Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 27 сентября 2024
02:20

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

К юбилею известного ученого в ДНУ… ликвидировали его профильную кафедру

К юбилею известного ученого в ДНУ… ликвидировали его профильную кафедру

Печальный подарок преподнесли в ДНУ имени Гончара к 95-летию со дня рождения известного ученого и исследователя Анатолия Павловича Травлеева.

Анатолий Павлович Травлеев (11.09.1929-19.09.2016) был одним из самых известных биологов, геоботаников, почвоведов не только нашего города, но и Украины.

Член-корреспондент НАН Украины внес огромный вклад в развитие этой науки и воспитал целую плеяду последователей. Огромную роль в этом играла кафедра геоботаники, экологии и почвоведения ДНУ имени Гончара, с которой была связана вся научная жизнь ученого.

Его не стало в 2016-м году…

Вчера коллеги отмечали 95 лет со дня рождения Анатолия Травлеева. К сожалению, к этой дате была ликвидирована упомянутая кафедра.

Вот что в группе «Биофак ДНУ» сообщил биолог Александр Жуков:

«11 вересня Анатолію Павловичу Травлєєву виповнилось б 95 років.

Видатний науковець, організатор науки та педагог зробив вагомий внесок у розвиток ботанічної науки, екології та ґрунтознавства в Україні, що сприяло піднесенню авторитету Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара.

Анатолій Павлович як науковець розробив новий науковий напрям – екологічне ґрунтознавство, який став значним внеском у розвиток степового лісознавства професора Бельгарда. Також вагомим внеском у науку, який має величезне практичне значення, є розвиток лісової рекультивації земель. Значний внесок Анатолія Павловича у мікроморфологічне ґрунтознавство, охорону природи, заповідну справу та багато іншим наукових напрямків сучасної біології.

Як організатор науки професор Травлєєв постійно сприяв розвитку наукових досліджень. Ним були продовженні багаторічні дослідження у Комплексній експедиції ДНУ по вивченню степових лісів України та Молдавії. Робота цієї експедиції була започаткована професором Бельгардом ще у 1949 році. Анатолій Павлович знайшов фінансування для будівництва Присамарського біосферного стаціонару та організував його будівництво та подальше наукове функціонування. Був створений стаціонар по вивченню лісової рекультивації земель у Західному Донбасі. За матеріальним та лабораторним забезпеченням кафедра геоботаніки, екології та ґрунтознавства була найкращою в університеті.

Анатолій Павлович був майстром педагогічної праці. Усі пам’ятаюсь його лекції, кожна з яких була творчою подією. Завдяки науковій та організаційні роботі в університеті був створений осередок екологічної науки завдяки якому багато років працювала спеціалізована вчена рада по присудженню ступеню доктора біологічних наук за спеціальністю 03.00.16 – екологія, головою якої був Анатолій Павлович. Саме у Дніпрі десятки років відбувалась атестація кадрів вищої кваліфікації, що забезпечило розвиток екологічної науки в Україні та за її межами. Саме Дніпро завдяки зусиллям Травлєєва був центром розвитку екології в Україні звідки ця наука поширилась на інші регіони країни.

Альма-матер підготувала подарунок до дня народження А. П. Травлєєва – знищення кафедри геоботаніки, екології та ґрунтознавства….

Історія кафедри уходить ще у 19 століття, бо ботанічні дослідження у Катеринославі проводилися ще видатним науковцем Акінфієвим, гербарій якого зберігається на кафедрі.

Зараз, нажаль, історія кафедри геоботаніки, екології та ґрунтознавства як видатного явища у житті Університету, добігла до свого кінця».

Gorod.dp.ua на Facebook.


Синяя Птица  (13.09.24 11:57): Всё, что ни делается- к лучшему.. Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
8000
грн в месяц – минимальная зарплата с апреля 2024 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте