Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
вт, 14 мая 2024
06:04

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Днепре предлагают переименовать улицу Титова

В Днепре предлагают переименовать улицу Титова

Топонимическая активность в нашем городе не утихает.

Городской сайт сообщал, что накануне Дня космонавтики в Днепре предложили переименовать проспект Гагарина.

А вчера, в день праздника, было высказано предложение убрать с карты города имя еще одного советского космонавта – Титова.

Вот что об этом в группе Urban Dnipro Community пишет Николай Гуливец:

«Найкращі варіанти для перейменування вулиці Титова є Паркова, Ковтуненка чи Глушка.

Титова — важлива, хоч і не центральна, вулиця Дніпра, яка є головною точкою тяжіння великого району з торговими центрами, школами та п'ятьма парками. По вулиці чи біля неї проходить 3 трамвайних, 7 тролейбусних та 17 автобусних маршрутів. Крім того, це широка вулиця з ансамблем напівсталінської забудови і високими деревами вздовж, які ведуть до центру космічної галузі України.

Сам Титов не мав жодного зв'язку з Дніпром, Україною чи КБ. Він просто народився на Алтаї, другим полетів в космос і став депутатом московської думи. Отже перейменування має сенс. Вулиця та район мають унікальну тематичну історію, яку містяни люблять та шанують. Назвати вулицю за її характером, історією або галуззю є найпростішим і найкращим способом відображення її важливості.

Під час обговорення перейменування проспекту Гагаріна більшість підтримала ідею пов'язати нову назву з темою освіти. Але деякі висловили стурбованість тим, що історія космонавтики Дніпра може бути забута. Щоб не забути історію міста, думаю, що потрібно створювати тематичні назви (як Янгеля та Макарова) в районі заводу. Проте, перед тим, як історикам міста визначити назви, важливо обговорити ідеї з усією громадою, включаючи місцевих та творчих людей Дніпра.

На що ми можем орієнтуватись для знаходження найкращої назви? Вулиця Титова це найвища точка міста, навіть історична назва району "Верхній". Але вулиця Верхня звучить як маленька вуличка в центрі чи в селі, де вже є вулиця Нижня. Історична назва Паркова має сенс, бо такої густини парків та скверів немає ніде більше в місті. Але можливо комусь не сподобається оксиморонність того, що на самій вулиці парків немає. Якщо брати галузь, то найкращим варіантом було б продовжити Зоряний бульвар, але це звучить скоріше, як назва фільму 80х років про космічний Голівуд. До того ж, галузь заводу може колись змінитися.

Якщо дивитись на історичних постатей КБ, яких тут немало, то мені найбільше сподобалась персона В'ячеслава Ковтуненка. На жаль, ми маємо не так багато інформації про нього та інших крутих інженерів (Будник, Уткін), але думаю що багато людей могли б розповісти та запропонувати багато подібних кандидатів. Ковтуненко, наприклад, приїхав у Дніпро до КБ Янгеля молодим спеціалістом, виділявся серед інших масою нових ідей, організаторськими здібностями та елегантним стилем. Головне, що його виділяє серед інших, це його орієнтованість на науково-технічний, а не військово-стратегічний бік ракетної галузі. Він займався дослідженням космосу, був ініціатором міжнародного співробітництва, вважав, що космос має не роз'єднувати, а поєднувати людей з усього світу. Думаю, таких, як він було багато, але ми про них не знаємо.

Можливо хтось запропонує Кучму, але, на мій погляд, його требе пропонувати та аналізувати через років 15 мінімум. Краще придивлятися до інших українських конструкторів, які не з Дніпра та протягом багатьох років залишалися недооціненими. Наприклад, про Глушка кажуть набагато менше, ніж про Корольова, хоча його внесок у науково-технічний прогрес не менший. А ідея з іменем Гельмута Греттрупа чи когось подібного може бути прикольною, але занадто провокативною.

Отже, назви Паркова, Ковтуненка та Глушка виглядають найбільш цікавими. Вони мають історію, відображають характер та пов'язані з історичною галуззю району. Так, мало хто знає про Ковтуненка, Паркова зовсім не пов'язана з космосом, а Глушко не має прямого зв'язку з Дніпром. Проте саме для таких випадків важливо, щоб громада активно спілкувалась, висловлювала свою позицію та аргументувала її. У розмові та дискусії народжується істина. І іноді нам доводиться змінювати свої погляди на більш правильні, щоб зробити навколишнє середовище кращим».

Отметим, что это – пока частная инициатива. В горсовете такое предложение в настоящий момент – не рассматривается. Мнения горожан по поводу такой идеи разделились…



Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
65
лет со дня первой местной телевизионной передачи в Днепре

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте