Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 20 апреля 2024
11:06

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Тайны истории: 125 лет назад в Екатеринославе гастролировала мировая знаменитость

Тайны истории: 125 лет назад в Екатеринославе гастролировала мировая знаменитость

Сенсацией в культурной жизни Екатеринослава стал приезд весной 1898 года выдающегося итальянского трагика Густаво Сальвини.

К концу 19-го века благодаря бурному развитию Екатеринослав постепенно избавлялся от имиджа глубоко провинциального города.

В нашем городе все чаще бывали известные личности, актеры, певцы, музыканты. Но даже на фоне этого культурного потепления приезд Густаво Сальвини стал сенсацией.

О том, как удалось заманить в Екатеринослав мировую звезду театра, рассказал известный днепровский историк, писатель, краевед Николай Чабан:

«ТРАГІК ГУСТАВО САЛЬВІНІ В КАТЕРИНОСЛАВІ.

125 років тому, навесні 1898-го Катеринослав дочекався виступу славетного італійського трагіка Густаво Сальвіні. Більшою славою на сцені користувався, щоправда, його батько Томазо Сальвіні (1828-1915), який потрапапив до всіх енциклопедій.

Густаво Сальвіні народився в Ліворно 24 травня 1859 року. А помер 6 липня 1930-го в Марина ді Піза. Славетний актор італійського театру і кіно. Дитя акторів, він народився у родині славетного трагіка Томазо Сальвіні і його дружини Клементини Каццола (1832-1868). Клементина народила чотирьох дітей – Густаво, Емілію, Алессандро і Маріо. Густаво і Алессандро також стали, як і батьки, акторами. А Маріо був скульптором і заснував з партнерами керамічну фабрику у Флоренції, помер від сухот.

У дуже молодому віці Густаво Сальвіні починає грати на сцені разом з великим батьком і стає також великим актором, причому вважався великим прибічником вистав просто неба. Виступав у драмах великих класиків – Софокла, Шекспіра…

Після його смерті в Ліворно іменем Густаво Сальвіні названо вулицю, а меморіальна дошка нагадує про славетного земляка. Його імя носить вулиця і в Марина де Піза, де він помер. Реклама напередодні виступу Сальвіні, 18 квітня 1898 року сповіщала глядачів:«Театр Любимова (в саду Громадського зібрання).

В суботу, 18 квітня 1898 перша гастроль всесвітньо знаменитого італійського трагіка Густаво Сальвіні зі своєю трупою, яка складається з 22 осіб. Дано буде «Кін», комедія в 5 діях, твір Дюма. Роль Едмонда Кіна виконає Густаво Сальвіні. Початок о 8 год 30 хв. вечора».

З нагоди виступу Густаво Сальвіні в Катеринославі місцева газета «Приднепровский край» вийшла 19 квітня (1 травня) 1898 року з портретом великого актора. Попереднього дня він розпочав свої виступи в так званому любимовському театрі, де все того дня недоречно гасло. На відкриття гастролей Сальвіні-молодший обрав роль Кіна у виставі «Кін, або Нелад і геній». То була п’єса Олександра Дюма в 5 діях і шести картинах. Автор п’єси надихнувся життям британського актора Едмунда Кіна (1787-1833), котрий помер у 46-річному віці і якому вже за три роки Дюма присвятив свій твір.

Рецензент катеринославської газети, який виступав під псевдо Скальпель, писав:
«Насолоджуватися незрівнянною грою трагіка заважали дві обставини – незнання (публікою) італійської мови і застудженість публіки, яка чихала і кашляла».

Боже мій! Як це нагадує квітень 2023-го – через холодний дощовий місяць наша публіка так само не може похвалитися добрий здоров’ям!

У неділю, 19 квітня йшов «Гамлет», а 20 квітня – «Отелло» Шекспіра і 22 квітня, в середу, в бенефіс Сальвіні – «Шейлок» Шекспіра.Що таке любимовський театр, на сцені якого виступав італійський гастролер? Це театр, знятий під антрепризу Любимовим – сценічний псевдонім Георгія Йосиповича Деркача (1846-1900), уродженця Катеринослава.

Нам вдалося встановити, що його батько Йосип Деркачов був настоятелем нашого Успенського собору.В українській трупі Любимова (йшли і російські, і українські постановки) Любимова (Деркача) свого часу дебютував юний Федір Шаляпін, котрий співав і українські народні пісні, і непогано знав український театральний репертуар.

Про трупу своєї молодості Шаляпін згадував: «Театр держал толстяк-украинец Любимов-Деркач, матерый антрепренер, известный картежник».

У нього й розпочинав свою кар’єру Федір Шаляпін».

Фото со страницы Николая Чабана




Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  З травня у Дніпрі запрацює служба 112 (19)

•  У Дніпрі розпочали ремонт мосту, що веде на Монастирський острів (11)

•  У Дніпрі дівчина бризкала перехожим в обличчя освіжувачем (відео моменту) (11)

•  Мешканці Новокодацького району Дніпра активно долучилися до суботника на «Безіменній висоті» (11)

•  На Фестивальному причалі у Дніпрі відбувся автопробіг-зустріч ретро-машин «За весною» (9)

•  На Дніпропетровщині чоловіка спершу засудили до довічного за вбивство матері та бабусі, а потім присудили 3 млн гривень компенсації за душевні страждання (7)

•  У Дніпрі на автостанції на лівому березі планують збудувати зал очікування з торговельними приміщеннями (7)

•  У 6 закладах Дніпропетровщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті (5)

•  У Дніпро повертається стародавня мумія! (5)

•  Утворюється метровий шар піни: у Дніпрі в озеро Куряче з колектора виливаються відходи (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
лет просуществовала газета Днепр вечерний в бумажном формате

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте