Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пн, 20 травня 2024
16:49

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

У КБ «Південне» розповіли про виробництво деталей для ракетоносіїв

У КБ «Південне» розповіли про виробництво деталей для ракетоносіїв

16 березня 59 років тому день ракетоносій «Космос» вивів на навколоземну орбіту перший апарат, розроблений у КБ «Південне». Тож 16-е березня відзначається на підприємстві як старт саме космічного напрямку.

Конструкторське бюро, що заснували у далекому 1954 році, спочатку мало на меті проєктування стратегічних ракетних комплексів. Саме тут розробили знамениту на весь світ Р 36-М, більш відому як “Сатана”. Та з часом вектори змінилися й на підприємстві почали займатися ще й підкоренням космосу.

Наразі кількість успішних запусків космічних апаратів перевалила за вісімсот. Й бюро продовжує вдосконалювати технології. Першою нашою зупинкою стане місце, де створюють деталі для ракетоносіїв.

Здавалося б, звичайний бак. Однак його створили з полімерно-композитних матеріалів.

Використовують цю технологію й під час створення обшивки космічного апарату. При цьому міцність конструкції залишається на рівні.

А ось вже повноцінна деталь для майбутнього супутника. Також виконана із вуглепластику.

А тепер уявіть — усі ці деталі створені з полімерно-композитних ниток й клею. Виробниче обладнання чимось нагадує ткацький станок.

Далі виріб має пройти ще кілька ступенів обробки. Прикладом, ось цей п’яти координатний станок доводить деталь до ідеалу.

Деталі майбутніх ракет потрібно ще вкрити теплоізоляцією та висушити.

Потрібна деталь саме з металу? Не біда. Тут є ЗD принтер, який створить потрібний елемент зі спеціального порошку. Цей метод має багато переваг. По перше, підвищення міцності виробу.

А ще це набагато швидше, ніж відливати аналогічну деталь класичним способом.

А це вже цех випробовування космічних апаратів. А ось тут за склом — український супутник “Січ 2-1”, який саме зараз готується до запуску на орбіту землі.

Цей супутник цілком і повністю розроблений та зібраний у Дніпрі. Наразі тривають його електрорадіо технічні випробування.

Також у КБ запевняють, підприємство має усі можливості для самостійного створення повноцінних космічних апаратів.

Наразі випробовування супутника “СІЧ 2-1” завершені на 75%. Запуск апарату планується на цей рік.

Та це була лише частина нашої подорожі. Вже завтра ви побачите найпотужніший суперкомп’ютер України, зможете прогулятися поверхнею Місяця та дізнаєтесь нові подробиці у створенні чергового ракетоносія “Циклон 4-М”.

Gorod.dp.ua на Facebook.


..  (18.03.21 09:18): На однодневной рабочей неделе можно столько деталей наделать, что сам Маск обзавидуется. Відповісти | З цитатою
Юханс  (17.03.21 15:10): я конечно, может ошибаюсь, но за всю независимость (30 лет) от Украины в космосе был только Леонид Каденюк, к сожалению ушедший от нас. И то, на американском челноке "Колумбия". Более никто и ничто ( косм аппараты) от Украины в космосе не бывало. Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
Полина  (17.03.21 14:47): Как космодром в Австралии поживает)))!? Значит и ракеты Южмаша это тоже самое))).
Так вот для тех, кто в танке : на Южмаше сейчас делают только топливные баки, трубочки и клапана. Короче , топливные системы для некоторых ступеней ракет. По советским и российским чертежам и из российских материалов! Но скоро там не будет людей , умеющих работать по старым чертежам))). А в украинских вузах преподов, что могут научить этому))). Да и поступление на физтех ДНУ сейчас среди выпускников звучит как проклятие))), но подросткам это простительно, тем более, что они видят как выпускник физтеха, отработавших уже лет 5 на ЮМЗ получает меньше курьера или официанта.
Відповісти | З цитатою | Обговорення: 2
Мыздобул  (17.03.21 14:45): Вопрос один, КБЮ нашли замену мытищинским маршевым двигателям, или нет? И почему они перестали продавать нам эти движки? И пускать спутник откуда будете?)) Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
13,5
млн грн фінансової допомоги для поліції Міськрада виділила у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті