Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 19 травня 2024
17:47

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Повернуть за першої можливості. У Дніпровському художньому музеї розповіли про долю картини, яка застрягла у Франції

Повернуть за першої можливості. У Дніпровському художньому музеї розповіли про долю картини, яка застрягла у Франції
Портрет Маргарити Морозової. Валентин Сєров (Фото:Фрагмент картини)

Днями ЗМІ Франції повідомили, що після завершення виставки у Парижі, в країні залишиться один з її експонатів — картина Портрет Маргарити Морозової Валентина Сєрова, що належить Дніпровському художньому музею.

В установі НВ розповіли, як робота потрапила на виставку та коли повернеться до Дніпра.

У музеї зазначили, що пропозиція щодо участі у проєкті Icons of Modern Art — The Morozov Collection (Ікони сучасного мистецтва — Колекція Морозових) надійшла від Фонду Луї Віттон (Fondation Louis Vuitton).

«У листі-запрошенні було вказано, що проєкт організовано Фондом Луї Віттон (м. Париж, Франція) і має на меті показати відвідувачам виставки роботи французьких художників імпресіоністів та постімпресіоністів таких як Сезанн, Гоген, Ван Гог, Моне, Мане, Ренуар, Дега, Боннар, Дені, Матісс та інших, що знаходяться у приватних колекціях на території Франції та музейних колекціях поза межами Франції, — кажуть в установі. — Оскільки завданням проєкту було позначено популяризацію французького мистецтва, а так сталося, що чимало робіт французьких художників було закуплено родиною Морозових (братами Іваном та Михайлом) протягом 1890 -1916 рр., то було запрошено експонат нашого музею Портрет Маргарити Морозової автор — Валентин Сєров. Маргарита Морозова була дружиною одного з братів Морозових — Михайла».

У відповідь Дніпровський музей надав згоду на участь у виставці. Транспортування картини здійснювалося українською транспортною компанією спеціальним транспортом через країни Євросоюзу — Польщу, Німеччину.

Згідно з коментарем музею, після завершення виставкового проєкту 3 квітня, картина Сєрова мала бути повернута до України через декілька днів. Однак через форс-мажорні обставини, якими стали напад РФ на Україну та введення воєнного стану, це стало неможливим.

«Ми уклали додаткову угоду на продовження терміну тимчасового зберігання нашого експонату у Фонді Луї Віттон, отримали гарантійний лист щодо повернення його в Україну у разі першої можливості, тобто наявності умов транспортування. Зокрема страхування нашого експонату теж продовжено на термін вимушеного тимчасового зберігання.

Ми спілкуємося з керівництвом та співробітниками Фонду Луї Віттон, і, знаємо, що нашому експонату створили усі необхідні умови щодо його безпеки. Ніхто з боку наших французьких партнерів не блокує повернення музейного предмету», — підкреслили у музеї.

Фото: Портрет Маргарити Морозової. Валентин Сєров
Фото: Портрет Маргарити Морозової. Валентин Сєров

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте також:

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
6 700
гривень мінімальна зарплата у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті