Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пн, 29 апреля 2024
01:25

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Улицу Фабра в Днепре переименуют в честь гетмана Скоропадского?

Улицу Фабра в Днепре переименуют в честь гетмана Скоропадского?

Топонимическая активность днепрян не снижается.

Городской сайт регулярно рассказывает об очередных переименованиях улиц, проспектов и других объектов в Днепре. Топонимическая реформа и демонтаж памятников проводится в свете избавления Украины от символов тоталитарного и российского наследия.

В этом процессе активность патриотов не уменьшается. Порой инициаторы переименований предлагают дать новые названия объектам, которые и так недавно были переименованы.

Как уже рассказывал Городской сайт, в Днепровский горсовет уже поступали обращения с просьбами убрать с карты города Екатеринославский бульвар и улицу Фабра. Отметим, что первый был назван в честь прежнего названия нашего города, а не известной императрицы. Улица же получила имя губернатора Екатеринослава Андрея Фабра, в 19 веке сделавшего много для благоустройства и развития города. Но в  нем тоже видят наследие империализма.

Теперь озвучено, в честь кого хотят переименовать улицу Фабра.

Об этом пишет один из активных инициаторов топонимических преображений Сергей Волынец:

«Мешканці Дніпра звернулися до Дніпровська міська рада з проханням перейменувати вулицю Фабра на честь Павла Скоропадського.

Раніше з подібною пропозицією до влади міста вже зверталась Січеславська Просвіта.

Чому Скоропадський?

Павло Скоропадський - гетьман України, видатний український державний, військовий, політичний та громадський діяч.

Період його правління, попри неоднозначні оцінки, відзначився надзвичайно інтенсивним та плідним процесом українського державотворення. Він охопив усі сфери суспільного життя – розбудову державного апарату, військове будівництво, міжнародне визнання та спрямування зовнішньої політики на об’єднання усіх українських етнічних земель, стабілізацію фінансової системи, нормалізацію торгівлі, створення передумов для економічного пожвавлення тощо.

Найбільш вагомими були здобутки в освітній, національно-культурній та духовній сферах – українізація, розвиток української культури, розширення мережі закладів освіти, заснування Української Академії наук, підтримка та просування ідеї створення автокефальної української церкви тощо.

За Гетьманату Павла Скоропадського у місті Дніпрі було відкрито університет та українські школи, запроваджено діловодство українською мовою, вводилося обов’язкове викладання в школах української мови та літератури, історії та географії України, організовано курси українознавства для вчителів.

Хто такий Андрій Фабр?

Андрій Якович Фабр був катеринославським цивільним губернатором. Він пройшов всю “Табель о рангах” в її цивільній частині, входив до складу Ради Міністра внутрішніх справ російської імперії, обіймав відповідальні посади в Криму та Одесі, будучи Таврійським губернським прокурором, правителем канцелярії Новоросійського та Бессарабського генерал-губернатора, князя М.Воронцова.

Нагадаю, відповідно до Закону про деколонізацію, назви об’єктів топонімії, присвячені особам, які обіймали керівні посади в органах влади та управління російської імперії, мають бути змінені».


Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (15)

•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (15)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (14)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (10)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (10)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (6)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
65
лет со дня первой местной телевизионной передачи в Днепре

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте