Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
вт, 01 октября 2024
14:20

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Днепре дало щедрый урожай самое токсичное дерево мира!

В Днепре дало щедрый урожай самое токсичное дерево мира!

В нем из-за аномального содержания алкалоидов смертельную опасность представляет практически все – кора, древесина, листья, семена.

При этом чем старше это растение, тем более опасный для человека (и не только!) его яд.

Древесина этого дерева убивает микроорганизмы в окружающей атмосфере. Именно поэтому из него делали саркофаги в Древнем Египте. Мумии в этих саркофагах прекрасно сохранялись тысячи лет!

Гробы из этого дерева изготавливали и в западных регионах Украины.

А еще ягоды этого растения применяли для того, чтобы отравить врагов. Семена растения приводят к быстрой смерти…

Все это – реальные факты о тисе ягодном. Специалисты считают его по совокупности всех угроз самым токсичным растением планеты. Он как декоративное растение выращивается в днепровских зонах отдыха. И, в частности, в сквере Прибрежный.

Сейчас как раз созрел урожай ягод тиса. Парадоксально, но мякоть самих ягод не содержит яд – смертельно опасны только его семена.

Наш коллега-журналист Валерий Кравченко поделился фотографиями этого урожая и фактами о тисе ягодном:

«Тис ягідний.

Дніпро. Сквер Прибережний.

«Практично все – деревина, кора, пагони, хвоя і насіння тиса отруйні через високий вміст алкалоїдів, до того ж з роками рослина стає ще більш отруйною.

Здавна відомі сильні бактерицидні властивості цього дерева – його деревина здатна вбивати навіть мікроорганізми, що знаходяться в повітрі. Саме тому впродовж століть з неї виготовляли окремі деталі каркасу меблів. Якщо в будинку хоча б стельові балки виконані з тиса, житло надійно захищене від будь хвороботворної інфекції, навіть під час масових епідемій. У Стародавньому Єгипті тисову деревину використовували для виготовлення саркофагів, в деяких країнах нею платили данину феодалам. Гнучкість і пластичність цього матеріалу дозволяла використовувати його в якості основи для луків.»

(ІНСТИТУТ ЕВОЛЮЦІЙНОЇ ЕКОЛОГІЇ НАН УКРАЇНИ)

«Колись найбільші косівські багачі вміли похизуватися своїми статками навіть у день власного похорону. Для цього замовляли собі труну з тису ягідного. Біднякам така домовина була не по кишені. Та й не кожен багач міг до неї доробитися, бо коштувало таке дерево дуже дорого. Це підтверджують і податкові книги кінця ХVІІ століття, де є записи, що мешканцям Косівського повіту навіть данину дозволяли сплачувати тисом — так високо цінувалася та деревина.

Та не лише задля демонстрації маєтності багаті гуцули вибирали для свого останнього прихистку тисові труни. У такій домовині, знали вони, їхні тіла не точитимуть хробаки. Уже тоді горяни відали про унікальну властивість тиса ягідного. Він виділяє сильні фітонциди, які гальмують розвиток бактерій і навіть шкідників — комах, хробаків тощо.

«Фактично середовище навколо цього дерева стає стерильним. Тож покійник у тисовій труні не розкладається, а муміфікується», — пояснює загадку тисових домовин начальник наукового відділу Національного природного парку «Гуцульщина» кандидат біологічних наук Любомир Держипільський.

Легенди ходять і про «темний» бік тиса ягідного. Нібито з його допомогою в давнину позбувалися ворогів. Досить було пригостити гостя вином, налитим у тисовий кубок, і вже людині ніщо не могло допомогти. «Це правда, — підтверджує науковець. — Деревина і кора тиса ягідного надзвичайно отруйні. Отруйне і його насіння».

— Плід тиса називається шишкоягода, — проводить невеличкий урок пан Любомир. Квітка дуже проста. Але замість шишки є оплодень — червона ягода. М’якоть її не отруйна. Коли птахи ковтають ягоду, вона розчиняється всередині і стає для них їжею. А отруйне насіння виводиться назовні. У такий спосіб птахи й сприяють поширенню цього рідкісного дерева на інші території.

Росте тис повільно — зате живе довго. Вік тиса ягідного наближається до 4 тисяч років. Це справжній старожил на нашій землі.»

(Дарина НАЗАРЧУК «Голос України»)».

Фото Валерия Кравченко. 








Gorod.dp.ua на Facebook.


Lana  (01.10.24 12:16): Тільки в нашому місті змогли додуматися посадити найтоксичнішу рослину планети у місцях масового відпочинку. І тепер біля рослин з отруйною корою, хвоєю і яскравими червоними ягодами будуть гуляти діти. Про безпеку хтось взагалі думав? Ответить | С цитатой
Юрий  (01.10.24 11:12): На латыни тис таксу При Елизавете 1 в Англии брали налог этим деревом для изготовления луков Отсюда пошло название такса и такси Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
154,5
млн грн горожанам на восстановление жилья, пострадавшего от ракетных обстрелов, выплатил Днепр в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте