Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 19 травня 2024
07:14

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Як уникнути найрозповсюдженіших помилок під час допомоги постраждалому від теплового удару

Як уникнути найрозповсюдженіших помилок під час допомоги постраждалому від теплового удару

Якщо людина отримала тепловий удар, перш за все слід викликати швидку, наголошують медики. Далі – надати першу допомогу. Як це правильно зробити та уникнути найбільш розповсюджених помилок, розповів лікар швидкої Гліб Барков під час прес-конференції у Дніпропетровській облдержадміністрації.

«За останній місяць кількість викликів швидкої до пацієнтів, які отримали тепловий удар, значно збільшилася, - розповів Гліб Барков. – Найважче він протікає у дітей, літніх людей, пацієнтів із серцево-судинними патологіями».

За словами лікаря, серед симптомів теплового удару - слабкість, запаморочення, головний біль, втрата свідомості, судоми. Можуть бути й задишка, відчуття нестачі повітря, нудота, блювота, підвищення температури тіла аж до 40 градусів.

«Найперше, що потрібно зробити - викликати швидку. Тільки лікар може розібратися, це тепловий удар чи симптоми іншого захворювання, і правильно надати допомогу», - наголосив Гліб Барков.

Доки швидка їде, постраждалому слід надати першу медичну допомогу. Його потрібно вивести з душного приміщення або із сонця – в тінь. Покласти горизонтально та трохи підняти ноги. Якщо у постраждалого нудота або він знепритомнів - на бік. Розстебнути верхні гудзики і ремені, щоб йому було легше дихати. Дати попити прохолодної води та зробити холодні компреси. Згодиться навіть пляшка з водою, яку можна покласти на лоб.

«Не варто діставати з морозилки курку і прикладати крижаною кіркою до шкіри. Так постраждалий може отримати обмороження. Тож спочатку хоча б загорніть її у рушник, - сказав Гліб Барков. – Не давайте людині крижану воду – така «допомога» призводить до ангін».

За словами лікаря, ще одна розповсюджена помилка – давати людині понюхати нашатирний спирт.

«Найстрашніше при втраті свідомості те, що людина впаде. Тож її потрібно просто покласти, - сказав лікар. - Пари нашатирного спирту обпалюють носоглотку та додають потерпілому проблем».

Симптоми теплового удару схожі на прояви інфаркту та інсульту. Нашатирний спирт, який має подразнюючу дію та підвищує тиск, може ще більше нашкодити, додав лікар.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
110
років готелю «Асторія»

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті