Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 05 октября 2024
11:15

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Вони відкривають таємниці історії

Вони відкривають таємниці історії
До армії світових музеїв приєднуються й музеї Дніпропетровської області - 8 комунальних та 147 - на громадських засадах. Існують також майже 70 різноманітних музеїв та музейних кімнат у середніх учбових закладах, які виконують свою місію щодо виховної роботи серед підростаючого покоління, залучення учнів до пошукової роботи.

Здебільшого на Дніпропетровщині працюють музеї історико-краєзнавчого та художнього профілів. Є також меморіальні, природні, літературні, етнографічні та технічні. Із загальної кількості музеїв 72 розташовані в сільській місцевості: 16 з них - у районних центрах, 43 музеї мають звання «народних». 15 музеїв області перебувають у стадії оновлення експозицій, тож тимчасово не приймають відвідувачів.

За останні п’ять років були створені цікаві відомчі - галузеві музеї. Особливу увагу привертають Музей історії розвитку фінансової справи при Головному фінансовому управлінні та технічний Музей історії Дніпропетровського радіотелепередавального центру (ДОРТПЦ). У першому півріччі 2006 року взято на облік Музей історії альпінізму при туристичному клубі та Музей трудової слави Північного гірничо-збагачувального комбінату, які існують уже кілька років, але не були зареєстровані в управлінні культури облдержадміністрації. Такі музеї висвітлюють окремі маловідомі сторінки з історії краю. Це сприяє всебічній реконструкції його історичного та культурного минулого, відтворенню повсякденного життя мешканців регіону.

Фонди музеїв області зберігають понад 700 тисяч пам’яток історії і культури краю - від палеоліту до сьогодення. Найціннішими збірками можна вважати археологічні матеріали, козацькі старожитності, етнографічні речі, стародруковані книги, нумізматичні колекції та окремі речові пам’ятки, меморіальні персонологічні комплекси різних часів. Серед археологічних пам’яток вирізняються кам’яні статуї від ІІІ тис. до н.е. до ХІІІ ст., які прикрашають музейні збірки Дніпропетровського (86 одиниць), Нікопольського, Дніпродзержинського, Криворізького історичних музеїв, деяких районних та сільських громадських музеїв. Козацькі старожитності, крім обласного музею, можна побачити в тому ж Нікопольському краєзнавчому музеї, де, наприклад, експонується унікальна срібна ікона-ставротека ХVIII ст. з Покровської січової церкви. Нещодавно її було відреставровано в реставраційній майстерні Дніпропетровського історичного музею.

Значне місце займають матеріали про видатних діячів краю, які визначають певні етапи місцевої історії та історії всієї держави. Їх долі завжди приваблювали дослідників, пересічних громадян, широку громадськість. Тому не випадково в музеях області зібрано тисячі музейних предметів, що свідчать про козацьких ватажків, героїв різних війн, учасників революційних подій, відомих учених, урядовців, громадських діячів та митців. Іван Сірко, Петро Калнишевський, Іван Синельников, Кирило Тарах-Тарловський, Андрій Фабр, Олена Ган, Олександр Поль, Дмитро Яворницький, Антін Синівський, Іван Манжура, Валер’ян Підмогильний, Федір Решетников, Володимир Судець, Олексій Федоров і тисячі інших постатей, чиє життя було віддане людям, знаходять своє почесне місце в музейних експозиціях.

Щорічно музеї області відвідують майже 750 тисяч чоловік. Для них організуються різноманітні виставки, проводяться музейні свята, тематичні та оглядові екскурсії, вечори, вітальні, презентації, зустрічі, семінари, конференції; працюють гуртки, студії, клуби.

Таким чином, музеям області відведена важлива роль у культурному житті регіону, вони є складовою всесвітнього історико-культурного надбання.

Валентина БЕКЕТОВА, заступник директора Дніпропетровського історичного музею ім. Д.І.Яворницького, кандидат історичних наук
Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
1,2
млн. новых деревьев высадят на Днепропетровщине

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте