Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 28 марта 2024
16:00

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Какую историю скрывает древняя часовня Солонянского района, прославившаяся на весь мир?

Какую историю скрывает древняя часовня Солонянского района, прославившаяся на весь мир?

Фотография древней полуразрушенной часовни на старинном кургане стала победителем фотоконкурса «Вики любит памятники-2022».

Об этой фотографии Александра Мальона и ее победе в конкурсе «Вики любит памятники» Городской сайт сообщал недавно.

Многие читатели Городского сайта хотели узнать: что это за часовня и какая история скрывается в ее развалинах?

Загадку раскрывала администратор группы Дивна Україна - клуб шанувальників історії і подорожей Ольга Филь, опубликовавшая следующий материал Школы универсального журналиста «Осторожской академии» Кирила Габора:

«КАПЛИЦЯ У СЕЛІ БЕЗБОРОДЬКОВЕ

Село Безбородьково розташоване у Солонянському районі, раніше мало назву Олександрівка. Його заснував генерал-майор Ілля Безбородько в честь свого брата – відомого на всю Російську імперію Олександра Безбородька, українського шляхтича, полковника Ніжинського та Київського козацьких полків Війська Запорозького, світлійшого князя, канцлера уряду періоду цариці Катерини ІІ.

Нагадуванням про перебування на території Солонянщини славного роду Безбородьків є старовинна каплиця на аристократичному кургані скіфської епохи. Каплиця побудована у першій половині 19 століття у стилі класицизму та мала позолочений купол, у середині були фрески на релігійну тематику, а під стелею був підвішений бронзовий двін.

У буремні часи революції каплицю нещадно грабували більшовицькі вандали та розбійницькі банди. Граф Безбородько похований у Олександро-Невській лаврі як і інші члени його родини.

Тоді ж хто похований у загадковій каплиці?

За даними місцевих краєзнавців у ній поховані члени родини Соловей – далекі родичі по маминій лінії графа Іллі Безбородька, що були керуючими господарством, садом та численними землями.

Під час визволення Солонянщини від фашистко-німецьких загарбників у 1943 році каплиця стала свідком кривавих боїв. У каплиці розташували свої позиції німецькі війська. Радянська армія вдарила по німцям «Катюшею», яка нанесла шкоди історичній пам`ятці. Свідком військових подій є отвір у задній стіні каплиці, пробитий «Катюшею».

Після проголошення незалежності України каплиця набула статусу архітектурної та історичної пам`ятки, але унікальна споруда потребує негайної реставрації».

Фото со страницы группы Дивна Україна - клуб шанувальників історії і подорожей




Gorod.dp.ua на Facebook.


Ефим  (29.03.23 10:49): Да, это так :"стародавня каплиця Солонянського району, яка прославилася на весь світ". Миллионы туристов со всего мира мечтают посетить эту достопримечательность. Очередь на экскурсию надо ждать 2-3 года. Но впечатление от увиденного того стоят!
Когда уже заметочки\заголовки будут на этом сайте писать люди хоть с каким-то образованием и мозгами...?
Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
110
лет отелю «Астория»

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте