Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 19 травня 2024
11:42

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Дніпропетровщина вшанувала пам'ять жертв Голодоморів

|«« «« »» »»|

Понад 65 тисяч жителів Дніпропетровщини пішли з життя через голодомор 1932-1933 років. Десятки сіл та хуторів зникли з карт регіону та України. Жахлива цифра, зареєстрованих в Україні смертей від голоду, припадає саме на Дніпропетровську область. Сьогодні жителі регіону вшанували пам'ять тих, хто загинув голодною смертю. У траурному мітингу взяв участь заступник очільника регіону Гліб Пригунов.

«Сьогодні – не просто день пам’яті постраждалих від голодомору. Це урок для всього людства. Десятки тисяч загиблих, ще сотні тисяч, що пройшли через жахи та випробування. Проте наш народ вистояв, прагнення до свободи, важка праця та непідкореність перемогли. І сьогодні Україна переможе», - наголосив Гліб Пригунов.

Вперше голод прийшов на Дніпропетровщину взимку 1931-1932 років, ставши жахливою прелюдією Голодомору 1932-1933-го. В офіційних документах це називали «продовольчими труднощами», а люди починали вмирати з голоду один за одним. Причина – величезні плани хлібозаготівлі. Вже наприкінці 1931 року більшість колгоспів та селян залишилася без запасів зерна. Село почало голодувати.

У 1932 році Дніпропетровщина повинна була здати 88 млн. пудів зерна. Це була чверть від всеукраїнського плану. Області він був не під силу. У людей забирали все: майно, особисті речі, харчі.

Одночасно села, що не виконували плану хлібоздачі заносилися на «чорну дошку». В такі села не завозили товари, а людям не можна було виїжджати з них, доки план не буде виконаний. У грудні 1932 року 228 колгоспів області були на «чорних дошках».

Сьогодні біля Меморіалу жертвам політичних репресій та Голодомору із самого ранку збираються люди. У їхніх руках колоски та квіти.

Вшанувати пам'ять земляків прийшли діти й дорослі. Біля Меморіалу традиційно провели жалобну панахиду. У хвилині мовчання жителі регіону вшанували пам'ять про загиблих.

До Меморіалу поклали квіти та символічні композиції із колосків і калини.

Gorod.dp.ua на Facebook.


Интересно  (02.12.15 16:30): А вот просто интересно "всезнающий" Вася, такой "храбрый и непримиримый" сейчас был ли таким храбрым в годы советской власти? Или получил бесплатное образование, его родители получили квартиру, а сам он был примерным косомольцем и коммунистом. Вдруг прозрел и начал гавкать на прошлое страны, в которы жил. Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
Психиатр Игорь Валерьевич  (30.11.15 13:39): Вася ! Вася , Пропукинец ,! не затягивай с лечением !
двери ведь всегда открыты !
ул.Фучика 12-а.
46-34-66, 46-33-21
Відповісти | З цитатою
Не понял  (30.11.15 00:35): Странно... От живых свидетелей были иные истории... Відповісти | З цитатою
Сотона  (29.11.15 22:27): Надеюсь, что память жертв нынешнего голодомора тоже будут чтить с не меньшей помпой. Відповісти | З цитатою
viktor121  (29.11.15 22:13): Да эта дата горе в нашей истории страны но посмотрите сколько людей свезли в автобусах что бы отчитаться перед властью. Знаете есть такое выражение не знаю правильно процитирую или нет "Помнить о мертвых, заботиться о живых" так вот наше правительство первое помнит а второе не видит а все может повториться Відповісти | З цитатою
Владлен  (29.11.15 16:17): Если кому интерсно, вчера на Радио Вести в программе у А.Куликова был проффесор Кульчицкий, он рассказывал, что архивы НКВД только начали обрабатывать и публиковать. Обработано чуть больше 1 % материалов. Среди прочего там есть "особые папки", например про случаи каннибализма. Оказывается, НКВД строго фиксировало все подобные случаи с указанием фамилий, адресов, фактов. Случаев канибализма было несколько тысяч, и все они задокументированы. Кто хочет, может найти и послушать передачу в архиве. Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
Игорь  (29.11.15 12:41): Вот, если удастся достать этот статистический сборник, полюбопытствуйте.
Там все данные по сбору зерна 1932-1933 гг. Данные о смертности и ее причине.
Дніпропетровщина в цифрах. Статистично-економічний довідник Дніпропетровської області. Харків: ДПЕВ Господарство України, 1934.

Если у кого-то есть еще точнее источники, делитесь, интересно разобраться.
Відповісти | З цитатою | Обговорення: 2
Ватойногивытирал  (29.11.15 00:54): Не знаю как, но только лишь чудом моя бабушка выжила в этом адском геноциде украинского народа. То что устроили советы, как и ровно то, что устроил гитлер, никогда не останется пустым местом, в отличии от ничего непомнящих ватанов, у которых ни культуры, ни традиций. Нет такой нации "советский человек", как бы ее ни культивировал совок. Все. Сдохла империя, сдохнет и рашка. Відповісти | З цитатою
Tt  (28.11.15 20:30): Наволоч цього сайту дала доступ .щоб цвіль совкова фігню писала. Треба поїзд і запакувати всю цю смердоту і нехай *** на батьківщину Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
7
нових регіональних полігонів побутових відходів будуть збудовані до 2027 р. у регіоні

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті