Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 19 травня 2024
11:43

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Маки спомину: Дніпропетровщина відзначає День пам’яті та примирення

|«« «« »» »»|

Квіти до меморіалів, свічки на вічну пам'ять про захисників та віра у мир на рідній землі. Дніпропетровщина, Україна та вся Європа відзначають День пам’яті та примирення.

Багато років збігло від переможного травня 45-го, але подвиг захисників і понині незабутий. У Нікополі його увічнено в Меморіалі Слави. Тут у братських могилах покоїться близько семи сотень воїнів, які загинули в боях за звільнення міста. Згадати тих, чиє життя забрала війна, та низько вклонитися ветеранам приїхало керівництво області.

Житель Нікополя, афганець Микола Вєдєрніков також прийшов до пам’ятного знаку, щоб віддати данину пам’яті. «Через Другу світову пройшли мої батько, дядько, два діди. Всі вони для мене невичерпне джерело патріотизму. У Нікополі сьогодні залишилося 128 учасників бойових дій та понад 600 трудівників тилу», – каже ветеран.

Символом Дня пам'яті та примирення є червоний мак. Він уособлює кривавий слід від куль. Бажає, аби цьому слідові не було місця на нашій землі, учасник бойових дій Петро Солодовников. Нині йому за 90. Та ще й досі його пам’ять відгукується живим болем на спогади про ті події.

У складі 3-ї танкової гвардійської армії старший сержант Солодовников на Т-34 визволяв Київ та брав участь у Львівській і Хмельницькій операціях, форсував Віслу і звільняв Прагу. Був двічі поранений. Та йому пощастило пройти через горнило битв і зустріти переможний травень у Берліні.

Ветерану з нагоди свята – квіти та подарунки від керівництва області. Гостей Петро Сергійович зустрічає у святковому костюмі. На грудях виблискують понад дві сотні медалей. Серед почесних нагород – Орден Слави ІІІ ступеня, Орден «Червоної Зірки», медаль «За відвагу» І ступеня.

Показуючи чорно-білі знімки своєї молодості, чоловік згадує фронтові історії: як виходив з оточення, як рятував бойових товаришів, як атакував ворога. А розгортаючи міхи гармоні, затягує військові пісні. Каже, у війну співати було ніколи. Але й досі пам'ятає бувалий окопний патефон, який солдати слухали під акомпанемент артилерійської канонади.

Також у цей день низький уклін – матерям, чиї сини залишилися спочивати в Афгані та не повернулися із зони АТО. Слова вдячності за велике серце та героїчний подвиг дітей отримали 19 жінок Нікополя.

Сьогодні у знак пам’яті запалюють свічки. Нехай їхні вогники нагадують, що мир – то найбільша цінність, яку ми зобов’язані берегти.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте також:


Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
8000
грн на місяць - мінімальна зарплата з квітня 2024 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті