Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Ср, 29 травня 2024
05:29

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

«У ліногравюрі криється магія простих речей», – художниця Марія Козолуп

«У ліногравюрі криється магія простих речей», – художниця Марія Козолуп

Радість життя – у творчості, впевнена дніпровська художниця Марія Козолуп, яка працює за технікою ліногравюри. Для народження її картин потрібні доволі прості речі: шматок лінолеуму, типографська фарба та звичайна ложка.

Про дівчину, яка блискуче балансує на межі живопису та графіки, – в рубриці ДніпроОДА «Наші люди».

Ліногравюра відома з давніх-давен, та Марія Козолуп познайомилася з нею не так давно – коли навчалася в Харківській академії дизайну та мистецтв.

«З усіх технік ця найбільше припала до душі, – зізнається художниця. – Подобається, що задумку можна втілювати неодноразово, експериментучи з кольором та фактурою. Щоразу виходить щось нове. Це справжня магія».

Аби проявити своє внутрішнє сприйняття навколишнього світу, треба дотримуватися певних умов, каже художниця. Потрібні лінолеум, фарби, приміщення, яке не боїться запаху розчинника, та… столова ложка.

«За допомогою спеціального різця малюнок наноситься на лінолеум, товщина якого – не менше чотирьох міліметрів, – ділиться секретами професійної майстерності Марія. – Наступний крок – колір. Типографська фарба довго висихає, тому її слід розподіляти по поверхні рівномірно, тонким шаром».

Покрита фарбою картина переноситься на картон. Хоча це можуть бути тканина й навіть стіни. Головне – не гальмувати політ фантазії, впевнена Марія Козолуп.

«Для переносу фарби потрібен спеціальний прес. Але він завеликий, аби тримати його вдома. Тому я використовую звичайну ложку. Вона, до того ж, дозволяє підійти до процесу творчо», – посміхається майстриня.

Рухи ложкою називаються «друком». Аби зробити їх якісно, доводиться докладати неабияких фізичних зусиль, зізнається майстриня.

Кліше з лінолеуму можна використовувати до 200 разів, а надати роботам варіацій допомагають різнобарвні рішення.

«Я не обмежую себе у виборі кольору – він залежить від ідеї, – каже Марія Козолуп. – Щоб передати настрій, одну й ту саму картину можна надрукувати по-різному: в пастельних, яскравих, похмурих тонах».

На «ліногравюрних полотнах» Марії Козолуп частіше за все можна побачити портрети. Такий вибір авторка пояснює просто: «У людських обличчях – бескінечність, різноманітність та емоції».

Наразі художниця працює над мистецькою серією «Структура». Каже, роботи філософські й просякнуті символізмом.

«Картини про те, як окрема особистість впливає на структуру суспільства в цілому. Кожен образ складається з архітектурних елементів. Наприклад, цегляна кладка – то обличчя, вікна – то очі, – розказує про авторську задумку Марія. – Час непідвладний нам, однак ми здатні відповідати його вимогам».

Рубрика ДніпроОДА «Наші люди» – про цікавих, талановитих, працьовитих і цілеспрямованих мешканців Дніпропетровщини. Знаєте людину, чия історія захоплює та надихає? Напишіть про неї та надішліть розповідь разом з фото на [email protected].


Gorod.dp.ua на Facebook.


Стоик  (07.07.17 14:09): Кто на что учился и кто не что горазд.Творческие люди они такие. Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Відео моменту: у Дніпрі на проспекті Яворницького чоловік нападав на жінок та бив їх, постраждали щонайменше троє (16)

•  В Україні з липня планують збільшити вартість бензину та дизелю (12)

•  Суд зобов’язав мерію Дніпра зберегти історичну будівлю Палацу профілактики (12)

•  Метрополітен Дніпра проведе консультації з підрядниками для добудови 3 станцій (7)

•  Стеллу «Дніпро» знесуть, проте нову встановлювати не будуть. Чому? (7)

•  На Дніпропетровщині в наслідок аварії за участю «ЗАЗ» та «Daewoo» є загиблий та постраждалі (5)

•  У Дніпрі відкрився вечірній базар у дворі старого цирку біля Центрального ринку «Озерка» (5)

•  Відео моменту ДТП: у Дніпрі на кільці на Набережній Перемоги BMW перекинувся декілька разів та зніс стовп (5)

•  Сімейний лікар має до 2000 пацієнтів: ситуація на Дніпропетровщині (5)

•  До України повертається пил з Сахари (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
років палацу культури «Шинник»

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті