Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Gorod`ській дозор
Нд, 6 жовтня 2024
04:13

GOROD`СЬКІЙ ДОЗОР

АНД РВ


2 жовтня 2024, 14:08

Орган пробації вітає всіх євреїв із наступаючим Новим 5785 роком – Рош ха-Шана за юдейським календарем

Психолог Амур-Нижньодніпровського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області Едуард Абашія інформує про наступне. Новий 5785 рік Рош ха-Шана починається – 1-2 тішрея (з вечора 2 жовтня до заходу сонця 4 жовтня 2024 року). З цього дня починається відлік днів нового єврейського року.

Рош ха-Шана (на івриті ראש השנה букв. «голова року») - це єврейський Новий рік, який святкують два дні поспіль за юдейським календарем, відзначається в осінньому місяці тішрей, що припадає на вересень або жовтень. Згідно з віруваннями, саме в сьомий місяць Господь створив світ. Зі святом Рош ха-Шана пов’язано безліч важливих біблійних подій - створення людини, всесвітній потоп і порятунок Ісаака.

Єврейський календар було розраховано ще в стародавньому Вавилоні. Відтоді він ніколи не змінювався. Відлік місяців у ньому пов’язаний із циклами місяця. Кожен із них починається в новий Місяць. Усі єврейські свята починаються ввечері, із заходом сонця, відповідно до історії створення світу, описаної в Торі: «І був вечір, і був ранок, день перший». Літочислення в ньому починається з 3761 року до нашої ери - від дня народження Адама, людини, яка першою відчула всеосяжну силу природи і почала шукати способи взаємодії з нею.

Осінні свята починаються з Рош ха-Шана і завершуються святами Шміні ацерет і Сімхат-Тора. Останнє знаменує закінчення одного циклу читання Тори і початок наступного. Це час підбиття підсумків пережитого за рік, час самоаналізу, час Небесного суду, час пошуку реальних шляхів до виправлення і самовдосконалення.

У ці дні євреї згадують не тільки про створення світу, а й про те, що Господь судить людину за її вчинками. Дні Рош ха-Шана варто провести в роздумах про хороші та погані діяння. Необхідно зізнатися собі в недобрих вчинках і щиро покаятися.

У Танахі (сукупність Тори, Пророків, Писання) першим місяцем року вважається весняний місяць авів, пізніше названий нісан, коли євреї вийшли з Єгипту. Свято ж першого дня сьомого місяця тішрей названо днем «священних зборів», коли належить не працювати, сурмити в баранячий ріг «шофар» і здійснювати жертвопринесення.

Зі святом Рош ха-Шана починається 10 днів молитов і каяття, які закінчуються іншим єврейським святом Йом-Кіпур (Судного дня) – час, коли на небесах виноситься рішення: кому - жити, а кому – померти. У цей період Бог уважно оцінює вчинки людей і винагороджує за благі діяння.

У Рош ха-Шана не їдять гірких і кислих страв, інакше в новому році буде багато прикрощів і бід. Не їдять горіхи, бо їхня назва співзвучна зі словом «гріх». Категорично заборонено фізично працювати.

У представників єврейського народу щорічно в день святкування Рош ха-Шана на столі повинні стояти певні продукти, які символізують звільнення від гріхів, а також початок нового етапу життя:

• гранати. Вони вважаються одними з найголовніших продуктів, які повинні стояти на столі в день святкування Рош ха-Шана;
• яблука. Ними замінюють гранати в тих регіонах, у яких не ростуть традиційні продукти;
• мед. Цей продукт має бути присутнім на столі в кожній єврейській родині для того, щоб наступний рік був солодким.

Згідно з давніми єврейськими традиціями, у день святкування Нового року Рош ха-Шана на столі має стояти риба. При цьому вона має бути приготована разом із головою, що символізує початок року. Крім цього, на святковий стіл ставлять моркву, традиційний хліб хала (білий кручений хліб довгастої форми).

Фрукти та халу вмочують у мед, після виголошення спеціальних молитов. Під час трапези робиться, так званий, Кідуш (єврейський обряд освячення, здійснюваний над келихом вина). На святковому столі обов’язково має бути присутня голова риби, при цьому кажуть: «Дай Бог, щоб ми стали головою, а не хвостом». Усі продукти, які перебувають на столі під час свята, вважаються символами примноження: гранат, морква і яблука.

У перший день Рош ха-Шана після денної молитви, але до заходу сонця, здійснюють звичай, званий ташліх («скидання гріхів»). Віряни збираються біля річки або іншої водойми, в якій водиться риба, для того, щоб символічно кинути свої гріхи у воду, немов викидають усе погане й неприємне, що було минулого року, і виголосити відповідні молитви.

Історія України тісно переплетена з історією розселення в цих краях євреїв. Перша згадка про євреїв, які жили на території сучасної української держави, відноситься до I століття до н.е.

Виникнення великих єврейських громад пов’язане з перемогами князя Святослава над хозарами 965 року, коли частину полонених євреїв оселили в Києві. У XIII столітті на території Галицько-Волинського князівства оселялися євреї з Німеччини та Східної Європи. Потік цих переселенців збільшився наприкінці XV століття, коли євреїв Німеччини переслідував імператор Максиміліан I. Так формувалася єврейська громада України.

Історія місцевої єврейської громади починається практично з моменту заснування міста 1776 року. 1791 року імператриця Катерина II видає указ «Про надання євреям громадянства в Катеринославському намісництві і Таврійській області». І вже 1793 року в Катеринослав, тоді вже губернське місто, кинулися євреї. Єврейські купці займалися транспортуванням льону - однієї з основних статей експорту губернії - через пороги, Дніпром, до Одеси. Але здебільшого євреї Катеринослава в ті часи були кравцями - цим займалися близько чверті єврейських сімей міста.

У єврейському світі м. Дніпро часто називають містом Ребе. Кажуть, це місто має особливе благословення. Саме тут пройшли юні роки 7-го Любавицького Ребе Менахема-Мендла Шнеєрсона. Сюди ж у шліхут (івр. «діяльність посланців», «посланництво») 1990 року приїхав його учень і посланець - рабин Шмуель Камінецький.

Одним із найважливіших центрів розвитку єврейського життя в Україні було і залишається місто Дніпро (попередня назва – Дніпропетровськ), раніше Катеринослав. Катеринославську губернію недарма іменували «обітованою землею євреїв» - тут, у межах постійної єврейської осілості, життя релігійних громад протікало найактивніше та ніколи не переривалося, на відміну від багатьох інших місць імперії.

Вітаємо єврейську спільноту з наступаючим Новим роком - святом Рош ха-Шана! Бажаємо всім солодкого, щасливого та мирного року!








Останній раз редагувалося: 02.10.2024 15:44
Переглядів: 54
Усі записи автора | << | >>

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ській дозор | Обговорити тему на форумах | Газета оголошень

Мій gorod.dp.ua:
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті