Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 19 травня 2024
23:29

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Люди Дніпра: художник та скульптор Петро Магденко

|«« «« »» »»|

У грудні виповнилося 100 років від дня народження нашого земляка, найвідомішого художника та скульптора Петра Магденка.

Народившись на Полтавщині, Петро Магденко здобув художню освіту та почав розкривати свій обдар саме у нашому місті. Цей найталановитіший художник і скульптор пізніше пов'язав свою долю з Німеччиною та Канадою, де жив до кінця своїх днів, померши у 2002 році. Наш земляк залишив по собі багату творчу спадщину.

Про його долю та творчість у ювілейний місяць розповів відомий дніпровський письменник, журналіст, краєзнавець Микола Чабан:

«ДО 100-річчя ХУДОЖНИКА І СКУЛЬПТОРА ПЕТРА МАГДЕНКА

Відбулось засідання клубу «Ріднокрай» при обласній універсальній науковій бібліотеці на тему "Художник і скульптор Петро Магденко (1922-2002).

Син полтавської землі Петро Магденко народився в грудні 1922 року. Перед Другою світовою війною навчався в Дніпропетровському художньому училищі, де його педагогом був Микола Погребняк.

В роки війни опинився в Німеччині. Виїхав згодом до Канади, де жив і творив до своєї смерті. У Торонтському мистецькому коледжі його вчителем був канадський художник Джон Альфсен (1902-1971).

Останній вчився скульпутрі у Антуана Бурделя. Магденко на початку 1960-х став одним з ініціаторів створення і керівників мистецької групи "Палітра" в Торонто.

Петро Магденко залишив десятки і сотні картин, присвячених Україні і Канаді. Символом болючої скитальщини українців світами стала картина "До невідомого берега".

Митець плідно працюваав і як скульптор.

На жаль, в Україні мало відомий».

Лекцію Миколи Чабана, присвячену Петру Магденку, прослухала Ірина Галай, поділившись такими враженнями:

«Відбулося крайнє у цьому році засідання клубу РІДНОКРАЙ: мова йшла про розвідку Микола Чабан. Січеслав у серці 2007р. у канадійському Торонто, присвячену митцю - художнику й скульптору #ПЕТРУ_МАГДЕНКУ(1922-2002рр). Він народився у м.Глобино на Полтавщині, а у 1941р. закінчив #Дніпропетровське_художнє_училище. Навчався фаху також у Німеччині (АМ, Мюнхен), Канаді (художній коледж, Онтаріо).

По собі залишив велику художню спадщину - у т.ч. на українську тематику - скульптуру, портрети, пейзажі, натюрморти. Вони знаходяться у приватних колекціях друзів й у будинках для літніх людей ім.І.Я.Франка у Торонто, зорганізованих.

Пан Петро мав двох дочок - Ірину і Любов. Пані Люба Магденко хотіла б продемонструвати твори батька в Україні, а саме у Дніпрі. Будемо сподіватися на це.

Дякуємо організаторам заходу за увагу до членів клубу!».

Фото Миколи Чабана та Ірини Галай.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
8000
грн на місяць - мінімальна зарплата з квітня 2024 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті