Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Gorod`ській дозор
Сб, 4 травня 2024
07:29

GOROD`СЬКІЙ ДОЗОР

Дніпровський РВ м. Дніпр


13 жовтня 2022, 13:01

14 ЖОВТНЯ - ДЕНЬ ПОКРОВИ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ, КОЗАЦТВА, ЗАХИСНИКІВ ТА ЗАХИСНИЦЬ УКРАЇНИ

14 жовтня Україна щорічно відзначає три славетних свята: День захисників і захисниць України, День українського козацтва та Покрови Пресвятої Богородиці.
Згідно з Законом України «Про внесення зміни до статті 73 Кодексу законів про працю України» № 1643-ІХ, ухваленим 14 липня 2021 року. Назва свята «День захисника України», яке щороку відзначається 14 жовтня, змінено на «День захисників і захисниць України». Ця зміна сприяє гендерно збалансованому висвітленню ролі військовослужбовців у захисті нашої країни та належному вшануванню воїнів обох статей. На сьогоднішній день багато жінок нарівні з чоловіками беруть участь у захисті суверенітету й територіальної цілісності України.
Усі ці свята дуже взаємопов’язані і виникали послідовно.
14 жовтня православні християни святкують день Покрови Пресвятої Богородиці. У народі говорять: «Покрова накриває траву листям, землю снігом, воду – льодом, а дівчат – шлюбним вінцем».
Це свято вважається одним із найбільш шанованих свят в Україні. Не виникає навіть суперечок між православними українцями й рідновірами, котрі хоч і вкладають у це свято зовсім різний зміст, ставляться до нього дуже шанобливо.
Зі святом Покрови співпадає святкування Дня українського козацтва. З давніх-давен Божа Матір вважалася покровителькою усього українського козацтва. А на Січі запорозькі козаки збудували церкву на честь Покрова Богородиці з її іконою. І до речі, саме у цей день, козаки збирали Велику раду, на котрій обирали гетьмана й визначалися з подальшими військовими планами.
Відомий український етнограф Олекса Воропай писав, що після зруйнування Катериною ІІ Запорозької Січі, козаки, ідучи за Дунай, несли з собою ікону Покрови Пресвятої Богородиці.
Цікаво, що козаки настільки глибоко й щиро шанували образ Покрови Божої Матері, вірили у її силу й урочисто святкували цей день, що у народі закріпилася й друга назва свята – Козацька Покрова.
Певно, не знайдеться в Україні людини, яка б не знала про козаків. Про них складено безліч творів, книжок і фільмів. Про козацький рід співається й у нашому державному гімні. Образ сміливого парубка, котрий захищає честь та волю нашого народу, міцно закарбувався у пам’яті поколінь. Тож, козак в українській культурі – звитяжний воїн, озброєний захисник Вітчизни, що боронить віру, гідність та звичаї усього нашого народу.
Славну когорту мільйонів героїв, загиблих у різні часи за соборність та волю України, вже у ХХІ столітті поповнили Герої Небесної Сотні та тисячі наших земляків, які захищають територію Україну.
13.10.2022 співробітники Дніпровського районного відділу м. Дніпра філії Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області підготували для суб’єктів пробації, які перебувають на обліку захід присвячений до дня Покрови Пресвятої Богородиці, Українського козацтва та Дня захисника і захисниць України.
Метою заходу є пробудити почуття відповідальності перед наступним поколінням; формувати в засуджених осіб молодіжного віку розуміння єдності і цілісності України, усвідомлення себе українцем, почуття особистої відповідальності за долю держави, готовність служити Батьківщині своєю працею та стати на захист державних інтересів країни, виховувати глибоку повагу до воїнів, які віддали своє життя в ім’я майбутнього людства, розвивати почуття гордості за нашу Батьківщину, прищеплювати любов до неньки – України.


Дніпровський районний відділ
м. Дніпра філії Державної установи
«Центр пробації» у Дніпропетровській області






Переглядів: 162
Усі записи автора | << | >>

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ській дозор | Обговорити тему на форумах | Газета оголошень

Мій gorod.dp.ua:
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті