Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 19 апреля 2024
11:28

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Тайны истории: 120 лет Екатеринославской ученой архивной комиссии

|«« «« »» »»|

Членами этой комиссии были известные исследователи и историки Дмитрий Яворницкий, Дмитрий Дорошенко, Михаил Грушевский, Владимир Антонович и другие, а возглавлял комиссию губернский предводитель дворянства Михаил Миклашевский.

Научно-историческое общество Екатеринославская губернская ученая архивная комиссия объединяло всех виднейших историков, этнографов, краеведов, общественных деятелей нашего города того времени.

Больше о ее работе и истории на сайте ДнепрКультура рассказала известная историк Анна Швидько:

«120 років тому у м. Катеринославі створено Катеринославську вчену архівну комісію, в роботі якої брали участь визначні вчені краю.

Катеринославська губернська вчена архівна комісія — науково-історичне товариство катеринославських істориків, етнографів, краєзнавців і громадських діячів (1903—1916).

Комісія виникла з ініціативи історичної секції Катеринославського наукового товариства. Почесним головою комісії став губернський предводитель дворянства Михайло Миклашевський.

Фактичне керівництво комісією здійснював товариш голови Антін Синявський — директор Катеринославського комерційного училища.

Дозвіл Міністерства внутрішніх справ на створення комісії за клопотанням Наукового товариства було одержано в листопаді 1902 року. Перше своє засідання комісія провела 16 березня 1903 року на квартирі губернатора Федора Келлера.

Комісія проіснувала до 1916 року, видавши за цей час 10 випусків «Летописей».

Почесними членами комісії, крім офіційних осіб, були Володимир Антонович, Михайло Грушевський, Дмитро Багалій, Володимир Перетц та інші видатні вчені.

Дійсними членами комісії були як відомі дослідники — Дмитро Дорошенко, Дмитро Яворницький, Яків Новицький, так і менш відомі сьогодні, але тоді активні діячі — Василь Біднов, Олександр Богумил, Володимир Машуков, Антін Синявський та ін.

Результати (документи й розвідки) публікували на сторінках «Летописи Екатеринославской ученой архивной комиссии» (1904–15 видано 10 вип.).

У «Летописи…» опубліковані документи з архіву Коша.

Завдяки членам комісії було знайдено і введено до наукового обігу багато історичних джерел, особливо з історії Запорозького козацтва. Комісія обстежила і склала опис церковної старовини Катеринославщини, виявила і описала архіви губернського правління, Катеринославської духовної консисторії, Самарського Пустинно-Миколаївського монастиря, а також фамільні зібрання документів у місцевих поміщиків, зокрема Г. П. Олексіїва, О. Магденка, П. Гладкого.

Перші засідання Катеринославської вченої архівної комісії проводились у будинку Комерційного училища у Катеринославі.

Надалі засідання комісії проводили у приміщенні Катеринославського обласного музею (тут також зберігали її бібліотеку й архівні документи). Останню згадку про Катеринославську губернську вчену архівну комісію датовано 1919 роком».

Подробней о работе комиссии можно прочесть здесь

Gorod.dp.ua на Facebook.


Олег  (30.03.23 22:23): Звичайно, добре, що Ганну Кирилівну Швидько, знану дослідницю, пам'ятають і цитують. На жаль, уже другий рік її немає з нами, вона покинула цей світ на початку лютого 2022 року. Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  У Дніпрі дівчина бризкала перехожим в обличчя освіжувачем (відео моменту) (11)

•  Мешканці Новокодацького району Дніпра активно долучилися до суботника на «Безіменній висоті» (11)

•  У Дніпрі розпочали ремонт мосту, що веде на Монастирський острів (11)

•  На Фестивальному причалі у Дніпрі відбувся автопробіг-зустріч ретро-машин «За весною» (9)

•  У Дніпрі зник екскурсійний ретро-трамвай – у чому причина? (7)

•  Збитки на понад 7 млн грн: у заповіднику на Дніпропетровщині квадроциклами пошкодили унікальні піщані бархани (7)

•  У Дніпрі відзначають День космонавтики (7)

•  На Дніпропетровщині чоловіка спершу засудили до довічного за вбивство матері та бабусі, а потім присудили 3 млн гривень компенсації за душевні страждання (7)

•  У 6 закладах Дніпропетровщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті (5)

•  На Дніпропетровщині відбувається пошукова операція 13-річної Марини Волошко (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
6 700
гривень мінімальна зарплата у 2023 р.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте