Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 02 червня 2024
11:32

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Де у Дніпрі можна побачити унікальні вишиванки

|«« «« »» »»|

Одягу – генетичному коду нашої нації присвячено дві нові виставки.

Перша з них була відкрита вчора в Університеті митної справи та фінансів. А другу сьогодні, 17 травня, відкриють у Дніпропетровському історичному музеї.

Міський сайт уже повідомляв про підготовку грандіозної виставки у Митному університеті (вул. Вернадського, 2/4). На ній, за образним висловом організаторів, представлена «Вишиванкова армія» - десятки унікальних вишиванок, які представляють традиції виготовлення цього національного одягу різних епох та різних регіонів України.

І ось учора цю виставку у вестибюлі першого поверху університету було урочисто відкрито. Прекрасними фотографіями з відкриття поділилася відома екскурсоводка Дніпра Інна Спіридоненкова.

Відеосюжет про цю виставку можна переглянути тут.

А сьогодні о 14 годині в історичному музеї буде відкрито нову виставку «Громадянин «найвільнішої країни». На ній можна буде побачити унікальну вишиванку із незвичайною історією.

Про нову виставку та її експонат в історичному музеї розповіли таке:

«З нагоди Дня Вишиванки пропонуємо до вашої уваги непересічний експонат, який з сьогоднішнього дня буде представленим на міні-виставці "Громадянин "найвільнішої країни"".

Перед вами вишиванка дніпровського дисидента Миколи Береславського.

10 лютого 1969 р. Микола Береславський здійснив спробу самоспалення у Києві біля пам'ятника Т. Шевченку в знак протесту проти порушення громадянських прав у СРСР та державної політики русифікації.

За це був засуджений на 2.5 роки таборів. Після повернення на Батьківщину продовжив свою правозахисну роботу.

Запрошуємо на відкриття виставки «Громадянин «найвільнішої» країни», приурочена до 100-річчя дисидента М.Береславського.

У житті М.Береславського було багато дивовижних вчинків та подій, про які розкажуть експонати виставки: його особисті речі, рукописи, фото, документи, книги, листи, копія картини М.Божія «Думи мої, думи», виконана політв’язнем М.Сармою-Соколовським, протоколи обшуків у квартирі, плакат, який готував на самоспалення… Попри тяжкі випробування, людяність М.Береславського, вдумливий розум та дивовижна ерудиція приваблювали людей. Діти згадують Миколу Олександровича з гордістю та повагою. На відкритті виставки буде присутня донька дисидента Жанна Миколаївна Крижановська, яка принесе родинні реліквії – батькові ордени «За мужність» ІІІ ступеню та «За заслуги» ІІІ ступеню.

Дата. 17.05 о 14:00
Вхід вільний».

Фото – Інна Спіридоненкова та історичний музей.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
8000
грн на місяць - мінімальна зарплата з квітня 2024 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті