Чай і кава – два найпопулярніші напої у світі. Це підтверджує статистика, за якою за рік споживається майже 10 мл тонн кави та понад 6 млн тонн чаю.
Однак, з урахуванням того, що для заварювання 1 літра напою потрібно взяти 55 г мелених кавових зерен або 20 г чайної заварки, співвідношення в споживанні чаю і кави приблизно однакове. Люди, в першу чергу, вибирають той чи інший напій за смак та аромат.
Першими чай почали готувати китайці. Було це близько 5000 років тому. Якщо вірити легенді, відкрили чай випадково, коли у казанок із окропом (єдиним відомим напоєм у ті часи), випадково впали кілька листочків. Приготовлений настій виявився дуже цікавим на смак, більше того, він бадьорив і надавав сили. Як ви здогадалися, листя було з чайного дерева, а напій отримав назву «чай». Власне, у китайській мові чай і означає "напій".
Як і тисячі років тому, чай роблять із листя, зібраного з кущів Camellia sinensis. Найбільші країни-постачальники чайного листа: Китай (25% світового виробництва), Індія та Шрі-Ланка.
Який чай буває? Більшість одразу назвуть зелений та чорний, проте лише у китайській класифікації виділяють 6 груп чаїв:
Всі ці чаї виготовляються з чайного листя, але відрізняються за ступенем обробки (ферментації) листа. Білий, зелений та жовтий китайський чай – слабоферментований, улуни – середньої ферментації, у червоних сортах та пуерах сировина окислюється на 60-80%. В результаті готові чаї відрізняються за смаком, ароматом та кольором настою.
У світі відомо понад 1500 тисяч сортів чаю, проте багато хто з них насправді не можна назвати чаєм, адже в їхньому складі немає листя камелії китайської. Проте їх вважають чаєм і продаються вони в цьому сегменті.
Найпопулярніші «не чаї»:
Вибір сортів – величезний, тому кожен може вибрати та купити чай до смаку.
Кава – напій на основі обсмажених мелених зерен кавового дерева. За віком молодше чаю – люди відкрили каву в IX столітті, а світову популярність цей напій завоював ще через кілька століть.
У світі відомо понад 90 видів кавових дерев, проте найбільшою популярністю користуються два види зерен:
Перед тим, як купити каву, експерти рекомендують уточнити рівень обсмажування кавових зерен, адже цей параметр впливає на смак готового напою. Чим сильніше обсмажування, тим більше виділяється меланоїдинів – речовин, які відповідають за колір та смакові якості напою.
У каві слабкого обсмажування відчувається все різноманіття та яскравість відтінків смаку. Середнє обсмажування надає карамельний або шоколадний присмак напою. У каві сильного обсмажування кислинка і виражені смаки йдуть, зате явно відчувається гіркуватість. Ступінь обсмажування вказується на пачці кави: від 1 до 5.
Можна купити каву в чистому вигляді (100% арабіка або робуста) або в міксах. Популярністю також користуються ароматизовані види кави, наприклад, Ірландський віскі, Шоколад, Вишня.
Можна нескінченно сперечатися, що краще чи смачніше – чай чи кава, а можна просто насолоджуватися цими напоями, вибираючи той, який хочеться зараз. Ми так і робимо, а ви?
![]() |
Gorod`ській дозор |
![]() |
Фоторепортажі та галереї |
![]() |
Відео |
![]() |
Інтерв`ю |
![]() |
Блоги |
Новини компаній | |
Повідомити новину! | |
![]() |
Погода |
![]() |
Архів новин |