Цьогоріч українці відзначають Масляну з 24 лютого до 2 березня.
Дата святкування припадає на тиждень перед початком Великого посту, розповіла Суспільному культурологиня з Дніпра Наталя Лисовець.
За її словами, писемні згадки про Масляну зафіксовані XVI століттям. Раніше свято Масляної або Колодія тривало три тижні, потім скоротилося до семи днів. Традиційним атрибутом свята був колодій — колода, що уособлює в собі божество Сонця. Кожен день тижня Масляної мав значення, пов'язане з ним.
"Понеділок пов'язаний з народженням колодія. В середу йде святкування: чоловіки зустрічалися з жінками. В четвер — оплакували цього колодія і закопували його в землю", — розповіла Наталя Лисовець.
Святкування у всіх регіонах, зазначила культурологиня, проходили майже однаково. Цей тиждень люди активно готувалися до посту — переставали вживати м’ясо.
"На Дніпропетровщині готували борщ на рибі. М’ясо просто замінювали рибою. В цей тиждень не споживали м’яса, але активно вживали молочні продукти. Це могли бути не тільки молоко та млинці, а й страви з сиру. Сирники також доволі стара страва, яку споживали в регіоні", — сказала жінка.
Вона додала: у деяких джерелах, можна знайти два варіанти назви свята: Масниця та Масляна. Більш розповсюдженим варіантом є Масляна.
"Якщо дивитися на наш фольклор, зустрічаються назви як і Масниця, так і Масляна. Обидві назви є доцільними. Ніякого російського коріння тут немає", — зазначила культурологиня.
Фахівчиня говорить: святкування Масляної є невід’ємною частиною культурного життя українців. Тому хотіла б, аби давні традиції та звичаї святкування поверталися у сьогодення.
Автор: Мирослава Заблуда
![]() |
Gorod`ській дозор |
![]() |
Фоторепортажі та галереї |
![]() |
Відео |
![]() |
Інтерв`ю |
![]() |
Блоги |
Новини компаній | |
Повідомити новину! | |
![]() |
Погода |
![]() |
Архів новин |