Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 19 травня 2024
16:08

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

ДніпроОДА та Уряд Литви організовують дітям АТОшників та переселенців навчання у Вільнюсі

|«« «« »» »»|

Життєрадісні, на позитиві та сповнені приємних спогадів. П’ятнадцятеро дітей переселенців та АТОшників повернулися після навчання у Литві. На залізничному вокзалі Дніпра їх зустрічали батьки.

У Вільнюсі хлопці та дівчата провели майже дев’ять місяців. Таку можливість їм надали ДніпроОДА та Уряд Литви. Литовська сторона забезпечила українцям безкоштовне проживання, харчування, виплату стипендії та розважальні екскурсії. Шестеро дітей продовжать навчання за кордоном.

«Уже другий рік поспіль Дніпропетровська область відправляє дітей переселенців та АТОшників на канікули та навчання за кордон. У Хорватії, Німеччині й Литві побували майже три сотні хлопців та дівчат. Нещодавно до Данії відправилися шестеро школярів, ще десятеро найближчим часом поїдуть до Литви. Сьогодні з навчання у Литві повернулися 15 дітей. Литовська сторона забезпечувала їм безкоштовне проживання, харчування, стипендії та екскурсії», – зазначив голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко.

Вільнюс – Київ – Дніпро. П’ятнадцятеро дітей переселенців та АТОшників повернулися додому після навчання у Литві.

На залізничному вокзалі дітлахів зустрічають батьки.

Майже рік у міжнародній школі «Вільнюський дім литовців» – це можливість побачити світ, знайти нових друзів та відволіктися від гірких спогадів війни.

«Ми довго думали, чи відправляти доньку на навчання в Литву. На сімейній нараді вирішили, що варто. У дітей була насичена програма. Крім навчання, вони ходили на екскурсії, відпочивали в таборі та на турбазі. Плануємо тепер поїхати в Литву всією родиною. Вже оформили закордонні паспорти», – посміхається Вікторія Машталер, переселенка з Донецька.

Дар’я Машталєр навчалася в Литві у 8 класі. «Сподобалося, як годували. Дуже смачно. Було багато екскурсій. Нам не давали сумувати. Це було весело і прикольно. Особливо, коли ми їздили в аквапарк, каталися на ковзанах. За цей час навчилася розуміти литовську, хоча розмовляти нею поки що не можу», – ділиться враженнями дівчинка.

«У дочки відкривалася перспектива кандидата в майстри спорту з акробатики, тому хотіли відмовитися від навчання у Литві. Але не змогли, коли почули умови. Навчання, проживання, харчування – усе безкоштовно, плюс стипендія. Дочка жила в гарних умовах. Якби залишилися в Харцизьку, то про таке б і не мріяли. Немає лиха без добра», – каже Олена Баранчикова, переселенка з Донеччини.

14-річна Марія зізнається, не обирала між спортом і Литвою. Рішення було однозначне. «Я була в Хорватії і вирішила, що хочу жити в Європі. Литва – це ще один крок до мрії. Вільнюс залишив море емоцій. Мені запропонували продовжити навчання – з радістю погодилася», – розповідає Марія Баранчикова.

На дорогу – від гостинних литовців. Шакотіс – традиційний литовський торт незвичної форми з яєчного тіста, спечений на відкритому вогні. У перекладі з литовської – «гіллясте дерево».

«Запам’яталося, як їли равликів, – посміхається Єлисей Визиренко. – Побували з екскурсіями в музеях, державних установах. Знайшов там чимало друзів, навчання було в радість. Дещо вже знаю литовською. Ця мова складна, але доступна. Продовжу навчання у Вільнюсі й далі».

«Сина не впізнали: помітно підріс та подорослішав. Вдячні Дніпропетровській ОДА і консульству Литви, що надали нашим дітям таку унікальну можливість. У них була насичена розважальна програма, навіть ходили на гостину до міністрів. Ми навіщали сина: кімната гарна, кормили ситно. Це був дивовижний рік», – не стримує сліз мати Тетяна Визиренко.

«Одне слово: «Вау!». Нас зустрічали скрізь на високому рівні. Кожен день – наче свято. Дякуємо і Литві, і Україні! Діти дивовижні, постійно підтримували один одного», – ділиться Анна Турковська, яка викладала в Литві українську та була вихователькою.

Шестеро учнів продовжать навчання у Вільнюсі. За підсумками навчального року вони отримали високі бали. З 1 вересня діти підуть у спеціальний клас, де першим ділом інтенсивно вивчатимуть литовську мову.

Така допомога Україні за програмою Литовського Уряду здійснюється вдруге.
  Найближчим часом 10 дітей поїдуть до Литви на відпочинок. Тиждень вони житимуть у готелі курортного міста Паланга. На них чекають активні розваги та екскурсії.

Тема: АТО - ООС
Gorod.dp.ua на Facebook.


Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
6 700
гривень мінімальна зарплата у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті