Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
вс, 02 июня 2024
13:23

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Начали в музее, закончили в подвале

Начали в музее, закончили в подвале

Из-за военной тревоги очередная экскурсия известного днепровского писателя, историка, краеведа Николая Чабана прошла в необычном формате.

Но ее участники считают, что экскурсия от этого только выиграла.

А посвящена экскурсия была одному из старейших зданий нашего города, расположенному на проспекте Яворницкого, 64. В этом старинном особняке почти два века назад был так называемый «Дом Инзова», в котором побывали многие известные личности. А сейчас – размещается музей «Литературное Приднепровье».

Вот что о необычной экскурсии рассказала ее участница Ирина Семенчук:

«Пан Микола Чабан запросив на екскурію до Музей "Літературне Придніпров'я". Я "щиро вдячна " російським гадам", завдяки яким екскурсія перетворилась на лекцію у бомбосховищі музею, але ЯКУ лекцію!

Літературний музей розташован у старовинному особняку, так званому в народі "Будинку Інзова".

Його доля пов’язана у своїй історії з долями державних діячів С. Х. Контеніуса, І. М. Інзова, А. М. Фадєєва, письменників О. С. Пушкіна, В. П. Підмогильного, художника М. С. Погребняка, з діяльністю літературно-артистичного товариства ім. М. В. Гоголя і багатьма іншими громадськими і культурними подіями двох століть.

Як же добре почав свою розповідь пан Микола, зачитуючи рядки щоденника І. М. Інзова  стосовно "гения русской словестности", і всі мали змогу вкотре переконатися, який цей "геній" невихований , хамовитий та вульгарний ! Саме так треба згадувати та розповідати, щоб вже ніколи не з'являлось бажання називати вулиці іменами таких людей.

Мене, звісно, більш цікавили розповіді про письменника В. П. Підмогильного та художника М. С. Погребняка.

Валер'ян Петрович Підмогільний - український письменник і перекладач, один з найвизначніших прозаїків українського «розстріляного відродження». Нема сенсу пересказувати біографію цієї непересічної особистості. Скажу тільки, що в цьому будинку з середини 1830-х років розташувалось Катеринославське повітове училище, в якому у 1919 - 1920 роках математику викладав молодий Валер'ян Петрович.

Ще одна непересічна особистість пов'язана з цим училищем - Микола Степанович Погрібняк, український художник-живописець, член Катеринославської «Просвіти». Він є однією з ключових постатей українського мистецтва, що стояла біля витоків становлення та розвитку українського книгодруку, невід’ємного від традицій українського орнаменту.

Ось чиїми іменами повинні називатися вулиці та проспекти Дніпра!

Моя щира подяка, Микола Чабан! Ви вмієте заінтриговати слухача!».

Фото Ирины Семенчук.








Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
7
новых региональных полигонов бытовых отходов будут построены в регионе к 2027 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте