Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пн, 29 апреля 2024
01:27

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Раскопки кургана в Подгородном приостановлены. Что дальше?

Раскопки кургана в Подгородном приостановлены. Что дальше?

Работы на древнем кургане Белюхова Могила на окраине Подгородного вызвали огромный общественный резонанс. Сейчас работы приостановлены, но остаются вопросы о том, что будет дальше с этим памятником истории и археологии.

Городской сайт уже сообщал о том, что на окраине Подгородного с помощью тяжелой строительной техники начали раскапывать древний (2-го тысячелетия до нашей эры) курган Белюхова Могила под охранным номером 6068.

Это вызвало шквал возмущения историков, краеведов и общественников, предполагающих, что курган собрались ликвидировать ради расширения территории элитного комплекса отдыха.

Как сообщает представитель организации «Хранители курганов» Гриандр Тарновский, в настоящее время работы приостановлены, но разрытая часть кургана никак не защищена от непогоды:

«Через активну позицію громадськості археологи злякалися, заховали техніку і зникли з розкопу. Але розкоп так і залишили.

Після дощу стався значний зсув грунту, шари перемішалися - до біса стратиграфію. Це не археологи, це псевдонауковці, які відступили від наукових принципів заради легких грошей.

Далі буде...».

Известный историк, краевед, основатель единственного в Украине Музея Креста Виктор Векленко продолжил изучать причину разрытия этого кургана и выяснил следующее:

«Навколокурганне.

Отже, ми ще маємо великий курган Белюхова Могила, пам’ятку під охоронним номером на території ОТГ, яку «досліджує» «Охоронна археологічна служба» ІА НАН України. Курган знаходиться на впорядкованій території ОТГ і йому нібито нічого не загрожує крім людських інтересів.

І далі починаються суцільні питання.

Кажуть, що метою «дослідження» є науково-рятувальні археологічні розкопки (!) та археологічний нагляд (?).

Безумовно, ми не ставимо під сумнів компетентність співробітників зазначеної структури в якості розкопувачів, але ми маємо дивну ситуацію.

За останні роки вони розкопали великий курган в Ново-Олександрівці, низку пам’яток археології по майбутній Решетилівській трасі, два сезони мордували Новобогородицьку фортецю і сезон – Ігренський півострів.

Тільки процес дослідження передбачає не тільки вилучення артефактів із землі і написання звіту про розкопки, який майже ніхто не побачить, але і введення до наукового обігу (тобто – наукові публікації) здобутої інформації, бо ніхто крім дослідників нею не володіє. А тепер – родзинка: розгорнутих публікацій немає. Від слова «зовсім». Щось, за принципом «на – і вдавись» може бути в «Археологічних дослідженнях в Україні», але цього абсолютно недостатньо.

Тобто ми маємо ситуацію, коли якісь люди під прикриттям відповідних документів здійснюють археологічні роботи, вилучають артефакти і вивозять їх з регіону. Наукових публікацій немає, передачі в повному обсязі до обласного чи місцевих музеїв немає. Як це називається? Є питання і до методики дослідження цього кургану – що там робить екскаватор, чому бульдозер періодично працює без всебічного нагляду?

Йдемо далі. Місцеві пам’яткоохоронні органи з структури державної влади сприяють вищеописаній діяльності. За винятком супроводження будівельних робіт державного значення подібні роботи без реального наукового супроводження є просто скарбошукацтвом, якщо не сказати гірше. Але якщо реальна наукова робота відсутня, то чому таким дозволяють копатися на території області?

І ще. Та ж Белюхова Могила знаходиться на території ОТГ, між державою і ОТГ було укладено охоронну угоду, тобто громада несла відповідальність за збереження пам’ятки. Відповідно – чи були громадські слухання щодо знесення кургану і подальшої забудови зазначеної території? Чи було відповідне рішення Підгороднянської міської ради? І якщо є якісь місцеві папери, то чії підписи стоять під ними?

Таких питань багато. Дуже багато. І хочеться на них почути відповіді».

Общественники Ангелина Копанько, Иван Гайдук и другие, борющиеся за сохранение исторической памяти, предлагают в этой ситуации инициаторам работ сохранить курган, благоустроить его территорию и сделать этот объект украшением туристического комплекса:

«Знищити і мати відповідну «славу» або відтворити визначну пам’ятку і дійсно мати Славу?!

Вибір завжди є!

На території п’ятизіркового готелю Sunray знищується курган!

Друзі, допоможіть налаштувати Гузенко Олександра Анатолійовича до співпраці.

Щоб на орендованій території землі у межах і поза охоронної зони кургану була туристична мекка, СанРею туристичний магніт, Підгородні слава, Олександру повага, шана і прибутки, заздрість інших власників бізнесів і взірець. А у колекції давніх дорогоцінностей мати («власний») курган, з другою назвою курган Гузенка - чи це не круто?!

Поки ще можна відновити курган, територія має благоустрій, освітлення, відновити дерн, запросити пана біолога Вадима Манюка, спеціаліста з польових рослин, роботи буде усім. Головне буде позитивна інформація по світу після безсоромного знищення кургану Ново Олександрівки. Подолали злочинність, подолали корупцію, зберегли курган - перлину світового масштабу від знищення, набули широкого розголосу, благодійність меценату, співпраця, відродження, модернізація археологіі і служби археології.

Туристична мекка, паралельні маршрути Підгородненською ОТГ і прилеглими, безліч цікавих місць, курганів, майданів, ярів, річок, урвищ, легендарних місць..... Туристичних перлин....... І це все Підгороднє!!! Відділ культури, активісти, ГО....».

Как будет развиваться ситуация дальше и что будет с древним курганом, покажет время…

Иллюстрации из свободного доступа соцсетей.








Gorod.dp.ua на Facebook.


что дальше?  (29.03.23 12:02): Логичным было бы разогнать всю эту архиологическую братию. И не только в городе или области, а в стране! Десятилетия ничего не делают, а когда кто-то начинает распахивать курган, чтобы ЕДУ выращивать, вылазят эти как тараканы их любых щелей и начинают рассказывать о важности кургана, и что раскопки делаются без археологов. А где вы раньше были? Почему вы не работаете с курганами? Не любите в полях жить, - лучше сидеть в кабинетах, переписывать бред, придуманный такими же дармоедами, но чуть раньше, фантазировать о том как оно было, вместо того, чтобы поехать, раскопать, увидеть и описать? Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (15)

•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (15)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (14)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (10)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (10)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (6)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
лет просуществовала газета Днепр вечерний в бумажном формате

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте