Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 19 апреля 2024
21:04

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Облили кислотою, фарбою або подряпали: у Дніпрі вандали масово псують автівки. Що можна зробити?

Облили кислотою, фарбою або подряпали: у Дніпрі вандали масово псують автівки. Що можна зробити?

Хто має відшкодовувати ремонт водієві за пошкоджену машину? 

"Знову облили кислотою машини", – таке повідомлення з певною періодичністю з’являється у новинних чатах. Змінюється лише адреса та кількість пошкоджених авто. Об’єднує ці випадки те, що злочинці залишаються невідомими. Здавалося б, немає кого притягати до відповідальності, отже й ремонт доведеться оплачувати з власної кишені? У цьому питанні розбирались журналісти КУСТ

"Подряпали машину одразу після покупки з салону", –  історії автомобілістів 

"Червоний камінь вночі понад 20 автівок облито кислотою", – Дніпро, 21 грудня.

"Просто п****ць! На початку проспекту Слобожанський продовжують обливати машини кислотою. Постраждали 10 машин. Ви ж пам'ятаєте, що це не перший інцидент", – Дніпро, 15 грудня.

"Розбили скло машини у районі першого будинку на проспекті Слобожанський. До цього у сусідніх дворах неодноразово обливали машини кислотою", – Дніпро, 5 грудня.

І це навіть не всі випадки вандалізму щодо авто, які сталися у Дніпрі у грудні. З видряпаним серцем і кружечками, – такою свою автівку побачив Олександр, коли зранку вийшов на стоянку біля дому. 

"Поряд розташований майданчик, там постійно бігала малеча різного віку. Мені здається, це була їхня ініціатива. Тому що там каракулі, схожі на дитячі малюнки. Поруч з авто лежав камінь зі слідами моєї фарби. Я поговорив з дітьми, але ніхто нічого не бачив", – згадує чоловік. 

  • Облили кислотою, фарбою або подряпали: у Дніпрі вандали масово псують автівки. Що можна зробити? - 3 зображення
  • Облили кислотою, фарбою або подряпали: у Дніпрі вандали масово псують автівки. Що можна зробити? - 4 зображення
Олександр та його пошкоджене авто

Ані в поліцію, ані у страхову компанію Олександр дзвонити не став. Просто розгубився, – зізнається водій. На відміну від наступного нашого героя. Андрій придбав автівку в офіційному салоні з гарантією. Залишив її біля будинку, а наступного дня побачив, що на всіх машинах хтось залишив слід цвяхом: 

"Я одразу згадав про салон, де купляли авто, дзвоню, пояснюю ситуацію. А мені у відповідь: “Вибачте, на цей випадок гарантія не поширюється”. Довелося зафарбовувати на СТО, але все одно подряпину видно, якщо пригледітися". 

  • Облили кислотою, фарбою або подряпали: у Дніпрі вандали масово псують автівки. Що можна зробити? - 5 зображення
  • Облили кислотою, фарбою або подряпали: у Дніпрі вандали масово псують автівки. Що можна зробити? - 6 зображення
Андрій та його пошкоджене авто

Що вже казати, якщо навіть авторка цього матеріалу стала жертвою автомобільних вандалів. Основна проблема в тому, що я не знаю, де і коли це сталося. Випав сніг, автівка була запорошена. Коли потепліло – побачила подряпини по всій лівій стороні машини. Перша думка: це я десь зачепилася, але ні. Лінії були й вертикальні, й горизонтальні – як ґратами. 

  • Облили кислотою, фарбою або подряпали: у Дніпрі вандали масово псують автівки. Що можна зробити? - 7 зображення
  • Облили кислотою, фарбою або подряпали: у Дніпрі вандали масово псують автівки. Що можна зробити? - 8 зображення
Софія та її пошкоджена автівка

Про поліцію, страховку та платні паркування. Розбираємося у спірних моментах

"Перше, що треба розуміти – чи застрахований автомобіль. Якщо так, водій повинен викликати поліцію, аби вона склала протокол. Потім – звернутися до страхової. Тоді кермувальник отримає грошову компенсацію", – розповідає юрист Станіслав Ліфлянчик. 

Але щоб отримати гроші на ремонт, машина має бути застрахована полісом КАСКО, а не автоцивілкою, пояснює консультанка страхової компанії Олена. Остання покриває витрати лише тоді, коли ви є винуватцем ДТП. Водночас оформити КАСКО на машину старше за 10 років неможливо. 

Та навіть якщо КАСКО або страховки немає взагалі, потрібно зафіксувати подію у правоохоронців. Правоохоронці опитають свідків, раптом хтось бачив, як вашу машину пошкодили. Або ж поряд працювали камери. Коли зловмисника затримають і проти нього відкриють кримінальне чи адміністративне провадження, можна буде позиватися до суду. І таким чином відшкодувати кошти. 

Облили кислотою, фарбою або подряпали: у Дніпрі вандали масово псують автівки. Що можна зробити? - 9 зображення
Станіслав Ліфлянчик

"Ремонт потрібно робити на офіційному СТО, яке видасть вам дефектний акт з точним описом пошкоджень. А також документ, що підтверджуватиме вашу сплату ремонту", – уточнює юрист. 

Питаємо, чи є шанс відшкодувати кошти, коли водій вже поїхав з місця ДТП. "Ні, бо у такому разі виникають сумніви, де саме ви отримали пошкодження авто. Треба довести не тільки факт вандалізму, а й те, що це сталося саме на стоянці або у дворі", – відповідає Станіслав Ліфлянчик. 

Що ж до платних паркувань, то з них витягти компенсацію за шкоду буде вкрай важко, вважає юрист. "Якщо ви залишаєте авто на такій стоянці, то ви просто віддаєте гроші якомусь чоловікові, у вас немає підтвердження юридичної угоди. Навіть якщо вам видали квитанцію, я більш ніж впевнений, що там буде зазначено "оренда земельної ділянки", – додає Станіслав. Тобто, згідно з цією квитанцією, ви винаймаєте ділянку, і орендодавець не несе відповідальності за майно. 

Якщо забули про поліцію. У скільки стане ремонт? 

Ми звернулися до фахівця з лакофарбового покриття авто Євгена. Чоловік займається цією справою понад 10 років. Утім, каже, саме облитих кислотою або подряпаних вандалами машин давно не зустрічав. 

Облили кислотою, фарбою або подряпали: у Дніпрі вандали масово псують автівки. Що можна зробити? - 10 зображення
Євген

"Ремонт – це фактично фарбування деталі, що коштує в середньому 100 доларів. Але знову ж таки – якщо маленька подряпина, увесь бампер немає сенсу перефарбовувати. Відтак – і сума буде меншою". 

Набагато складніше з кислотою, пояснює експерт. Тоді залишити "рідне" покриття можливості не буде: 

"Доведеться знімати і фарбувати наново. За міцністю матеріал відрізнятися не буде, але підібрати саме такий колір буде важко. На СТО приладом, що міряє товщину покриття, зрозуміють, де саме була пофарбована автівка"

Облили кислотою, фарбою або подряпали: у Дніпрі вандали масово псують автівки. Що можна зробити? - 11 зображення
Фарбування автівки

А від цього падає і вартість авто на вторинному ринку, підсумовує фахівець з лакофарбового покриття. 

Gorod.dp.ua на Facebook.


Чёрный Блин Комом  (23.02.23 09:36): Краще би розповіли що робити з вандалами які розкидують містом свої бляшанки порушуючи ПДР , правила благоустрію та здорового глузду?
А то кинуть авто неначє на смітник а потім диауються що й інші містяни відносяться до нього як до сміття.
Ответить | С цитатой
Евгений  (22.02.23 19:33): Хотя я и сам пешеход, но комментарии тут считаю странными. Неразумно грести все случаи под одну гребёнку, да и количество сумасшедших (со справками) граждан на улицах города весьма немалое. Даже если это и действительно такая "месть" паркующимся на газонах или перед подъездами, то ответ беззаконием на беззаконие лишь множит беззаконие и агрессию в обществе, а не способствует их снижению. Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
прохожий  (22.02.23 17:48): Господа! Это творчество от народа! Типа настенных рисунков Бэнкси. Только на машинах. Их охранять надо. А хозяевам авто - гордиться Ответить | С цитатой
ааа  (22.02.23 16:48): Не паркуйтесь на газонах и тротуарах и будете спать спокойно. Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
Я не поняла..  (22.02.23 16:27): Чем комментарий не соответствует правилам сайта?

Не "патриот" - не идиот (22.02.23 14:47): Думаю, как только владельцы авто начнут парковаться цивилизованно (помня о различных правилах, а также о том, что они в этом городе живут не одни), количество подобных повреждений автомобилей резко уменьшится.
Ответить | С цитатой | Обсуждение: 2
Щырый українэць  (22.02.23 16:23): Режет слух и взгляд тускнеет от того вашего "розбираємося у СПІРНИХ моментах".. Є таке чудове українське слово- СУПЕРЕЧКА, моменти суперечливі.. Ответить | С цитатой
Гена  (22.02.23 16:14): Наказания без вины не бывает. Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  У Дніпрі розпочали ремонт мосту, що веде на Монастирський острів (11)

•  Мешканці Новокодацького району Дніпра активно долучилися до суботника на «Безіменній висоті» (11)

•  У Дніпрі дівчина бризкала перехожим в обличчя освіжувачем (відео моменту) (11)

•  На Фестивальному причалі у Дніпрі відбувся автопробіг-зустріч ретро-машин «За весною» (9)

•  Збитки на понад 7 млн грн: у заповіднику на Дніпропетровщині квадроциклами пошкодили унікальні піщані бархани (7)

•  На Дніпропетровщині чоловіка спершу засудили до довічного за вбивство матері та бабусі, а потім присудили 3 млн гривень компенсації за душевні страждання (7)

•  У Дніпрі на автостанції на лівому березі планують збудувати зал очікування з торговельними приміщеннями (6)

•  У 6 закладах Дніпропетровщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті (5)

•  У Дніпро повертається стародавня мумія! (5)

•  У Дніпрі на Слобожанському проспекті водій ВАЗ спровокував смертельну ДТП з 23-річним мотоциклістом на Yamaha: відео моменту (4)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
54
долгожителя проживает в Днепропетровской области. 47 женщин и 7 мужчин, отметивших свое 100-летие.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте