Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 27 сентября 2024
02:20

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Шедевр екатеринославской архитектуры: От винного дома до салона красоты

|«« «« »» »»|

135 лет украшением нашего города является так называемый «Дом Лурье», который недавно получил новый облик.

Это 2-этажное красивое здание в «Екатеринославском кирпичном стиле» является памятником архитектуры. Оно расположено на улице Фабра (до этого – Серова, Садовая), 8.

Сейчас в нем размещается салон красоты и магазин модной одежды. До этого в здании был проведен ремонт с обновлением фасада, о чем уже рассказывал Городской сайт. Старинный дом заиграл новыми красками и поражает своей красотой!

За свою почти полуторавековую историю здание пережило немало. Здесь размещался центр бакалейной и винной торговли, фабрика красок и сладостей, парикмахерская, мастерская по изготовлению корсетов, общество пчеловодов и даже штаб Добровольной народной дружины

О богатой истории этого здания напомнили в Управлении по вопросам охраны культурного наследия Днепра:

«Прибутковий будинок», пам'ятка місцевого значення за видом «архітектура», охоронний № 11496-Дп., вул. Андрія Фабра, буд. 8, Центральний район, м. Дніпро.

Пам'ятка - цегляна двоповерхова нежитлова будівля з підвалом та мансардним поверхом, розташована на частково огородженій території щільної громадської забудови в межах Центрального історичного ареалу.

Збудована в 1890-х рр., як прибутковий будинок Арона Герцевича Лур'є*, архітектор не відомий.

Відомо, що в будинку у 1901 році знаходився бакалейний магазин торгового дому «Лур'є і Шейнфінкель», який був заснований 22 лютого 1894 року Лур'є Ароном Герцевичем та Шейнфінкелем Іллею Гершевичем, і мав у місті два магазини: винно-бакалейний (просп. Дмитра Яворницького, 83) та бакалейний (вул. Андрія Фабра, 8 ).

На початку 1900-х рр. – садиба переходить у власність Іуди Зельмановича Файнберга. В будинку в різні роки: розміщувались фабрика масляних фарб та солодощів Горенштейна М. Ш., лікарня Глаголєва В. А., технічна контора Рабиновича, перукарня Живова Л. Х., аптека, товариство бджільництва, контора по найму прислуги Гербальського, корсетна майстерня Шнірельмана, фабрика по виробництву ваг Кейфмана та інше. Мешкали: лікар Берчанський, лікар-дантист Болоховська-Фукс, акушерка Дубинська-Соковнина, помічник бухгалтера Катеринославського агентства Азово-донського банку Шапіро, член гімнастичного товариства Гесберг, Кофман. Пізніше квартири будинку було переплановано та зроблено ряд комунальних квартир, мешканці яких постійно змінювались через репресії 1920-х – 1930-х рр.

У 1927 р. садибу включено до складу орендно-житлового кооперативу: Садова, 4, 7, 8.

Навесні 1938 р. приміщення, які раніше належали «Укрснабу» ("Укрпостач"), було передано під розміщення «Закупголовторгу», але самовільно зайнято «Спецкрицею».

Під час бойових дій 1941-1943 рр. будівля серйозно не постраждала. Відомо, що у 1942 р. тут розміщувалась артіль «Своя праця».

У другій половині 2010-х рр. новими власниками було проведено роботи з підсилення всіх несучих конструкцій будівлі з надбудовою мансардного поверху.

У 2019 - 2020 роках зроблено ремонт (реставраційний) головного фасаду, з підсиленням арки проїзду та частини несучих конструкцій через наявні просадочні процеси. В ході ремонту фасаду було змінено його опорядження, а саме його було оштукатурено, через незадовільний стан лицьової цегли.

* - Лур'є Арон Герцевич (дати народження та смерті невідомі) на 1894 рік катеринославський купець 1-ї гільдії та, з 1894 по 1897 рр. - староста єврейського молитовного будинку на вул. Казацькій (нині вул. Старокозацька) у власному будинку.

В матеріалах історичної довідки використана інформація з сайту "Дніпровська міська енциклопедія"».

Фото Управления по вопросам охраны культурного наследия Днепра.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
45
стихійних сміттєзвалищ ліквідували у Дніпрі за 2022 рік

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте