Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 29 марта 2024
13:13

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Днепре раскрыли секреты еще одной исторической личности

|«« «« »» »»|

Журналист, писатель, краевед Николай Чабан продолжает знакомить горожан с судьбами деятелей нашего прошлого.

Его очередная лекция была посвящена личности художника Давида Бурлюка, годовщину чьего дня рождения как раз отмечали в день проведения лекции. Его судьба и творчество имели прямое отношение к нашему городу и художественному музею.

На лекции побывала известная исследовательница культуры и истории Днепра Ирина Семенчук, которая поделилась следующими наблюдениями:

«Сьогодні день народження Давіда Бурлюка!

Тому зовсім невипадково в Канадсько-український бібліотечний центр ДОУНБ пройшов доволі потужний захід, на якому ми дізнались не тільки про деякі цікаві сторінки біографії художника, про які нам доповів пан Микола Чабан, а і про зв'язок Бурлюка з нашим художнім музеєм.

Він народився 21 липня 1882 на хуторі Семиротівщина (Семиротівка) поблизу с. Рябушки, Лебединського повіту Харківської губернії. Так, він якийсь час жив у Москві, але він жив і в Японії, і, нарешті, іммігрував у США.

"З боку батькового - ми українські козаки, нащадки запорожців, - згадував митець. - Наше вуличне прізвисько „Писарчуки“, ми були писарями Запорозького війська. Батько писав вірші по-російськи й по-українськи, але рідною мовою мало. З усіх письменників я Гоголя знав краще всіх, завчивши з нього силу-силенну уривків на пам'ять. Тараса Шевченка українською мовою читав нам звичайно батько. Читання „Петруся“ завжди закінчувалося слізьми".

Мати художника - Людмила Йосипівна Міхневич народилась в місті Ромни (нині райцентр Сумської області).

Революційні події 1917 в Росії Давід Бурлюк сприйняв захоплено, але прижитися в більшовицькій країні не зміг. Спочатку емігрував до Японії, де жив два роки (1920-1922), а потім — до США (1922 - 1967).

Дуже цікава доповідь була зроблена провідним науковцем Дніпровського Художнього музею Ігорем Борисовичем Трушом. Ми мали можливість побачити текст листа Бурлюка надісланого в ДІМ, а також більш детально познайомились з картиною '' Время", яка зберігається в нашому художньому музеї».

Фото Ирины Семенчук.

Gorod.dp.ua на Facebook.


Изя Купитман  (22.07.22 12:35): Испытываю двойственное чувство, незнаю, рыдать или смеяться.
Буду все выходные размышлять, что мне с этим прошлым делать.
Такая новость!!!
В Лувре был, не смог найти эти шедевры, наверное спрятаны в хранилищах!
Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
74
детские и спортивные площадки отремонтируют в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте