Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пн, 28 октября 2024
16:21

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

На Дніпропетровщині реалізовуватиметься проект із дослідження перспектив впровадження адміністративно-територіальної реформи

У чотирьох районах Дніпропетровської області реалізовуватиметься проект із дослідження перспектив і проблем впровадження адміністративно-територіальної реформи в Україні.

Як стало відомо інформагентству «Придніпров’я», у Дніпропетровському регіональному інституті Національної академії державного управління при Президентові України 8 вересня відбулося засідання «круглого столу» на тему «Територіальна реформа: з людьми і для людей», на якому експерти та представники органів місцевого самоврядування обговорили необхідність, проблеми та механізми впровадження адміністративно-територіальної реформи в Україні.

За словами директора проекту «Територіальна реформа: з людьми і для людей» Олександра Врублевського, пілотний проект реалізовується у семи областях України: Волинській, Хмельницькій, Чернівецькій, Полтавській, Харківській, Миколаївській, Дніпропетровській та Автономної республіки Крим. За словами Олександра Врублевського, на Дніпропетровщині проект реалізовуватиметься у чотирьох районах, де експертами Інституту громадянського суспільства буде досліджено, чи відповідають послуги, які надає влада, потребам територіальної громади.

Як поінформував начальник Управління внутрішньої політики Дніпропетровської облдержадміністрації Гліб Пригунов, для реалізації проекту пілотні райони були обрані за виробничо-господарськими та географічними принципами: сільський район — Криничанський, район із великим містом — Новомосковський, прикордонний район — Межівський, прикордонний район із великим промисловим містом — Нікопольський.

За словами директора проекту, передбачається здійснення чотирьох етапів реалізації: просвітницько-інформаційного, залучення громадськості до діалогу із владою, організаційно-тренінгового та соціологічного.

Як заявив Олександр Врублевський, після проведення зустрічей та засідань «круглих столів-семінарів» у всіх пілотних районах області, буде проведено засідання підсумкового «круглого столу», на якому представники територіальних громад та аналітики-експерти підведуть підсумки, визначать точки зору на місцях та шляхи реформування територіального устрою з урахуванням потреб місцевих громад.

Дві третини сільських територіальних громад України є неспроможними суб’єктами місцевого самоврядування, тобто не можуть виконати свої функції та повноваження через нестачу ресурсів, однак ситуація може бути суттєво покращена після впровадження низки реформ, зокрема, Адміністративно-територіальної реформи. Про це експерт Інституту громадянського суспільства Володимир Артеменко заявив на засіданні «круглого столу» на тему: «Територіальна реформа: з людьми і для людей», яке відбулося у Дніпропетровську 8 вересня.

«Якщо казати простими словами, то територіальні громади є неспроможними надати мінімум адміністративних і соціальних послуг жителям конкретних територіальних громад у конкретних областях, і це стосується всіх областей України», — заявив Володимир Артеменко.

За його словами, це є найбільшою проблемою в Україні.

На думку експерта, ця проблема може бути розв’язана шляхом реформування бюджетної системи на користь місцевого самоврядування, насамперед, територіальних громад сільської місцевості, що в купі з реформуванням податкової системи, із її орієнтацією на територіальну громаду, дозволить максимально сконцентрувати всі наявні у громади ресурси.

Також Володимир Артеменко зазначив, що для покращення ситуації необхідно реформувати систему публічної адміністрації, тобто збільшення повноважень органів місцевого самоврядування, їх відповідальності, а також відповідальності з боку держави.

Ще однією проблемою, яку відокремив Володимир Артеменко, є проблема підготовки кадрів для органів місцевого самоврядування, адже в Україні не існує системи підготовки відповідних кадрів.

За словами експерта, якщо ці проблеми можуть бути вирішені, і відповідні законопроекти вже розроблені, то без впровадження найголовнішого — адміністративно-територіальної реформи, стан речей у сільських територіальних громад не зміниться.

«Якщо ми не знаємо, яка в нас буде територіальна основа, до якої буде прив’язана з одного боку адміністративна система України, а з іншого боку — бюджетна і податкова система України, то ми рухатися далі не зможемо, щоб суттєво, в рази, збільшити ресурсний потенціал, насамперед, слабких територіальних громад», — заявив Володимир Артеменко.

За його словами, саме тому на перший план виходить проблема підготовчого етапу впровадження адміністративно-територіальної реформи, тобто розробки стандартів якості, кількості та вартості послуг, які має отримувати територіальна громада, на чому і має базуватися бюджетна та податкова політика на всіх рівнях державної влади.
Gorod.dp.ua на Facebook.


22  (11.09.06 11:07): Уберите прописку и внутренний паспорт. Уберите справку об ИНН. Уберите НДС. Вот вам и вся реформа. Человек может решить свои вопросы без вашей "власти". Доказано личным опытом. Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
8000
грн в месяц – минимальная зарплата с апреля 2024 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте