Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 28 марта 2024
20:34

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Днепре создали еще одну впечатляющую панораму

В Днепре создали еще одну впечатляющую панораму

Управление по вопросам охраны культурного наследия горсовета Днепра продолжает развивать новый и очень зрелищный проект - «Панорамы».

Городской сайт уже рассказывал о старте этого проекта. Его суть в том, что специалисты управления создают панорамы интерьеров самых знаковых зданий Днепра. Эти панорамы выкладываются в свободном доступе, их может оценить каждый желающий.

Уже были представлены панорамы бывшего Английского клуба и Белого зала Днепропетровского исторического музея.

А теперь желающие могут полюбоваться фотографиями и созданной специалистом данного направления Александром Рябоконем панорамой еще одного здания-памятника – Днепровского Дома органной и камерной музыки, который немногим более века назад был построен как Свято-Николаевский храм .

Вот что об этом рассказали в Управлении по вопросам охраны культурного наследия Днепра:

«Брянська (Миколаївська) церква (Дніпропетровський будинок органної та камерної музики), 1913 - 1915 рр.

Пам'ятка архітектури національного значення, просп. Сергія Нігояна, 66.

У 1887 р. в рік 100-літнього ювілею Катеринославу було почесно відкрито «Олександровський Південно-руський металургійний завод Брянського акційного товариства».

У 1913 р. Російська імперія святкувала 300-ліття правлячої царської династії Романових. Брянське товариство вирішило на честь цієї події побудувати в Катеринославі церкву святого Миколая Мирлікійського, заступника імператора Миколая ІІ. Спочатку її планувалось розмістити на місці Яковлівського скверу (зараз на його місці театр Опери та балету), але потім церкву перенесли на ділянку ближче до заводу.

Загальний проект виконав катеринославський єпархіальний архітектор Георгій Ілліч Туровець, а внутрішнє опорядження (інтер'єр і іконостас) замовили Євстафію Йосифовичу Константиновичу. Останній був петербурзьким архітектором, що у 1896 р. приймав участь у революції на Кубі, за її незалежність від Іспанії. Тільки завдяки допомозі російського консула у Гавані, уникнув смертної кари, та повернувся до проектування. Авторство розписів церкви належить відомому українському художнику Івану Їжакевичу.

Будівництво закладено 21 лютого 1913 р.

Освячена церква 17 травня 1915 р., за участю імператора Микола ІІ, що був тоді з візитом у Катеринославі.

У лютому 1929 р. церкву зачинено, і розміщено в ній виставку металургійної продукції заводу ім. Петровського (колишнього Брянського), будинок піонерів, дитячу спортивну школу Ленінського району.

Будинок не ремонтували і поступово він прийшов до аварійного стану. Не дивлячись на це, після неодноразових звернень Обласного управління товариства з охорони пам'яток, Постановою РМ УРСР від 06.09.1979 р. №442, церкву затверджено пам'яткою республіканського (нині – національного) значення №1070.

28 квітня 1987 р., у відреставрованій та пристосованій під Будинок органної та камерної музики церкві, було проведено перший концерт. Невеликий зал розраховано на 280 місць. В ньому розміщено 12-ти тонний орган фірми Sauer з Франкфурта-на-Одері, який має 2 мануала, 30 регістрів і 2074 граючі труби.

У березні 2011 р., після довгих спорів та дебатів, Будинок органної та камерної музики передано Українській православній церкві Московського патріархату.

Нині в тут співіснують церковна та концертна діяльність, але, нажаль, постає питання про перенесення органу до іншої будівлі. Подальша доля спеціально створеного під об'єм та акустику цієї будівлі органу, наразі залишається невідомою».

Посмотреть панораму Дома органной музыки можно здесь.

Просмотреть панораму в ручном режиме можно по следующей ссылке.

Фото и видео – Александр Рябоконь и Управление по вопросам охраны культурного наследия Днепра.







Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
7
новых региональных полигонов бытовых отходов будут построены в регионе к 2027 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте