
В ОВА обговорили потенціал галузі рибного господарства та конкурентоспроможність її продукції.
Фахівці різних напрямів зібралися на нараді у Дніпропетровській ОВА. Онлайн долучилися й представники районів і громад. Говорили про популяризацію використання рибної продукції національного виробництва. За висновками фахівців, ця галузь має в регіоні потенціал для розвитку.
«Минулоріч у державі стартував проєкт «Зроблено в Україні». Він про можливості для підприємців. Адже підтримувати їх вкрай важливо. Особливо у війну, коли постійно з’являються нові виклики та ризики. Водночас й економіка потребує підсилення. Й гарантувати його може бізнес», – зазначила директорка департаменту економічного розвитку ОВА Яна Худенко.
Цього разу зосередилися саме на підприємствах галузі рибного господарства. Понад десяток таких працює на Дніпропетровщині. Попри непростий час вони збільшують обсяги вилову. Натомість стикаються з низкою проблем. Тих, які пов’язані зі змінами клімату, обмілінням і забрудненням річок. А ще – браком потужностей для вирощування мальків і нестачею кормів.
«Галузь має потенціал, однак частка національної продукції на внутрішньому ринку залишається невисокою. Спостерігається зростання імпорту морської та океанічної риби, тоді як вітчизняна прісноводна рідше представлена в торговельних мережах», – сказав т.в.о. начальника управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм в області Василь Волков.
Він додав – аби змінити ситуацію, необхідна підтримка держави. Стимулювання виробництв грантами, компенсаціями та доступними кредитами. І що не менш важливо – популяризувати національного виробника. Більше розповідати про користь річкової риби, яка й за якістю не поступається морській.
«За принципами тарілки здорового харчування рибні страви варто споживати 2-3 рази на тиждень. Це джерело високоякісного тваринного білку, а також корисних жирів і вітамінів. Крім того, вона багата на кальцій, калій, фосфор та є джерелом заліза, цинку, йоду, магнію та калію», – додала заступник генерального директора Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб Інна Похмурко.
Учасники зустрічі зупинилися й на ініціативі впровадження продукції національного виробника в раціон у державних і комунальних закладах.
Загалом в області серед основних видів риби – карась, тарань, лящ, окунь. Розповсюджене й вирощування коропа та товстолоба.
![]() |
Gorod`ській дозор |
![]() |
Фоторепортажі та галереї |
![]() |
Відео |
![]() |
Інтерв`ю |
![]() |
Блоги |
| Новини компаній | |
| Повідомити новину! | |
![]() |
Погода |
| Архів новин | |