Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пн, 20 травня 2024
05:25

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Емісія – крайній захід: НБУ не бачить підстав для запуску «друкарського верстата»

Емісія – крайній захід: НБУ не бачить підстав для запуску «друкарського верстата»
фото ua.depositphotos.com

Національний банк наразі не бачить причин для повернення до практики емісійного фінансування дефіциту бюджету.

Про це заявив голова Нацбанку Андрій Пишний під час спілкування з журналістами.

"Ми не вбачаємо наразі підстав для відновлення емісійного фінансування. Так, ми бачимо, що ризики ритмічності фінансування до певної міри реалізувалися. Разом з цим, як я говорив, відбувся другий успішний перегляд програми МВФ. Фундаментом цієї програми є запевнення, які надають країни донорської коаліції… щодо надання достатнього рівня фіндопомоги, щоб збалансувати бюджет", – зазначив голова НБУ.

За його словами, попри ризик ритмічності надходжень, ситуація знаходиться у визначеній стратегічній рамці, тому монетизація бюджетного дефіциту не знадобиться.

"Емісійне фінансування бюджетне фінансування – це крайній захід, до якого потрібно вдаватись", – додав Пишний.

Емісійне фінансування бюджету, або "друк грошей"
Емісійне фінансування, за якого центробанк купує облігації в уряду, зазвичай вважається інфляційним. В деяких країнах такий інструмент є забороненим, як це було в Україні, але Верховна Рада цю заборону тимчасово зняла. Так, у 2022 році Кабмін залучив близько $12 млрд шляхом грошової емісії та ще $2,6 млрд – забравши прибуток НБУ за 2021 та 2022 рр.

Раніше повідомлялося, що 14 грудня Україна отримала третій транш фінансування на суму близько 900 млн доларів від Міжнародного валютного фонду в рамках програми Механізму розширеного фінансування (EFF). За даними Мінфіну, кошти допоможуть своєчасно профінансувати пріоритетні видатки державного бюджету та забезпечити макроекономічну стабільність в умовах воєнного стану.

##: НБУ
Gorod.dp.ua на Facebook.


ага  (15.12.23 12:32): "Емісійне фінансування, за якого центробанк купує облігації в уряду, зазвичай вважається інфляційним. В деяких країнах такий інструмент є забороненим, як це було в Україні, але Верховна Рада цю заборону тимчасово зняла"

Да, давайте верить, что во всём мире дураки, до вас были при власти дураки, а вы умные - вы можете через эмиссии финансировать бюджет. Помню как такие же "гении" в 90-х доигрались, что с купюрой 1 миллион ходил за хлeбoм
Відповісти | З цитатою
дык  (15.12.23 09:10): а кули его запускать, он и так працюе Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
6 700
гривень мінімальна зарплата у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті