Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пн, 29 апреля 2024
09:30

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Тех, кто спаливает сухостой в лесах Днепропетровщины, приравняли к диверсантам

Тех, кто спаливает сухостой в лесах Днепропетровщины, приравняли к диверсантам

Значительно ужесточено наказание для тех, кто разжигает огонь в лесных массивах.

Даже небольшой костер в лесу может привести к страшным последствиям. 

Только за лето этого года в области произошло 27 крупных пожаров, в результате которых выгорело 13 гектаров леса. Источником многих пожаров был невинный, на первый взгляд, костерок…

Теперь виновников лесных пожаров по степени ответственности приравняли к диверсантам.

Подробней об этом рассказали в Восточном лесном офисе:

«Спалювання сухостою можуть розцінюватися як диверсії: які є покарання за заподіяння шкоди лісовим массивам.

Пожежонебезпечний період в лісовій галузі зазвичай триває з квітня по листопад. Проте деколи його продовжують аж до грудня, перших снігових опадів. На превеликий жаль, населення може не звертати увагу на застереження та заборони розводити багаття безпосередньо неподалік лісу. Особливо це стосується осіннього періоду. 

Під час воєнного стану паління сухостою та розпалювання багаття на відкритій місцевості може бути прирівняно до диверсій та розцінюватиметься як подання світлових сигналів ворогу. Ба більше, задимлення обмежує видимість та огляд місцевості бійцями ЗСУ та тероборони. Рятувальники, які виїжджають на такі виклики, використовують таким чином резерви не за призначенням, і можуть не встигати туди, де дійсно необхідна термінова допомога.

Від початку пожежонебезпечного періоду на території Східного лісового офісу (не враховуючи території бойових дій та прилеглих до них) сталося 27 пожеж, вигоріло 12,67 га. Основна причина – людська недбалість. Кожна така пожежа – це забруднення повітря та ґрунту, вбивство тварин, птахів та комах, шкода здоров’ю людей. Разом із димом у повітря, а потім й у легені, потрапляють важкі метали, діоксини та найрізноманітніші канцерогенні сполуки.

У березні цьогоріч парламент вніс зміни до Кримінального кодексу України, посиливши відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану. Так у ст. 113 «Диверсія» до переліку злочинів, спрямованих на послаблення держави, додали навмисні підпали, зокрема сухої рослинності, що карається позбавленням волі на строк до 15 років з конфіскацією майна.

Згідно зі статтею 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення штраф за порушення вимог пожежної безпеки в лісах складає до 4 590 грн. Штраф за знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі складає до 15 300 грн.

Відповідно до статті 77-1 КУпАП штраф за випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок зі степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, складає 6 120 грн. Штраф за вищевказані дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, складає до 12 240 грн. Для посадових осіб – 30 600 грн.

Згідно зі статтею 245 Кримінального кодексу України знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом караються до 153 000 грн або обмеженням чи позбавленням волі на строк від двох до п’яти років. Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки караються позбавленням волі на строк до десяти років.

Також нагадуємо, на всій території Східного лісового офісу дія повна заборона на відвідування лісу населенням».


Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (15)

•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (15)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (14)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (10)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (10)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (6)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
45
стихійних сміттєзвалищ ліквідували у Дніпрі за 2022 рік

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте