Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 19 травня 2024
07:24

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

У Павлограді відкопали унікальну давнину

У Павлограді відкопали унікальну давнину

Під час ремонту колектора в цьому місті було знайдено гігантський цвях, про призначення якого фахівцям довелося довго думати.

Під час ремонту колектора на перехресті вулиць Центральної та Миру було виявлено дивний цвях, який здивував своїми розмірами. Його довжина – 30 сантиметрів, а діаметр капелюшка – 17 см. Такий предмет у Павлограді було виявлено вперше!

Історикам довелося вивчити чимало інформації. Про те, що вдалося з'ясувати, розповіла Тетяна Ведмідь:

«Сьогодні мова про ГІГАНТСЬКИЙ ЦВЯХ.

Хочу надати інформацію про знахідку працівниками КП "Затишне місто".

На розі вулиць Центральна(Карла Маркса,Олександрівська) та Миру (Інтернаціональна, Єврейська) під час проведення ремонту колектора було знайдено величезний залізний цвях! Розміром він - стержень до 30 см, капелюшок у вигляді гриба розміром десь 15-17 см.

Звертаючись до архівних матеріалів, саме на тому місці, де стою я на фото, на початку ХХ ст. була хлібопекарня двох господарів - Абрама Капштанера та Шлера Мордха (після революції 1917 р. вона була націоналізована більшовиками, господарі виїхали, на місці пекарні було відкрито хлібозавод, який працював до 60-х років ХХ ст.).

На той час у м.Павлоград було 7 пекарень у різних місцях міста. І в місті було 7 парових млинів. Населення міста збільшувалося завдяки притоку людей з різних міст, сіл і регіонів. Тому потреба у хлібі збільшувалася. Хлібопекарні випікали хліб різного гатунку для різних верств населення. І виникала необхідність збільшувати примішення пекарень.

Тому є версія, що такі великі цвяхи використовували під час будівництва тимчасово зроблених підмостків та лісів, а також вони використовувалися і для покрівлі дахів залізом. І щоб вода не потрапляла під цвях у отвір (для герметизації отвору), його робили великим. А виготовляли їх ковалі у кузнях (а їх у той час у місті було чотири) спеціально на замовлення господарів.

Це вперше у нашому місті знайдено такий цікавий предмет господарського призначення початку ХХ ст.».

Фото зі сторінки Тетяни Ведмідь.


Gorod.dp.ua на Facebook.


Болонская система  (28.12.22 12:48): Жаль, что такие фахивцi находятся на должностях. Умнее было бы ничего не рассказывать Відповісти | З цитатою
Олег  (28.12.22 11:59): Может это элемент коновязи? Відповісти | З цитатою
Странно это  (28.12.22 11:27): Это не гвоздь! Странно, что выложили уже целый рассказ, не изучив до конца предмет. С таким же подходом можно гвоздем назвать грибок в детской песочнице. Он еще больше по размерам Відповісти | З цитатою
гость  (28.12.22 09:43): Бред сивой кобылы. Пока такой гвоздь забьешь в крышу и стропила развалятся. Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
110
років готелю «Асторія»

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті