. А ось про саму церкву ніякої інформації не залишилося.

Цю прогалину вдалося ліквідувати завдяки дослідженню Олександра Харлана, яке було опубліковано у виданні «Інгульський Степ».

До розкриття загадок цього храму Олександра Харлана привело детальне вивчення більш ніж 60 метриків храмів нашої області, що зникли. В окремій справі №58 вдалося виявити не лише безцінні дані про цей храм, а й його зображення. Як на фото, так і на акварелі відомого художника того часу С. Васильківського.

Крім цього, вперше було виявлено фотографію іконостасу цього храму. Знімок датований 1917 роком і, очевидно, зроблений незадовго до руйнування церкви, бо з іконостасу вже вилучено ікони.

Докладніше про дослідження Олександра Харлана можна прочитати за наступним посиланням.





Gorod.dp.ua на Facebook.

Документи за темою:

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
6 700
гривень мінімальна зарплата у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті