Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
вс, 29 сентября 2024
05:18

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Буднику Василю Сергійовичу присвоєне звання "Почесний громадянин міста"

БУДНИК ВАСИЛЬ СЕРГІЙОВИЧ
24 серпня 1913 року народження. Патріарх ракетно – космічної техніки України, один із основоположників конструкторського бюро „Південне”, Герой Соціалістичної Праці, академік Національної академії наук України.

Будник В. С. Стояв коло джерел розвитку ракетно – космічної техніки у Радянському Союзі та Україні. У 1945 – 1946 роках він у складі групи спеціалістів на чолі з Корольовим С. П. Працював у Німеччині з метою вивчення німецької ракетної техніки. З 1946 року Будник В. С. – заступник Корольова С. П. З конструкції ракет – брав безпосередньо участь у розробці та здачі на озброєння перших радянських балістичних ракет Р – 1, Р – 2, Р – 5.

Колектив, сформований і керований Будником В. С., розробив принципово нову балістичну ракету Р – 12 на високо киплячих компонентах палива з автономною системою керування, став родоначальником нового напрямку в ракетній техніці і основою створеного в 1954 році Особливого конструкторського бюро ОКБ – 586 (конструкторське бюро „Південне”). Головним конструктором ОКБ – 586 був призначений Михайло Кузьмич Янгель , його першим заступником – Василь Сергійович Будник.

У КБ „Південне” Будник В. С. Пропрацював 17 років, за які воно перетворилося у провідне конструкторське бюро країни з розробки балістичних ракет і ракетно – космічних комплексів, що стали основою Ракетних військ стратегічного призначення Радянської Армії.

Під керівництвом і за безпосередньою участю будника В. С. Розроблені стратегічні ракети середнього радіусу дії принципово нового типу Р – 12 і Р – 14, перша у світі міжконтинентальна балістична ракета важкого класу Р – 16, найпотужніша бойова ракета Р – 36 та її орбітальний варіант, перший рухомий ракетний комплекс РТ – 20П на базі твердопаливної ракети, ракета з принципово новим типом старту із шахтної пускової установки Р – 36М – найпотужніша у світі міжконтинентальна ракета з відокремлюваною головною частиною.

На базі ракета Р – 12 був створений носій „Космос”, запущені супутники серії ДС (дніпропетровські супутники), у тому числі перший супутник серії „Космос”. На базі стратегічної ракета Р – 14 був створений більш потужний космічний носій „Космос - 2”.

Будник В. С. є ініціатором створення фізико – технічного факультету в Дніпропетровському університеті – справжній кузні наукових та інженерних кадрів для ракетно – космічної промисловості (за роки його існування випущено більше 20 тисяч спеціалістів).

Доктор технічних наук, професор, академік національної академії наук України Будник В. С. зробив величезний внесок у створення та розвиток дніпропетровської наукової школи ракетобудування.

Василь Сергійович Будник нагороджений багатьма високими державними нагородами. Він Герой Соціалістичної Праці, лауреат Ленінської та Державних премій, заслужений діяч науки України, заслужений працівник ракетно – космічної галузі, кавалер двох орденів Трудового Червоного Прапору, двох орденів Леніна, ордена Ярослава Мудрого V ступеня.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
74
детские и спортивные площадки отремонтируют в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте