Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 05 октября 2024
11:17

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Ірена Карпа – герой сучасності

Ірена Карпа – герой сучасності
Ірена Карпа - особистість безперечно цікава і непередбач ува на. Проза, музика і подорожі так тісно переплелися у її житті поміж собою, що навіть не кожний зможе одразу так просто відповісти на запитання: а хто така Карпа? Але, ким би не була Карпа для вас особисто, для багатьох вона є справжнім героєм сучасності. Адже це саме під її пісні пройшли найкращі шкільні і студентськi роки просунутої молоді, і це вона ніколи не боялася висловлювати свою думку – ні у піснях, ні у книгах, ні з екрану ТБ.

У квітні Дніпропетровськ вітатиме Ірену Карпу двічі. Вперше вона завітає до нас для того, щоб презентувати свою нову платівку, вдруге - представити чергову книгу. Втім, поговорили ми з нею не тільки про це...

Ірено, суспільство знає Вас як Карпу - письменницю, журналістку, мандрівника, блогера й музиканта. Яке з перерахованих занять вам найближче?

Ірена Карпа: Всі мої заняття - це як одяг. Шапка, куртка, джинси, кеди.. все потрібно, аби добре себе почувати на прогулянці, правда?

Але ж Ви у списку найпопулярніших українських авторів. То може пора перейти на бік прози раз й назавжди? Адже не секрет, що заняття музикою у нашій країні - справа невдячна.

Ірена Карпа: Ох. Ну, мистецтво - то взагалі невдячна справа. Звісно ж, ковбасу на базарі продавати завжди надійніше, ніж писати якісь там книжки чи музику. Мені байдуже, що там каже уявна кон'юнктура жлобів у цій країні, мені завжди будуть дорожчими пару тисяч слухачів із власною думкою, ніж мільйони пожирачів телефуфелу. Я пишу не для зомбі, гурт QARPA грає якісну, ні на кого не схожу музику, нею харчуються дуже і дуже непересічні люди. Чого мені ще хотіти?

Найближчим часом Вас можна буде побачити у Дніпропетровську двічі: одного разу з презентацією альбому, інший – з презентацією книги. Як вважаєте, на ці заходи ходять різні люди, чи слухачі співачки Карпи – це і є читачi письменниці Карпи?

Ірена Карпа: Як не дивно, левова частка моєї читацької аудиторії й не підозрює про існування гурту QARPA. Титрують же на ТБ мене бeз вишукувань: «письменниця, співачка». Тобто, не всі навіть розуміють, що я там співаю, адже не кожен долізе в мережі дошукатися. І є, відповідно, люди, котрі нашу музику знають ще з часів «ФАКТИЧНО САМИХ», то для декого з них іноді видається новиною, що "Карпа почала писати книжки".

Читачів у мене, гадаю, більше. І всі вони - наші потенційні слухачі, бо якщо можуть осилити мої книги, значить, мозок у них вже нестандартний. І присутні вуха. А ще - бажання новизни. Слава богу, з приходом Інтернету, з його ю-тюбом, диктат музичних каналів став не таким узурпаторським: Людина з добрим смаком не мусить труїтися постсовковим фуфелом «імені трусів і високих підборів», достатньо просто зайти в пошуковик YouTube і забити назву гурту, що тебе цікавить. Спробуйте - QARPA;))

Музиканти, і просто медійні персонажі, зараз дуже активно висловлюють свою соціальну й політичну позиції. Ви також намагаєтесь вести боротьбу з системою, чи надаєте перевагу аполітичності?

Ірена Карпа: Для тих, хто мінімально за мною слідкує (і я зараз не тільки про спецслужби, хе-хе) давно не є секретом моя активна громадянська позиція. В цій країні відбувається стільки гидоти, стільки приниження людей, знущання з тварин і з природи, що лишатися осторонь нормальна людина просто не може. Я весь час підтримую й організовую акції з захисту тварин, даю відкриті лекції в університетах і на відкритих майданчиках, влаштовую перформанси на ТБ. Мені не байдуже те, що "реформи" в освіті мають на меті виростити нові покоління недоумкуватих рабів, що культуру теперішня узурпаторська влада вiдтiсняє на такі маргінеси, наче ми маємо тільки й молитися на кусок вареної ковбаси, ні про що вище не задумуючись.

У нас прагнуть стерти пам ' ять і змусити бути бидлом. Вам це подобається? Мені - ні. Того я не мовчу. Я за повалення цього узурпаторського режиму громадянами, у ненасильницький спосіб.

Наразі всі видимі політики- покидьки, а щоб прийшли непокидьки, а хтось адекватний, ймовірно, доведеться змести не одну хвилю покидьків, що жирують за наші з вами гроші. Все в наших руках, не забуваймо. "Слуги народні" мусять працювати на наші інтереси, а не ми на їхні «золоті унітази». Але поки ми будемо мовчати і терпіти, нічого не зміниться. Треба виходити на вулицю. В це важко повірити, але вони нас бояться.

Ваш чоловік американець і Вам достатньо часто доводиться «розриватися» між двома країнами. Ще не вирішили остаточно, у якій з них хотіли би залишитись жити й виховувати дітей?

Ірена Карпа: Я оптиміст і наразі мрію, аби діти виростали в тій Україні, якої поки що нема. В Америку ми можемо переїхати будь-якої миті, але я свідомо не роблю цього, допоки вірю в можливість змін.

Сімейне життя змінило вас? Ви стали спокійнішою, чи залишились все тією ж бешкетницею?

Ірена Карпа: Якщо я в чомусь і стала спокійнішою, то навряд чи це пов'язано з дітьми - деколи мені здається, що я їх народила, щоб мені не було скучно й з'явилися друзі по іграх. Творчій людині небезпечно "остєпєняцца", хоча і грати вічного підлітка теж смішно. Я дію так, як властиво моїй природі.

Ви неодноразово казали, що майже всі свої гроші витрачаєте на подорожі. Сьогодні, коли у Вас двоє дітей, Ви продовжуєте ставити на мапі нові галочки?

Ірена Карпа: Ми зараз або подорожуємо з дітьми, це коли їдемо надовго і плануємо десь "осісти", як от було з Барселоною взимку, або, коли якась подорож коротка чи екстремальна, залишаємо їх у моїх батьків у Карпатах. Влітку планую взяти старшу десь на днів 5 у гори, подивлюся, який із неї спортсмен: житимемо в наметах, будемо купатися в струмках, а їсть вона і так все те, що й ми, ламаючи стереотипи про шкідливість спецій та "недозволених" продуктів.

А є в світі місце, куди Ви дуже давно мрієте потрапити, але поки чомусь не склалося?

Ірена Карпа: Мадагаскар. Хочеться там пожити хоча би рік, занадто дорого літати на короткий час.. Нова Каледонія - та ж історія з надмір дорогими квитками. Ну і ціла низка гірських країн Латинської Америки й Африки...

Нещодавно всю Москву прикрашали соціальні борди «Ваші діти ростуть схожими на няню». Ви не боїтесь лишати дітей з нянею занадто часто?

Ірена Карпа: Це якась антинянівська кампанія була? То, згідно цієї логіки, виходить, що я -копія моїх дідуся і бабусі, а відтак виховательки в садку? Відповідь: ні. В мене інше гасло: «Заплати няні - зеконом дитині на психоаналітика». Краще я буду для дитини святом, спілкуючись із нею в спокійному, доброму настрої, ніж зганятиму на ній злість, бо в мене щось десь не так у моїх справах і прививатиму їй комплекси на все життя. Поки ми можемо дозволити собі няню, ми будемо це робити. Кожна людина мусить професійно займатися своєю справою.

У Вас в житті є факти, про які ви ніколи не розповісте своїм донькам? Може розповiсте їх нам?

Ірена Карпа: Ага, а діти потім виростуть і знайдуть це інтерв'ю?! Нє-е, нема дурних;))

Ну тоді розкажіть хоча б трохи про свій новий альбом «And I made a man»

Ірена Карпа: Мультимовний альбом для людей із хорошим смаком. Є в доступі на itunes і ставиться в радіоефіри низкою лондонських діджеїв. Нещодавно закінчили відео на іспаномовний трек "Soledad", де я зіграла Фріду Кало. Презентуватимемо його у Дніпропетровську, місті мого юнацького кохання...

А книгу яку везете?

Ірена Карпа: «Піца «Гімалаї» – зовсім інша книга старої-доброї Ірени Карпи. Інша тим, що "зайде" навіть читачам, котрі про мене вперше чують і купують заради красивої обкладинки. Хе-хе, так що сміливо купуйте "Піцу" в подарунок двоюрідній бабусі, там навіть сексу й матюків, котрими так лякають високоморальних українців у творах розпусних сучасних письменників, не так багато. Хоча, звісно, є. Але надзвичайно більше подорожі, філософії, буддизму, пригод, кохання і навіть скарбів. Книга неполіткоректна, попереджаю відразу. І писалася в польових, тобто, у гірських умовах.. Колись по ній буде знято серйозний повнометражний фільм. Пропозиції є й зараз, але поки немає команди, котрій би я довірила цю роботу.

Ну, і на останок, пропоную Вам особисто запросити глядачів на свій концерт.

Буду прямою, як двері: приходьте, я за вами скучила. І вся група QARPA зі мною хором також. Ви така публіка, до якої хочеться повертатися: прогресивна, не совкова, світова. Чекаємо в " Неізвєсному Петровському" 1 квітня о 20.00.

Gorod.dp.ua на Facebook.


Ира  (13.04.12 15:27): Есть конструктивное предложение.
карпу, жажана, дереша, шкляра, забужко и др. маргиналов - в игнор.
Рассказывать друзьям про нормальные книги, которые выходят в Украине, но про них активно такие, как карпа, "молчат".

У кого есть дети, советую посмотреть список всеукраинской премии "Левеня". Там много интересного для любого возраста.
http://bookforum.ua/award/vote/4/%D0%9C%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0 %B4%D1%88%D1%96+%D1%88%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D1%80%D1%96+% D0%A8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D1%80%D1%96+%D1%81%D0%B5%D1%80 %D0%B5%D0%B4%D0%BD%D1%96%D1%85+%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%9 6%D0%B2.html
Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
Мракобес  (02.04.12 19:13): Шо карпа, шо лузина, шо шкляр, шо забужко, шо цвынтарська, все одно = деграданты!!! Ответить | С цитатой
игк  (29.03.12 20:00): Китч (нем. Kitsch халтура, безвкусица, «дешевка»), кич — термин, обозначающий одно из явлений массовой культуры, синоним псевдоискусства, в котором основное внимание уделяется экстравагантности внешнего облика, крикливости его элементов.
Особое распространение получил в различных формах стандартизованного бытового украшения. Как элемент массовой культуры — точка максимального отхода от элементарных эстетических ценностей и одновременно — одно из наиболее агрессивных проявлений тенденций примитивизации и опошления в популярном искусстве.
Это определение из Википедии на 100% применимо к карпе
Ответить | С цитатой
игк  (28.03.12 19:31): Из-за таких Ч.М.О как эта карпа и Окраина деградирует. Эта кич-п*здота ускоряет деградацию и вырождение, заполняя "эфир" безвкусицей и бульварщиной Ответить | С цитатой
НТС  (28.03.12 15:42): Обсуждения недостойна, говорить не о чем. Ответить | С цитатой
Ne Blondinka  (27.03.12 16:28): "У нас прагнуть стерти пам ' ять і змусити бути бидлом. Вам це подобається? Мені - ні". - Интересно, а своими текстами ( дякую за секс!!!) она собирается поднимать культуру??? Ее книги, наполненые бульварной лексикой - пример для подрастающей молодежи???
Я в шоке от названия статьи и не считаю Карпу никаким ГЕРОЕМ. Какая -то подростковая показушность и примитивность суждений.
Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
зпт  (27.03.12 15:53): "...Я за повалення цього узурпаторського режиму громадянами, у ненасильницький спосіб."
Это как так? Повалення и ненасильницьким? Уговорами, просьбами? И чому ненасильницьким? Можно хоть Ахметову или Коломойскому колеса попрокалывать на их майбахах, заслужили?
Ответить | С цитатой
крест  (27.03.12 15:44): Не хочется никого обижать, но взглянул на фото - девица легкого поведения в Нью-йоркской подземке после бурно проведенной ночи. Никаких других ассоциаций. Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
Голос Америки  (27.03.12 11:39): "...Ви така публіка, до якої хочеться повертатися: прогресивна, не совкова, світова"
"Совкова" публика летала самолётами в Москву на премьеры в Большой, Малый, Моссовета, Вахтангова, МХАТ-а или Ленком, ночевала под кассами и давилась в километровых очередях в надежде достать лишний билетик, брала отгулы, чтобы съездить в
Эрмитаж или совершить круиз по Золотому Кольцу, попасть на выставки Хохломской росписи, Гжели, Каслинского литья и т.д., смотрела по ТВ (!!!) балет, оперу, оперетту, спектакли, по радио слушала "Театр у микрофона" с записями выдающихся советских
театров и актёров, массово повышала свой культурный уровень в литературных, театральных студиях и кружках бесплатно. Нынешняя-же "світова" кроме пивных фестивалей, пабов, кабаков и дебильных американских, переведенных на мову, триллеров не знает ничего, а укр.литература скатилась до уровня примитивных, бездуховных поделок типа Карпы, Шкляра, Матиос. Культурная катастрофа, imho.
Ответить | С цитатой | Обсуждение: 3
дядя витя  (27.03.12 09:46): чуваки, если вы просиживаете штаны в пыльном офисе за 3-4 штуки в месяц, а раз в год выбираетесь с палаткой в Крым - это ещё не значит, что так должны жить все. и это нормально. Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
1 2
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
100
дворов мноковартирных домов запланировали отремонтировать в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте