Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 05 октября 2024
11:15

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

«Вій»- 20 років разом з музикою

«Вій»- 20 років разом з музикою
Українська сцена вже давно звикла до того, що нові музиканти з’являються та зникають на ній майже так часто, як змінюються сезони за вікном. Одиницям вдається втримуватись на музичному небосхилі довго - гурт «Вій» саме з таких. От вже більше двадцяти років ці музиканти не звертають з обраного ними шляху, та ще й сьогодні радують своїх прихильників новими піснями.

На початку квітня гурт «Вій» відіграв свій концерт у Дніпропетровську, а одразу після цього виступу нам вдалося поспілкуватись з лідером «Вія» Дмитром Добрий-Вечір.

У своїх інтерв'ю ви неодноразово зауважували, що музика – це єдина справа, якій ви віддаєте весь свій час. Напевно це неймовірно складно 20 років поспіль заробляти на життя виключно музикою? Адже всі знають як важко іноді доводиться музикантам, особливо зараз, коли мало який клуб здатен сплачувати великі гонорари. Що надає вам сил так довго не звертати з обраного шляху?

Музика – це дійсно єдина справа, якій віддаю своє життя. Але ствердження, що я завжди заробляв тільки музикою , не зовсім відповідає дійсності. Це справедливо хіба що на період останніх 10-12 років. Завжди є можна чимось підзаробляти, наприклад звукорежисурою. До речі, у свій час я працював кухарем, кіномеханіком, друкарем, вантажником, власником кафе, продавцем, вчителем музики, електриком, інструктором-собаководом, музикантом у ресторані та музикантом, що заробляє грою на капелюха, актором у театрі і так далі. У будь-які часи жити за рахунок однієї музики було дуже важко. Напевно, якщо не мав би певної мети та насамперед підтримки своєї сім`ї, змоги займатися тільки музикою я зараз не мав би.

Я знаю, що у молоді роки ви полюбляли їздити до Криму аби просто пограти там на вулицях для перехожих. Сьогодні ще експериментуєте з подібними виступами чи вже посерйознішали?:)

Справа не у тому, серйозно це , чи не серйозно. Ми цім у той час заробляли таким чином собі на життя. Грали акустичну музику – переважно джазові стандарти. Зараз, сподіваюся , що до цього вже не дійде.

У розумінні багатьох людей фольк - це насамперед народні пісні з різних частин країни. Ви ж співаєте власні, авторські композиції, але робите це так, що часто люди сприймають їх за справжній народний фольклор. Ви навмисно їх так стилізуєте?

Ми нічого не стилізуємо. Граємо так, як в нас краще виходить. А якщо люди сприймають нашу музику таким чином, це мабуть добре. Будь-яка народна пісня колись мала свого конкретного автора. Звичайно, що з часом його ім`я забули. Будемо сподіватися, що наші імена залишаться у пам`яті.

«Вій» починав дуже давно, тоді, коли шоу-бізнесу в Україні іще навіть і не існувало. Що ви можете сказати - сьогодні виконавцю стало простіше популяризувати свою музику в Україні, чи навпаки - з появою продюсерів та PR - менеджерів, зробити це тому, у кого не має грошей на їх послуги, майже неможливо?

Запитання не зовсім коректне. Можливо, нам і виконавцям, що починали на початку 90х було трохи легше, але багатьох вже забули, багатьох не згадають ніколи. Зараз – так само. Головне - це якість, самобутність музичної ідеї та її втілення. Посередність дуже швидко відімре. Так само і зараз. Єдина відмінність полягає у тому, що у наш час виникає багато сірих невиразних виконавців, які підтримуються організаційно та фінансово. Але люди все-одно вміють розрізняти лайно від квітів. Ствердження, що талант завжди, у будь-яких умовах реалізується сам по собі, без підтримки – хибне за своєю суттю. Зазвичай, талановиті люди слабкі фізично та дуже вразливі. Без сторонньої допомоги сьогодні молодим музикантам доволі важко. Хоча, ми без стороннього втручання якось обійшлися.

А як ви вважаєте, чи існує сьогодні рок-музика в Україні взагалі? От, наприклад, у вас є якісь симпатії щодо когось з сучасних українських музикантів?

Я сьогодні не поділяю музику на рокову чи будь-яку іншу. Існує музика якісна або неякісна. Решта - «від лукавого». Музичним життям в Україні майже не цікавлюся. Маю певні уподобання, але це суб` є ктивно, бо ці музиканти - це перш за все мої друзі.

Я знаю, що зараз в едуться зйомки фільму-ретроспективи про київську рок-сцену пер і оду 1986-1995 років , участь у яких бере і гурт «Вій». Розкажіть трохи про цей проект, хто його робить, на якій стадії знімальний процес сьогодні та коли і де можна буди побачити готовий результат.

Існує така чудова людина Тетяна Єжова, яка зараз мешкає у Сполучених Штатах. Наприкінці 80-х років вона була головним редактором київського самвидав - часопису «ГучномовецЪ». Він освітлював андеграундову музику Київа та тодішнього Радянського Союзу зокрема. У тому році вона приїхала в Україну із намірами зняти документальну стрічку, що має освітлювати музичні події у Києві кінця 80х – початку 90х років. Зараз відбувається обробка відзнятого матеріалу. Наприкінці літа цього року Тетяна має приїхати до Києва з метою відзняти ще кілька сюжетів. Будемо сподіватися, що стрічка вийде найближчим часом.

У світовій музиці існують такі гурти, яким вдається бути актуальними у будь - якому році – і на початку 90-х і наприкінці першого десятиріччя двотисячних, але як правило, задля цього цим музикантам постійно доводиться адаптувати свою музику під сучасні вимоги слухачів, наприклад додавати своїм пісням електронного звучання, чи навпаки уходити у відвертий грандж. Чи намагається робити щось подібне гурт «Вій»?

Нам не доводиться нічого адаптувати, бо наша музика буде сучасною завжди :)))

20 років - це дуже великий термін, мало який гурт існує так довго, а тим паче продовжує їздити по країні, граючи концерти для своїх прихильників. Підозрюю, що за всі ці роки публіка на ваших виступах змінювалася неодноразово, адже з часом людині властиво змінювати свою музичні уподобання. Хто слухач «Вія» сьогодні?

Важко визначити якось конкретно. Взагалі, вік нашіх слухачів коливається від дитячого до пенсійного. На концертах бачимо як давніх слухачів, що вже подорослішали, так і зовсім молодих, яким наша музика стала сьогодні до вподоби.

Ви виступаєте не лише в Україні, а ще й у Європі, наприклад цього літа ви гратимете на німецькому фестивалі Summerjam . Чи готуєтесь ви якось до цього виступу і чого ви найбільше від нього очікуєте?

Враховуючи, що ми не граємо музику у стилі реггі, інформацію про нашу участь у фестивалі SUMMEJAM слід сприймати як першоквітневий жарт. Що стосується виступів Вія у Європі та в Україні, слідкуйте за анонсами на нашому сайті www.viyband.com . На цей рік поки що у планах виступи на фестивальних майданчиках Польщі, Росії, Білорусі, Австрії.

Як пройшов ваш виступ у Дніпропетровську? Чи сподобався вам цей концерт? Може ви щось хотіли би сказати чи побажати всім тим, хто був на вашому виступі?

На наш погляд, виступ пройшов доволі вдало. Його трохи зіпсували суто технічні негаразди, але загалом і публіка і ми були просто чудові.

Офіційний сайт гурту: www.viyfrom.kiev.ua

Gorod.dp.ua на Facebook.
ФОТО:






  


Alexandr  (18.04.11 11:32): Хто берет от жизни все и управляет миром? Рекламщики, PR-щики, политтехнологи.
Международная школа PolitPR предлагает тебе начать карьеру политтехнолога.
Старт - 28 Апреля.
Продолжительность - 2 месяца.
Ведущие эксперты: Виталий Портников, Владимир Фесенко, Евгений Копатько и многие другие.

www.politpr.com.ua
Поспешите !До конца регистрации осталось 2 недели!
Ответить | С цитатой
Alexey  (16.04.11 22:58): фото с концерта
http://antigorod.com/photo/people/8170-fotozvt-z-koncertu-gu rtu-vy-8-kvtnya-u-klub-dm-kabare.html
Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
74
детские и спортивные площадки отремонтируют в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте