Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Сб, 21 вересня 2024
01:12

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Завдяки котельним на біопаливі дві лікарні Дніпра вже заощаджують сотні тисяч бюджетних коштів

|«« «« »» »»|

Міські лікарні №4 і №9, а також навколишні житлові будинки, уже майже місяць опалюють нові модульні котельні.

В якості палива в них використовуються пелети із соняшникового лушпиння. Практика показує, зводити такі енергоефективні об’єкти теплопостачання не тільки реально, а й вигідно: тариф нижчий за газовий, постійна подача гарячої води та регулювання тепла залежно від погоди.

«Президент України Петро Порошенко акцентує, що проекти з альтернативної енергетики мають зелене світло. Результат – мінімізація газової залежності та економія коштів. За останні два роки на Дніпропетровщині переведені на твердопаливні котли понад 30 котелень у дитсадках, школах та лікарнях. На сьогодні їх в регіоні – більше сотні. У бюджетних закладах, які опалюють нові автономні котельні, стало набагато тепліше», – підкреслив голова ДніпроОДА Валентин Резніченко.

Тепло для 4-ї лікарні генерує котельня потужністю 7,5 МВт. Нині тут працюють три котли, та в разі сильних морозів запустять ще один.

У медзакладі, якому чверть століття, згадують: багато років поспіль температура в палатах була нижчою за санітарні норми і сягала лише 16 градусів. Сьогодні стовпчик термометра перевищує позначку +20. Більше того, у лікарні з’явилася гаряча вода.

«Ми вже й не пам’ятаємо, коли останній раз у нас була гаряча вода. Нині вона стала нормою, – зазначив головний лікар 4-ї лікарні Костянтин Чабанов. – Також завдяки автономній котельні маємо економію коштів. Якщо раніше за тепло платили більше мільйона гривень на місяць, то зараз – 900 тисяч».
Підрахували рентабельність альтернативної енергетики і в лікарні №9. Тут дійшли висновку: тепло від пелетів значно дешевше за газові тарифи.

«Ми вже прикинули, що до кінця року заощадимо 300 тисяч гривень. Та за весь опалювальний сезон ця цифра збільшиться в кілька разів, – упевнена головний лікар 9-ї лікарні Олена Фінкова. – Зекономлені кошти підуть на медикаменти, витратні матеріали».
Теплової енергії, яку виробляє котельня потужністю 6 МВт, вистачає на обігрів 15 відділень лікарні. Зокрема, особливих умов вимагає пологове відділення: температурний мінімум у палатах, де перебувають матусі з немовлятами, має становити 25 градусів.

«Тепло тут випромінюють не тільки батареї, а й чуйні серця медиків. Умови – класні, а персонал – турботливий», – поділилася Дар’я Грищенко, яка щойно народила доньку Марту.
«Рекомендую саме тут ставати щасливими мамами», – порадила породілля Ганна Лагутенко.
Обидві автономні котельні зовсім не споживають газу, а це – внесок в енергонезалежність країни. Пелети з лушпиння соняшнику здатні замінити за рік майже 2 млн кубометрів блакитного палива. Крім того, об’єкти зведені без жодної копійки бюджетних коштів – виключно за рахунок інвестора.

«По-перше, соняшникове лушпиння – це місцева сировина, якої на Дніпропетровщині вдосталь. По-друге, котельні й комунікації абсолютно нові. По-третє – обладнання працює в автоматичному режимі: споживачі самі корегують, скільки тепла їм потрібно, аби почуватися комфортно», – назвав вигоди генеральний директор компанії-інвестора Сергій Кондратюк.
Щорічно у стаціонарах 4-ї лікарні отримують медичну допомогу більше 30 тисяч пацієнтів. Через стаціонарні відділення 9-ки проходять майже 20 тисяч людей.
Gorod.dp.ua на Facebook.


Z  (13.11.17 22:38): Молодцы. Теперь можно включать тепло, когда нужно а не ждать начала отопительного сезона и сидеть в дубаре.
Да и избавились от услуг газовщиков, людишек мерзких во всех отношениях.
Відповісти | З цитатою
Чувак  (13.11.17 19:01): Будущее за тепловыми насосами. Все остальное - технологии прошлого века Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
Житель  (13.11.17 17:09): Экономия по тарифу всего 10%!!!.Появилась гор.вода ,как здесь указано.На ГВС тоже идет тепло!.Какая экономия о которой они говорят по сравнению с прошлым периодом.И еще экология.Через не много времени мы увидим всю правду об этих котельных и экогомии! Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
років проіснувала газета "Днепр вечерний" у паперовому форматі

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті