Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 05 октября 2024
11:17

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Що заважає видобутку власного газу?

Газ, що добувається в нашій області, може перекрити річні потреби Дніпропетровська відсотків на сімдесят. Тільки на території Магдалинівського району більше трьохсот шістдесяти газодобувних свердловин. Але, незважаючи на те, що розвідка і видобуток власного газу оголошені пріоритетними в промисловій політиці України, у газовиків багато проблем.

Одна з них — відвід земель під газовими свердловинами. На Східно-Виноградівському родовищі, — одному з найперспективніших в області, — побувала наша знімальна група. Бурова номер три Східно-Виноградівського газового родовища розташована серед величезного бурякового поля. І чомусь виглядає набагато незвичніше, ніж бурова в тайзі чи на морській платформі. Газ виявлено тут на трьох горизонтах. Найглибший — дві тисячі сімсот метрів. Бурові роботи на свердловині вже припинені. Зараз йде стадія оцінки запасів блакитного палива. Скільки його тут, буде ясно тижнів через два. А потім буровики підуть, і готова свердловина залишиться зі своїми проблемами. Цей об'єкт — газова свердловина Східно-Виноградівського родовища.

Парадокс, але згідно з українським законодавством вона — поза законом, хоча вже більше півроку дає газ Україні. Справа в тому, що землі, на яких знайдено газ, — це приватна власність. Крім того, магдалинівські чорноземи мають статус особливо цінних земель сільськогосподарського призначення. І в державі немає механізму вилучення цих земель із сільгоспобігу. Мораторій на продаж землі, можливо, буде знятий в Україні в наступному році, питання ж про особливий статус земель, на яких знайдено газ, Київ ніяк не вирішить. Сьогодні кожне газодобувне підприємство вирішує питання з власниками землі самостійно — просто платить пайовикам компенсацію за передбачуваний урожай.

А тим часом, за нецільове використання земель передбачений чималий штраф. На думку Дмитра Кузьменка, начальника управління земельних ресурсів Магдалинівського району, земельно-газове питання, — а воно актуальне для всієї країни, — можна вирішити досить просто: на рівні Кабінету Міністрів надати особливий статус землям, що вилучаються, і передати їх для користування газовикам. З відповідною компенсацією власникам. Однак Кабінету Міністрів зараз, видно, не до того. Політичний безлад у країні заважає і видобутку вітчизняного газу.
Gorod.dp.ua на Facebook.


Sh  (05.07.06 17:09): Полностью согласен с "22". Добычей своего газа надо заниматься лет через 30 - 50. А пока научиться экономить. И делать спокойные разумные шаги в развитии технологии производства и разработки ископаемых. Ответить | С цитатой
Николай  (04.07.06 16:27): Абсолютно не согласен с "22". Проблема не так проста, как кажется на первый взгляд. Любые попытки Украины увеличить добычу собственного газа наталкиваются на отчаянное сопротивление Газпрома, который осуществляет лоббирование интересов РФ. Пока существуют продажные политики так и будем кормить кацапов. Ответить | С цитатой
22  (04.07.06 09:48): Газа нада жрать меньше! А не крестьян обижать.
И так продукты дорого стоят. А давайте всем потребителям газа в принудпорядке установим счетчики. Давайте разберемся с нашим теплоснабжением. Давайте экономить газ, воду, электроэнергию.
А то что получается - отдай землю и спи спокойно?
Нашли блин виновных! Фермеры, видишь, мешают решению газового вопроса. Это кто ж додумался, твою мать!...
Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
1,2
млн. новых деревьев высадят на Днепропетровщине

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте