
Тамара та Валерій Кривоноси чотирнадцять років вирощують яблуневі сади у Слов’янці на Дніпропетровщині, що за 20 кілометрів від лінії фронту. На пів гектарах землі мають п’ять елітних сортів яблук: Голден Делішес, Айдаред, Флоріна, Чемпіон і Джонаголд.
Жінка розповідає: раніше плоди продавали у Покровську, з наближенням фронту — торгують на одному з місцевих ринків, розповідає Суспільне.
Під звуки вибухів, за 20 кілометрів від фронту, збирають урожай. Тамара Кривонос показує зігнуті під вагою яблук гілки. Розповідає: разом із чоловіком 14 років вирощують яблуневі сади у Слов’янці. Жінка каже: цьогоріч вродило як ніколи.
"Минулий рік, мабуть, не дозволили погодні умови, і яблучок не було — садок навіть повністю не цвів, він відпочивав. А цього року яблук дуже багато, вродили усі сорти", — каже Тамара Кривонос.

Тамара згадує: любов до садівництва перейняли від друга з Донеччини. Перші півтори сотні дерев посадили у 2011 році, згодом додали ще близько трьохсот. Нині на пів гектарах землі вирощують п’ять елітних сортів яблук: Голден Делішес, Айдаред, Флоріна, Чемпіон і Джонаголд.
"В Артемівському розпліднику ми купували ці саджанці. Вже у 17-му році ми бачили перші плоди яблучок. І з кожним роком у нас врожай додавався", — говорить вона.
Чоловік Тамари, Валерій, за освітою агроном. Каже: найважче для нього у роботі з деревами — обрізання й формування крони.

"Оце воно зараз лежить — весною воно буде як картинка. У кінці січня — на початку лютого — це у мене обрізка, формування дерев. Весною, по голому дереву, обробив від хвороб, і тоді — по першій зав’язі. І третій раз обробляю від шкідників", — розповідає Валерій.
Валерій зазначає: уже бачить, де наступного року вродить, а від якого дерева плоду не варто чекати.
"Флоріна, наприклад, оце два роки вона плодоносе — ще на той рік буде. Голден Делішес на той рік не буде, тому що вже я бачу — закладки немає", — розповідає він.
Раніше яблука продавали на місці або возили на ринок у Покровськ на Донеччині, розповідає Тамара. Каже: два роки тому, з наближенням фронту, почали торгувати на Петропавлівському ринку.

"Нас там, у Покровську, вже знали — було багато своїх покупців. Як стало небезпечно їздити — ми перестали. Просто дорожили своїм життям і так просто вирішили. Зараз, як у Петропавлівку їздимо — теж вибухи. На базарі можемо стояти — літає", — розповідає жінка.
Плоди зберігають у погребі та спеціально облаштованій коморі. Ті, що не підходять для продажу, згодовують худобі або переробляють на сік, розповідає жінка. Додає: за сезон продають 3–4 тонни соку. Валерій власноруч зробив спеціальний прес для віджимання яблук.
"Сюди ми уже подрібнені яблучка засипаєм, і ставимо під прес, підставляємо відеречко, цідилки — і так ми виготовляємо яблучний сік", — пояснює садівник.

Через оголошену евакуацію родин з дітьми у селі, каже жінка, продажі зменшились. Саме ж подружжя поки не збирається виїжджати.
"Шахеди" кожну ніч літають. Ну що — вийдемо, подивимось, послухаємо. Плануємо, що все буде добре: приберемо садки, підійде зима — обріжемо, і все — будемо працювати далі", — каже Тамара.
Нині вже почали збір урожаю. Тамара каже: зазвичай робили це удвох із чоловіком, цьогоріч самі не впораються — найматимуть працівників. Через надлишок плодів, додає, можливо, шукатимуть і гуртового покупця.
![]() |
Gorod`ській дозор |
![]() |
Фоторепортажі та галереї |
![]() |
Відео |
![]() |
Інтерв`ю |
![]() |
Блоги |
| Новини компаній | |
| Повідомити новину! | |
![]() |
Погода |
| Архів новин | |