Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
вт, 14 мая 2024
21:06

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Днепропетровскую область все-таки собрались переименовать

Днепропетровскую область все-таки собрались переименовать

Верховная Рада Украины в первом чтении поддержала проект нового закона «О деколонизации».

Он имеет прямое отношение к нашей области, до сих пор сохраняющей советское название. Напомним, что областной центр был переименован еще в 2015 году. С тех пор велись разговоры о необходимости переименования и области.

И вот, похоже, в этом направлении сделан определяющий шаг.

Новый закон касается, разумеется, не только названия нашей области. Под его действие могут попасть многие топонимы, названия объектов и так далее.

Известный днепровский журналист Дмитрий Москаленко со ссылкой на сайт ВР цитирует основные положения нового законопроекта:

«Забороняється присвоювати географічним об'єктам назви, що звеличують, увіковічують, пропагують або символізують державу-окупанта або її визначні, пам'ятні, історичні та культурні місця, міста, дати, події, її діячів, які здійснювали військову агресію проти України та інших суверенних країн, державну тоталітарну політику та практику, пов'язану з переслідуванням опозиції (опозиційних діячів), дисидентів та інших осіб за критику тоталітарного радянського та тоталітарного російського режиму, зокрема й громадян України, які мешкають на тимчасово окупованих територіях України або тимчасово перебували на території держави окупанта та стали жертвами переслідування з боку російських репресивних органів».

З пояснювальної записки до законопроєкту:

«Топонімічний комунопад та розпочате велике очищення життєвого простору нашої незалежної держави має продовжитися. Україні потрібна своя історія, свої цінності, а не вигадані в Москві чи десь в уральських бункерах! Тому слідом за декомунізацією має відбутися ДЕІМПЕРІАЛІЗАЦІЯ чи ДЕКОЛОНІЗАЦІЯ та повне відновлення української історичнонаціональної топоніміки, спотвореної до невпізнанності і стертої з нашої мапи колишнім тоталітарним режимом. Адже неможливо рухатися вперед із повернутою назад головою, з постійною присутністю в нашому домі чужого, імперського, наповненого неправдою.

Для сучасної України декомунізація та деколонізація – це дещо важливіше, ніж просто позбавлення від рудиментів радянського минулого у вигляді комуністичних топонімів, пам'ятників вождям чи назв чужих міст, річок, гір та імен. В нинішніх умовах цей процес означає деколонізацію і дерусифікацію в цілому, що дорівнює самозбереженню нації».

Теперь новому закону предстоит пройти процедуру правок и дополнений и быть вынесенным на утверждение парламентом.

Когда это конкретно может произойти – пока не сообщается.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
100
дворов мноковартирных домов запланировали отремонтировать в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте