Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Вт, 14 травня 2024
01:59

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Історія Дніпра: самому містичному будинку міста – 125 років

Історія Дніпра: самому містичному будинку міста – 125 років

Свій ювілей відзначив відомий «Будинок із гномами» на вулиці Олеся Гончара, 4.

Цей житловий будинок вважається одним із найяскравіших представників «Катеринославського цегляного стилю», будинком з найбагатшим зовнішнім декором. І водночас – наймістичнішим будинком міста!

Про ювілей знакової будівлі нагадав відомий дніпровський історик, завідувач відділу Дніпропетровського історичного музею імені Яворницького Максим Кавун:

«НАЙБІЛЬШ МІСТИЧНА СПОРУДА КАТЕРИНОСЛАВА - АРХІТЕКТУРНІ ЗАГАДКИ, ЯКИМ РІВНО 125 РОКІВ!

"Будинок із гномами" по вул. Олеся Гончара, 4 - своєрідна енциклопедія архітектурного декору Катеринослава кінця XIX століття.

Прибутковий будинок Штейна побудований у другій половині 1890-х років на тодішній вулиці Цегляній, майже поруч із Соборною площею.

Більшість декоративних елементів на фасаді будівлі, а найбільше - фігури гномів із молотками, досі не мають пояснення.

На фасаді можна побачити майже усі популярні в кінці ХІХ століття форми декору:

Гноми з молотками.
Леви з кільцем та корзиною квітів.
"Злий лев".
Голови сатирів, що сміються.
Жіночі голови з зачісками типу "римська матрона".
Жіночі мініатюрні голівки.
Химери крилаті.
Голови сатирів із серйозним виразом обличчя.
Вазони та гірлянди квітів.
Зображення колеса фортуни.

Цю будівлю можна візуально вивчати та відшукувати різні елементи декору - не одну хвилину, і не десяток, а напевне цілу годину.

Чудова локація для занурення у світ нашого міста 125-річної давнини...».

Зазначимо, що раніше Максим Кавун докладно розповідав Міському сайту історію цієї будівлі:

«Прибутковий будинок, який належав Штейну і збудований у 1890-х роках, заслужено вважається енциклопедією катеринославського декору. Ця довга триповерхова будівля буквально вкрита павутинням різних декоративних елементів.

Над першим поверхом звисають чотири постаті «гномиків». При цьому скульптури з характерними посмішками тримають у руці предмет, що нагадує молоток, що породжує масонські асоціації. Вже понад сто років залишається загадкою зміст цих фігур на будівлі. По-перше, вони єдині у своєму роді у місті. По-друге, відсутність історичних джерел дає буйну їжу фантазій.

Над вікнами другого поверху – повні жіночі голови з пишними зачісками «римських матрон», які, можливо, мають на увазі античну богиню.

Вхідну арку прикрашають «злі» левині голови і загадково усміхнені сатири. Сатир – істота в античній міфології, напівчоловік-напівкозол, який був символом розбещеного сексуального потягу.

А над вікнами третього поверху розташувалися птахи-леви. Майже грифони тільки навпаки. Грифони – міфологічні істоти з головою орла та тулубом лева. На будинку Штейна істоти з тулубом птиці та головою лева, точніше навіть химери. Вони масивні і з дуже злим виразом обличчя, з широко розставленими крилами і хижими розкритими левовими мордами, що ніби відганяють когось. Усього крилатих химер на цьому будинку – 13, що ще більше може наводити на роздуми шанувальників усього таємничого.

Архітектурний декор на будинку Штейна стрімко руйнується, і якщо вчасно не схаменутися, то крилаті химери і сатири просто підуть в історію».

Також можна переглянути сюжет 9-го телеканалу Дніпра про цей будинок.

Фото з архіву Міського сайту




Gorod.dp.ua на Facebook.


Вера  (04.11.23 10:16): Так а мистика-в чём?В архитектуре?)гномики ночами стучат молотками и химеры летают? Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
95
років театру ДраміКом

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті