Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 05 октября 2024
07:24

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Олександр Поль. Згадки про великого земляка

Олександр Поль. Згадки про великого земляка
Двадцять шостого липня (за старим стилем) відзначається сто шістнадцять років з дня смерті видатного діяча Єкатеринослава Олександра Поля. З кожним роком ім'я цієї людини стає все цікавішим для істориків. А для Дніпропетровська воно назавжди залишиться таким, що різко змінило історичний розвиток міста.

Про фантастичний промисловий прорив, пов'язаний з особистістю Олександра Поля, і про загадки, які ця людина залишила після себе, — у репортажі Наталі Грищенко. Олександр Миколайович Поль не був археологом, як багато хто вважає. Юрист за фахом, він тільки цікавився археологічною наукою. А оскільки пан Поль мав у Єкатеринославській губернії великий маєток, то досліджував насамперед знайдене на незайманих власних землях. Якось він знайшов поклади залізної руди. Відправив шматок породи на аналіз у закордонні лабораторії і отримав сенсаційний результат. З того часу Єкатеринославська губернія, яка мала не дуже прибуткове миловаренне, свічне та вовняне виробництво, звернула на інший шлях — до процвітання. Адже тут розпочалось видобуток залізної руди, і було створено велике виробництво. А пізніше — і перша залізна дорога для транспортування руди. І перше, і друге стало можливим саме завдяки Полю.

Окрім зусиль, які докладав Поль для збагачення свого краю, даних про нього майже не залишилось. У радянські роки історія не вивчала діяльність видатних дворян. Архіви, що докладніше могли б розповісти про Олександра Поля, не зберігались. До того ж свою справу зробила й війна. В історичному музеї зберігаються всі знайдені речі Олександра Поля. Ось його незмінний супутник — портфель. Особисті речі. А ось і акції залізорудних підприємств, які завдяки старанням Поля так охоче купували іноземні інвестори. Дивна річ, але будинок, де довгі роки мешкав Олександр Поль, довго не вдавалось знайти. Коли ж, вивчивши і місцеві, і навіть російські архіви, історики нарешті знайшли його, він нічим не нагадував дім знаменитого єкатеринославського діяча.

Музей Александра Николаевича Поля
Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте также:

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
16,9
млрд грн - бюджет Днепра на 2024 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте