Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 28 марта 2024
12:09

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Под Днепром варварски уничтожают древний курган

|«« «« »» »»|

В Подгородном начались варварские раскопки кургана Белюховая могила с охранным номером 6068.

В Днепропетровской области на учете, по официальным данным, состоит 7500 древних курганов. Сколько их сохранилось в наше время в реальности, никто точно не сможет сказать. Потому что за последние годы и десятилетия многие курганы были варварски уничтожены, - особенно те, которые находились на землях сельскохозяйственного назначения или в зоне потенциальной застройки.

Многим памятна история с древним курганом в Новоалександровке. К счастью, после вмешательства общественности его не уничтожили (как планировали) под строительство элитного коттеджного городка, а провели раскопки и создали «Днепровский Стоунхэндж».

Сейчас общественники, историки, краеведы бьют тревогу по поводу варварского раскапывания древнего, 2-го тысячелетия до нашей эры, кургана Белюховая могила в Подгородном, на берегу реки, возле насосной станции и базы отдыха «Самарский Залив».

Вот что по этому поводу пишет известный историк и краевед, основатель единственного в Украине Музея Креста Виктор Векленко:

«Хто мародерить Белюхову Могилу?

На околицях м. Підгороднього неподалік від Дніпра, понад Самарою, доки що височіє курган Белюхова Могила.

Чому доки що? Тому що його тупо і нахабно зносять під егідою так званої "Охоронної археологічної слуцжби" ІА НАН України. Чому так званої? Тому що за законом кургани досліджують там, де для них виникає загроза або здійснюються роботи державного значеня.

Ми вже мали ситуацію із розкопками в Ново-Олександрівці, де величезний курган розкопали задля розширення котеджного містечка. Тож біля Підгороднього така ж ситуація?

І я дуже прошу наших журналістів не дати знищити цей курган, бо ніяких нагальних потреб для його "розкопок" немає. Із власного досвіду скажу - не може бульдозер тупо зносити курганний насип без присутності археологів. Але тут щось не так. Археологів не видно. Світлини сьогоднішні.

Ті, хто безпосередньо нищить національну культурну спадщину такі ж самі мародери, як і ті хто це замовляє, як і ті, хто це дозволяє.

Коли ж ви, сучі діти, нажеретеся?..».

Разделяет его возмущение многолетняя защитница природы Днепропетровщины, соосновательница ОО Дивна Україна - клуб шанувальників історії і подорожей Ольга Филь:

«В Дніпропетровській області на обліку стоїть 7500 курганів, а охорона їх відбувається згідно закону України.

З такою чисельністю курганів Дніпропетровщина мала б собі здобути статус археолгічного заповідника, тим паче, що величезна кількість артефактів вже з розорених наших курганів прикрашають музейні й приватні колекції світу. І це наша з вами історія, яка є не тільки об'єктом гордості за свою землю, а й одним з напрямків економічного розвитку через туризм.

А що ми бачимо в дійсності - ті, хто повинен за законом зберігати та охороняти нашу матеріальну культурну спадщину, щиро й без зазріння на свою совість роздають дозволи на їх знищення.

Гучна справа розорення Сурського кургану в Ново-Александровці перед війною облетіла не тільки Україну, а й зачепила весь цивілізований світ. Можливо й ці жахіття війни, які наразі переживає наша земля є наслідками нашого невігластва та байдужості, хто знає?

Наразі війна, проливається наша кров, ми вимолюємо перед Богом і нашими пращурами своє майбутнє, майбутнє наших дітей, а в цей час владні бариги продовжують знищувати наше коріння. Черга дійшла ще до одного кургану - "Курган Могила Моністо"(Белюхова Могила), що знаходиться в місті Підгороднє(ID 12-214-0185, ІІ тис. до н. е.,знаходиться 2,25 км на схід від південно-східної околиці міста; біля насосної станції та бази відпочинку «Самарський залив», на березі Самарської Затоки. Координати 48°33′31″ пн. ш. 35°10′36″ сх. д. (G), охоронний номер 6068, тип Х-місц)

Нам замість пам'ятки пропонують побудувати елітний комплекс відпочинку для обраних!

І як ми відреагуємо?».

Также об этой ситуации можно прочесть на сайте «Фермер Приднепровья».

Понятно, что древний курган раскапывают не просто так. И поскольку до общественности не донесли информации о археологических задачах таких раскопок, можно согласиться с Ольгой Филь в той версии, что курган уничтожает ради строительства комплекса отдыха.

Если это так, то хотелось бы узнать позицию Института археологии Украины, Областного управления по охране культурных и исторических памятников, прокуратуры: а были ли выданы необходимые разрешения на проведение таких работ? Кто контролирует их проведение?

И если полного комплекта разрешений, как можно предположить, все-таки не выдавали – кто обязан остановить эти работы?..

Иллюстрации со страницы Виктора Векленко, «Дивной Украины» и «Фермера Приднепровья».

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
лет дворцу культуры «Шинник»

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте