Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
вс, 28 апреля 2024
10:56

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Чому вимерли динозаври — вчені назвали нові причини

Чому вимерли динозаври — вчені назвали нові причини
Багато років учені намагаються з'ясувати причину загибелі на Землі цих доісторичних тварин. Наводилося безліч гіпотез, але через 10-15 років припущення, на думку експертів, виявлялося помилковим. Падіння гігантського астероїда, безсумнівно, зіграло основну роль у зникненні плазунів великих розмірів. Однак одного удару виявилося недостатньо для катаклізму. Тепер дослідники стверджують, що смерть настала внаслідок мікроскопічного пилу, що покривав планету кілька років.


Нова теорія загибелі динозаврів

Приблизно 66 мільйонів років тому відбулося масштабне вимирання представників стародавньої фауни. З лиця планети зникло 75% видів тварин, включно з представниками непташиних динозаврів. Довгий час учені сперечалися, що могло послужити аспектом негативної події. Гості онлайн PM Casino також намагаються з'ясувати причини зникнення плазунів, відвідуючи ігрові автомати відповідної тематики. Можливо, гемблер визначить істину — зірвавши великий куш.

Серед запропонованих гіпотез, окрім падіння величезного космічного тіла, винуватцями катастрофи називали лісові пожежі, виверження численних вулканів, величезні цунамі. Новітнє дослідження пропонує нову версію, згідно з якою роль масштабного зникнення визначається дрібним пилом, що надає історичній події нових цікавих аспектів для дослідження.

Матеріал, опублікований англійським журналом Nature Geoscience, представив нову аргументацію бельгійських дослідників. Вчені стверджують недостатню увагу, що приділяється ролі величезних обсягів пилу, піднятого в атмосферу після удару астероїда.

Кіптява, сірка, дрібнодисперсні частинки мінералів, що тривалий час циркулюють в атмосфері, здатні блокувати сонячне випромінювання, сприяти глобальному похолоданню. Обставини спричиняють відмирання флори. Наведене обертається порушенням екосистеми, що характеризується руйнівними наслідками для живого світу.

Для глибшого розуміння впливу різних чинників, вчені провели моделювання стародавнього клімату, наслідків зіткнення боліда. Використовували дані, отримані аналізом мікроскопічних частинок, знайдених у шарі пилу, що утворився після удару космічного тіла. Пиловий шар датували як такий, що відповідає періоду зіткнення.

Можливі чинники зникнення представників тваринного світу:

  • падіння астероїда створило воронку Чикшулуб на мексиканському півострові Юкатан, діаметром 180 км і глибиною 20;
  • частинки пилу з американського штату Північна Дакота відповідають віку катастрофи;
  • згідно з моделюванням, дрібнодисперсний граніт, залишалися в суспензії півтора десятка років;
  • пил блокував сонячні промені, спричинивши дворічне затемнення, зупинку фотосинтезу, охолодження температури на 15 °C.

Дослідник Сем Б. Сенель Королівської бельгійської обсерваторії Брюсселя зробив висновок, що безумовно пил став основною причиною масштабного вимирання багатьох видів.

Коментар експерта

Стів Брусатте, професор палеонтології та еволюції Единбурзького університету Шотландії, прокоментував подію, кажучи, що це був найбільший астероїд, що впав на Землю за минулі пів мільярда років. Сила удару дорівнювала одночасному вибуху 500 млн ядерних бомб. Однак не вибух убив динозаврів, інших представників фауни. Загибель сталася пізніше, коли зважений пил від удару закрив сонце.


Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (15)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (13)

•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (12)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (10)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (9)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
7
новых региональных полигонов бытовых отходов будут построены в регионе к 2027 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте