Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
вс, 29 сентября 2024
06:22

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Відкривається виставка «Обличчя великого міста»

У музеї «Літературне Придніпров’я» 7 лютого о 16.00. відбудеться відкриття виставки сучасного мистецтва «Обличчя великого міста» до днів пам’яті визначного українського письменника XX століття Валер’яна Підмогильного. Про це інформагентству «Придніпров’я» повідомила адміністрація музею «Літературне Придніпров’я».

За інформацією адміністрації, у виставці беруть участь: Сергій Алієв-Ковика, Андрій Соколенко, Анатолій Сологуб, Олександр Нем’ятий, Володимир Бублик, Юрій Євдущенко.

Роботи, представлені на виставці, віддзеркалюють дух психологічної, інтелектуальної прози Валер’яна Підмогильного.

Довідка: Валер'ян Підмогильний народився 2 лютого 1901 року в с. Чаплi на Дніпропетровщині в селянській родині. У 1918 році закінчив Катеринославську реальну школу. Того ж року вступив на математичний факультет Катеринославського університету, згодом перейшов до факультету правознавства.

У 1920 р у Катеринославі вийшла перша книжка письменника “Твори, том I”. Друга збірка оповідань — “Військовий літун” — вийшла у 1924 році в Києві. На початку 30-х років почалися репресії проти української інтелігенції. Заарештували Леся Курбаса, Григорія Косинку, Миколу Зорова, Дмитра Фалькiвського i та iн.

У 1932 році письменник з родиною перебрався з Києва до Харкова. Переїзд до Харкова не порятував: 8 грудня 1934 року Валер’яна Пiдмогильного заарештували як учасника терористичної організації. На ранок 28 березня було оголошено смертний вирок, але в останню хвилину його замінили десятилітнім ув'язненням на Соловках.

Останній лист письменника з Соловкiв датовано 2 червня 1937 року. Відтоді його сліди загубилися. Донедавна вважали — така була офіційна версія — що Валер'ян Пiдмогильвий помер 1941 року. Зовсім недавно вдалося з'ясувати, що справжня дата смерті письменника — не 19 грудня 1941 року, а 3 листопада 1937 року.
Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
6 700
гривень мінімальна зарплата у 2023 р.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте