Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 19 травня 2024
15:04

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Гарматні ядра та козацький хрест. На дні колишнього Каховського водосховища на Нікопольщині виявили унікальні артефакти

Гарматні ядра та козацький хрест. На дні колишнього Каховського водосховища на Нікопольщині виявили унікальні артефакти

На дні колишнього Каховського водосховища у Нікопольському районі Дніпропетровщини знайшли козацький поховальний хрест і кам'яні гарматні ядра.

Про це повідомив заступник директора місцевого краєзнавчого музею Мирослав Жуковський. Він розповів, що ці речі почали знаходити після того, як російські війська підірвали дамбу й зійшла вода.

За 4,5 кілометрів від тимчасово окупованої РФ Запорізької АЕС люди знаходять унікальні історичні речі та передають до музею, розповідає Мирослав Жуковський. Краєзнавець каже: дев'ять ядер для козацьких гармат приніс його знайомий.

"У нас таких ядер немає, це для нас артефакти номер один по Томаківській Запорізькій січі. Збереглися, бо вони знаходилися в грунті, в піску. Там піщаний берег, річище проходило, поступово утворився мул, вони покрилися залишками муляки, я їх не мию", – розповів чоловік.


Ядра з вапняку, їх виготовляли вручну під діаметр гармат, каже науковець.

"Використовувався порох, туди закачувалось ядро і пострілом пробивали що в першу чергу пробивали борта ворожих кораблів, вони були як правило невеликі. Тому цього каміння було достатньо для того щоб нанести шкоду ворожому кораблю", – каже він.

В експозиції, біля половецьких баб і старовинного жертовника – ще одна знахідка так званого "каховського моря".

"Було повідомлено, що на місцях колишніх козацьких зимівників і цвинтаря виявлено унікальний артефакт – це козацький поховальний хрест", – зазначив науковець.

Мирослав Жуковський розповідає: щоб витягнути хрест із місцевості, яку постійно обстрілюють війська РФ, організували спеціальну експедицію.

"Це було зроблено влітку значить за міркувань безпеки ми не оголошуємо учасників ції експедиції і місця виявлення. Це хрест 18 століття, він свідчить про те, що недалеко був цвинтар козацький цвинтар, який був знищений. А хрести були або використані на побутові нужди от або скинуті у берег Дніпра", – каже він.

Доки берегову лінію колишнього водосховища обстрілює російська артилерія, наукові розвідки під забороною. Та музейник закликає людей, які знаходять артефакти, безкоштовно передавати їх в музей для дослідження і зберігання.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
6 700
гривень мінімальна зарплата у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті